ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ

Οι κ. κ. Τσιρίκογλου και Υψηλάντης αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στις προτάσεις του υπουργείου για το σχέδιο «Αθηνά»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δείχνουν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας Θεόδωρος Τσιρίκογλου και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παντελής Υψηλάντης την αντίδρασή τους στην αντιμετώπιση που έχει το ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις προτάσεις του για το σχέδιο «Αθηνά»

Οι δύο ακαδημαϊκοί ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας την απόφασή τους να παραιτηθούν από τη διοίκηση του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο στην απόφαση του υπουργείου να καταργήσει τα τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας, τα οποία από το 2018 προβλέπεται να μεταφερθούν στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Αυτή την ώρα, τα έγγραφα των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Λάρισας αποστέλλονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα κείμενα των παραιτήσεων έχουν ως εξής:

 Παραίτηση Προέδρου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Λάρισας

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα άκρως επείγουσα επιστολή μου σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη Διοίκηση του Ιδρύματος, διότι με κανέναν τρόπο δε θέλω να συμμετέχω στην κατεδάφιση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, στον ανορθόδοξο σχεδιασμό, στην επικράτηση του παραλόγου, στην κατασπατάληση πόρων εκατομμυρίων ευρώ και στην απογοήτευση και απαξίωση άξιου στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος.

Η αυθαίρετη και χωρίς καμία διαβούλευση κατάργηση των Τμημάτων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας με τη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», η επιμονή στην κατάργηση του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, αν και υπήρξαν αντίθετες διαβεβαιώσεις και η διάλυση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και η μεταφορά του στο Καρπενήσι για άσχετους με την ακαδημαϊκότητα λόγους αποτελούν κτυπήματα στη σπονδυλική στήλη του Ιδρύματος.

Τα Τμήματα αυτά με ιστορία 40 χρόνων αποτελούν τον ιδρυτικό κορμό του, εφοδιάζουν τους σπουδαστές με κλασικές ειδικότητες των τεχνολογικών εφαρμογών, έχουν χιλιάδες αποφοίτους σε παραγωγικές θέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παράγουν μεσαία στελέχη που στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Ολόκληρη η κεντρική Ελλάδα είναι γεμάτη από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας και υποστηρίζονται από τους αποφοίτους των Τμημάτων που καταργούνται.

Το ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ έκανε σαφή πρόταση εξορθολογισμού και εξοικονόμησης πόρων με συγκεκριμένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πίστευε ότι θα επιβληθούν, χωρίς διάλογο, καταργήσεις νευραλγικών Τμημάτων, χρήσιμων στον παραγωγικό ιστό της χώρας, όπως είναι τα Τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας.

Παραδίδω το Ίδρυμα σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (μέσα στο 10% σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με διεθνείς αξιολογικούς οργανισμούς) και εύχομαι οι καταργήσεις αυτές να μην είναι καταστροφικές για αυτό.

Τέλος, ως ύστατη διορθωτική προσπάθεια απευθύνω πρόσκληση για περιήγηση στελεχών του Υπουργείου σας και των φορέων της περιοχής στους χώρους των εργαστηρίων και των αιθουσών διδασκαλίας των Τμημάτων που καταργούνται με σκοπό την παρουσίαση των υποδομών, του εξοπλισμού, των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων τους και των συνεπειών της κατάργησής των».

 Παραίτηση Αντιπροέδρου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Λάρισας

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μου, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη Διοίκηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, διότι δε μπορώ να δεχθώ ως μέλος της Διοίκησης του Ιδρύματος τον πλήρη εμπαιγμό εκ μέρους του Υπουργείου σχετικά με τη διαδικασία με την οποία υλοποιείται το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Συγκεκριμένα, στην τελευταία μας συνάντηση, της 21ης Φεβρουαρίου, σε συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων, συζητήθηκαν οι προτάσεις του Ιδρύματος και επήλθε συμφωνία ως προς τη νέα δομή του (χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο τέλος της συνάντησης «με το ΤΕΙ Λάρισας κλείσαμε»). Σε διάστημα όμως ολίγων ημερών, με την από 1ης Μαρτίου επιστολή, με την οποία μας κοινοποιείται το τελικό σχέδιο, ανατρέπονται ριζικά όλα τα δεδομένα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει η οποιαδήποτε σχετική συζήτηση ή αναφορά.

Τη συμπεριφορά αυτή τη θεωρώ απαξιωτική, όχι προς τα άτομα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, αλλά προς ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από την Προϊσταμένη του Αρχή.

Η νέα απόφαση, με την κατάργηση τριών επιπλέον Τμημάτων, συντελεί σε τεράστια συρρίκνωση του ΤΕΙ Λάρισας, στην απογοήτευση και απαξίωση άξιου στελεχιακού δυναμικού του Ιδρύματος και στην κατασπατάληση πόρων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν επενδυθεί στα εργαστήρια αυτών των Τμημάτων. Ποιο είναι το νόημα των προσπαθειών που καταβάλλει η ακαδημαϊκή κοινότητα ενός Ιδρύματος για την ανάπτυξή του, όταν όλα μπορούν σε μια στιγμή, τόσο πρόχειρα -γιατί δεν θέλω να συμμερισθώ τις απόψεις περί οργανωμένων σχεδίων – να ακυρωθούν;

Οπωσδήποτε, η Πολιτεία έχει λόγο στη διάρθρωση του νέου χάρτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά η ακαδημαϊκή πλευρά του θέματος πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κάλλιστα, θα μπορούσατε να ορίσετε το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε (π.χ. αριθμός τμημάτων, δυνατότητα λειτουργίας χωρίς έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ.) και να μας ζητήσετε να διαμορφώσουμε τη νέα μας ακαδημαϊκή οργάνωση (σχολές, τμήματα, κατευθύνσεις, προγράμματα σπουδών) υπό τους συγκεκριμένους περιορισμούς, που όλοι μας κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε.

Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», με αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις, οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση αντί της ενδυνάμωσης, ενός από τα πλέον ισχυρά, τόσο στον εκπαιδευτικό αλλά και ερευνητικό τομέα, Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας μας».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Τελευταία ενημέρωση 7/3 16:24

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις