ΛΑΡΙΣΑ
“Ακρογωνιαίος λίθος στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα η διαφάνεια”
Ο σημαίνων ρόλος της διαφάνειας στην ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα τονίστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή, στην Εποχή της Κρίσης», που συνδιοργάνωσε το ΥπΑΑΤ με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας, στο Λιβάδι.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του, «Η διαφάνεια, ακρογωνιαίος λίθος για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα», έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «ριζικές τομές στην οικονομία και στη διαφάνεια, προκειμένου να αποτραπεί η κοινωνική αστάθεια και ο εκτροχιασμός του πολιτικού βίου σε σκοτεινές ατραπούς». Στην κατεύθυνση αυτή έθεσε την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου, ειδικά στην πρωτογενή παραγωγή, ως βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τόνισε ότι «πρώτο μας μέλημα η αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος».
Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τη διαφάνεια «ακρογωνιαίο λίθο» για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και τόνισε ότι αυτή πρέπει «να χαρακτηρίζει κάθε διαδικασία σε κάθε επίπεδο. Από την κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων και τη διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση της λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος».
Επιπλέον, στάθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση του ελέγχου και της πλήρους διαφάνειας», καθώς «συνιστά απαίτηση του ελληνικού λαού που έχει υποστεί την τελευταία τριετία οδυνηρές θυσίες». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη διενέργεια ελέγχου στις Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ο οποίος προχωρεί σε βάθος για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και υπενθύμισε την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μπει τέλος στην παράλογη αυτή χρηματοδότηση του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού και τα χρήματα αυτά να δίδονται πλέον σε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Κι αυτό θα γίνει με την αλλαγή του Νόμου 4015, ο οποίος τόσα προβλήματα δημιούργησε στο συνεταιριστικό κίνημα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε: «πρόθεσή μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια, που εντάσσεται στη συγκρότηση ενός νέου τύπου συνεταιριστικού κινήματος, που θα είναι παραγωγικό, δυναμικό, χωρίς εξαρτήσεις, ευέλικτο στις ανάγκες της αγοράς, εξωστρεφές, που θα ενισχύει την καινοτομία, με διαφάνεια στη λειτουργία του και στη διαχείριση των οικονομικών του».
Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας στην ομιλία του, «Διαφάνεια: προϋπόθεση ανάπτυξης», τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «τέλος στην εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας». Ο κ. Σούρλας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είμαστε αποφασισμένοι και προχωράμε στην πάταξη της διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεωκοπία, στον μαρασμό και στην εθνική ταπείνωση.
Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, οι επίορκοι, οι απατεώνες, οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, ότι τελείωσε η εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας.
Ιδιαίτερα αυτό πρέπει να το αντιληφθούν ορισμένοι στον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο που, ενώ τους εμπιστεύθηκαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι την εκπροσώπησή τους και την διαχείριση των οικονομικών τους υποθέσεων, αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις τους για την προσωπική τους καλοπέραση και πλουτισμό και κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα.
Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» που εκπόνησε για την πάταξη της διαφθοράς η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και μέσα από τις ειδικότερες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση προχωρά στην εξυγίανση του χώρου της πρωτογενούς παραγωγής και στην εμπέδωση κλίματος διαφάνειας, στην τήρηση της νομιμότητας και στη χρηστή διαχείριση.
Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε αρωγούς τους αγρότες, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει πλέον να ανέχονται τη δράση κυκλωμάτων επιτήδειων που τους καταληστεύουν, αλλά ότι πρέπει να συμβάλουν και αυτοί οι ίδιοι στη δημιουργία και στην ανάπτυξη ενός εκσυγχρονισμένου συνεταιριστικού κινήματος, με ανθρώπους άξιους, ικανούς και έντιμους».
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς, στην ομιλία του, «Κρατικές Ενισχύσεις μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία», ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το σύστημα ελέγχων των κρατικών ενισχύσεων. Επίσης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να κηρύξει μια κρατική ενίσχυση συμβατή με τη Συνθήκη. Επιπροσθέτως, παρουσίασε τα κριτήρια προκειμένου ένα μέτρο να συνιστά κρατική ενίσχυση και τα περιθώρια που έχουν τα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Ιατρίδης στην ομιλία του με τίτλο «Διαφανής αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων: Διαδικασίες και έλεγχος», τόνισε ότι «η άμεση συμβολή μας στην προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, καθορίζεται από την ταχεία, διαφανή όσο και ποιοτική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων Κοινοτικών πόρων». Αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 και παρουσίασε σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλισθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια κατά την υλοποίησή του.
Ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης μίλησε για τη διαφάνεια, ως προϋπόθεση απονομής δικαιοσύνης και ανάπτυξης στα πλαίσια λειτουργίας του ΟΓΑ. Προέκρινε τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, προκειμένου να επιβληθεί η διαφάνεια. Ενώ υπεραμύνθηκε της «αρχής της ισοδυναμίας» και είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «ο πρωτογενής τομέας απαιτεί κοινωνική προστασία και πρόνοια και συνεπώς δεν μπορεί να επιβάλλουμε ισότητα διανομής εισοδημάτων με οριζόντια μέτρα, όταν η συσσώρευση κεφαλαίου βασίζεται σε άνισες βάσεις κατανομής παραγωγικού κόστους».
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, στην ομιλία του τόνισε τη «σημασία της πιστοποίησης και των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ». Σημείωσε πως η επιστημονική έρευνα και καινοτομία, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες διείσδυσης των προϊόντων στις αγορές. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η χώρα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα, θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της νέας ΚΑΠ. Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις του Οργανισμού όσον αφορά την έρευνα, τις πιστοποιήσεις και τους έλεγχους.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι «η κατάργηση της απαίτησης για αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω της ανάπτυξης και αξιοποίησης πληθώρας χρήσιμων και φιλικών ψηφιακών υπηρεσιών, θα βελτίωνε σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ενώ παράλληλα είναι μείζονος σημασίας για τη μείωση της συναλλαγής και της διαφθοράς».
Ο τέως Διευθυντής Δασών κ. Δημήτριος Σπαθής, μιλώντας για τη «Διαφάνεια στην αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων», εισηγήθηκε το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου περί δασών να γίνει τολμηρότερο, ώστε να επιλυθούν περισσότερα προβλήματα. Πρότεινε, επίσης, την αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών με ελεγκτικό μηχανισμό. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη οργάνωσης, σε νέα βάση, των δασικών συνεταιρισμών, ώστε πέραν των υλοτομικών, να κάνουν και εργασίες αναδάσωσης και προστασίας μετά από πυρκαγιά. Τέλος, πρότεινε την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας.
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣ-ΓΑΛΑ κ. Αθανάσιος Βακάλης αναφερόμενος στις «Αξίες και Αρχές του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος», τόνισε ότι «πρέπει να κτιστεί δίκτυο εμπορίας συνεταιριστικών προϊόντων, που θα διεισδύσει στις αγορές, επιβάλλοντας δίκαιους όρους στον ανταγωνισμό, σωστές τιμές για τους καταναλωτές, αναγκάζοντας σε προσαρμογές τα σημερινά εμπορικά κυκλώματα. Όπως και σε κράτη, που σέβονται την ύπαρξη τους και οι πολίτες οργανώνονται σε κοινωνικοοικονομικές οργανώσεις για το κοινό καλό αλλά και αυτό των μελών τους, ας δράσουμε αντίστοιχα και εμείς στην Ελλάδα. Μπορούμε να συνεταιριστούμε πάνω σε ορθολογικά πρότυπα , με διαφάνεια και ειλικρίνεια, διαφορετικά από το κακό παρελθόν μας.
Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, οι Βουλευτές κκ Χρήστος Κέλλας της ΝΔ και Θωμάς Ψύρρας της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτης Γούλας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Βοσκός» κ. Τάσος Αντωνίου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιβαδίου κ. Δημήτρης Καψάλης. Παρόντες ήταν: η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Λάρισας κ. Μαρία Μαμάρα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γεωργιάδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αγροτών, κτηνοτρόφοι της περιοχής και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της ημερίδας ακολούθησε σύσκεψη με τους παραγωγούς για θέματα κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις