ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Τηλεοπτικό συνεργείο κινδύνευσε στην κορυφή του Ολύμπου!
Ήταν η δυσκολότερη αποστολή που έχουν κάνει έως σήμερα.
Οι ισχυροί άνεμοι τους ανάγκασαν ακόμα και να πέσουν στο έδαφος για να μην παρασυρθούν, όπως συνέβη με μέρος του εξοπλισμού τους.
Οι εντυπωσιακές εικόνες έχουν αποτυπωθεί από τις κάμερες, ενώ έχουν βάλει σκοπό να πάνε ξανά και να φτάσουν έως την κορυφή που δεν κατάφεραν τώρα να πατήσουν, αφού 80 μόλις μέτρα πριν από αυτήν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν!
Ο λόγος για τον Νίκο Μάνεση που μαζί με τους συνεργάτες της εκπομπής του «60΄ Ελλάδα» αποφάσισαν το οδοιπορικό τους αυτή τη βδομάδα να είναι στον Όλυμπο και στόχος τους η κατάκτηση του Μύτικα, της υψηλότερης κορυφής της χώρας.
Όπως όμως, μου είπε ο δημοσιογράφος «Το οδοιπορικό ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου για να προλάβουμε τον καιρό και να βρούμε ανοιχτά τα μονοπάτια του Ολύμπου, αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά αν δεν κάνεις μια σπονδή στον Δία και στους άλλους 11 θεούς δεν σε καλοδέχονται. Εμείς ξεκινήσαμε με ιδανικές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς κελσίου και ήπιους ανέμους.
Όταν αρχίσαμε την πεζοπορία προς τον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου, μας υποδέχτηκε μια ομίχλη την οποία κυριολεκτικά “έκοβες με το μαχαίρι”! Όσο ανεβαίναμε δηλαδή στα 2.600 μέτρα, μας έπιασαν τα πρώτα μποφόρ. Τα 7 με 8 μποφόρ όμως, μετατράπηκαν σε έναν πρωτοφανή βοριά που δεν βλέπει εύκολα μάτι ανθρώπου και δεν βιώνει εύκολα ανθρώπινο σώμα. Ήμασταν στα 12 μποφόρ με ριπές 15, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη σωματική μας ακεραιότητα. Να φανταστείς ότι ο αέρας μας σήκωνε από το έδαφος. Πώς είναι οι εικόνες από περιοχές που τους χτυπάει τυφώνας; Έτσι ακριβώς.
Από τον αέρα γέρναμε 40 μοίρες γωνία, υπό αυτές τις συνθήκες και για να μετακινηθούμε σερνόμασταν στο έδαφος, τρέχαμε σαν τα… κατσίκια! Κάναμε μία – δύο υποχρεωτικές στάσεις για να φάμε κάτι, να πάρουμε θερμίδες, γιατί ο υδράργυρος ήταν στο μηδέν. Φτάσαμε μέχρι τη δεύτερη κορυφή του Ολύμπου που είναι το Σκολιό και εκεί εγκλωβιστήκαμε μαζί με ορειβάτες και διασώστες. Ήταν αδύνατον να προχωρήσουμε περισσότερο λόγω των σφοδρών ανέμων! Καθηλωθήκαμε για αρκετή ώρα κι ήμασταν στα όρια να πάθουμε υποθερμία. Βέβαια δεν κινδυνεύαμε μόνο εμείς, αλλά και οι ορειβάτες. Και ενώ μας έλειπαν 80 περίπου μέτρα για την κορυφή… οπισθοχωρήσαμε!
Πιασμένοι δύο – δύο, τρεις –τρεις αγκαζέ ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια και το βάρος για να μην μας παρασύρει ο αέρας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Ο τηλεοπτικός φακός έχει καταγράψει συγκλονιστικές εικόνες που είναι το 1/10 από ό,τι είδαν τα μάτια μας. Τα πλάνα είναι εντυπωσιακά, όσα βέβαια καταφέραμε να τραβήξουμε, γιατί ο αέρας μας έπαιρνε την κάμερα από τα χέρια και δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τις κάμερες. Τα περισσότερα πλάνα που καταφέραμε να κάνουμε, κυρίως στα δύσκολα σημεία του Ολύμπου, θα μας δεις όλους να είμαστε κάτω στο έδαφος, σε θέση μάχης σαν το στρατό, με την κάμερα να την κρατάνε δύο άτομα για να μην την πάρει ο αέρας. Από τον αέρα, βέβαια, παρασύρθηκε μέρος του εξοπλισμού μας, εργαλεία της δουλειάς, ρούχα και χάθηκαν στις χαράδρες του Ολύμπου.
Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι ορειβάτες τέτοια κακοκαιρία, από πλευράς ανέμων, είχε να δει η περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια. Τέλος πάντων τέλος καλό όλα καλά, απλά χρωστάμε μια κορυφή που πρέπει κάποια στιγμή να την πατήσουμε. Για μένα πάντως είναι ατυχία το γεγονός ότι δεν πάτησα τον Μύτικα για 80 μέτρα, αλλά από την άλλη είναι πολύ μεγάλη τύχη και για μένα και για τους τηλεθεατές ότι καταγράψαμε μοναδικές εικόνες, γιατί σπανίως καταγράφονται τέτοιες εικόνες κακοκαιρίας από τον Όλυμπο.
Πρώτη φορά τηλεοπτικό συνεργείο και δημοσιογράφοι καταγράφουν ακραία καιρικά φαινόμενα στον Όλυμπο. Εικόνες που κόβουν την ανάσα, ακόμα και τη δικιά μας που τα ξαναβλέπουμε και θυμόμαστε τι περάσαμε. Πιστεύω ότι θα κόψουν και την ανάσα των τηλεθεατών. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος, γυρίσαμε οριακά για να μην έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς γιατί μικροτραυματισμούς είχαμε. Αυτό το οδοιπορικό ήταν το δυσκολότερο οδοιπορικό του “60’ Ελλάδα” μέχρι τώρα. Ήταν η δυσκολότερη αλλά και εντυπωσιακότερη αποστολή»!
Εκτός όμως, από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν στον Όλυμπο, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του στον ALPHA μας ξεναγεί και στα χωριά της Ελασσόνας, καταγράφοντας την καθημερινότητα στους ορεινούς οικισμούς που είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Στο Λιβάδι συναντά νέους, κάτω των 25 ετών, που αποφάσισαν να ζήσουν εκεί και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, ενώ στη Βερδικούσα που χαρακτηρίζεται ως «οικισμός των πολυτέκνων», οι περισσότερες οικογένειες έχουν πάνω από 5 παιδιά, αλλά πολλές από αυτές αριθμούν 14 με 15 μέλη. Η κάμερα όμως, καταγράφει και τη ζωή δεκάδων οικογενειών που πριν από 15 χρόνια περίπου αποφάσισαν να αφήσουν τα σπίτια τους στις πόλεις και να βρεθούν εκεί πιστεύοντας ότι ερχόταν η συντέλεια του κόσμου.
Απόψε, στις 24:00, ο Νίκος Μάνεσης μας ξεναγεί με την κάμερα της εκπομπής του «60΄Ελλάδα» στον Όλυμπο, καταγράφοντας τους κινδύνους που αντιμετώπισαν, αλλά και τη ζωή των κατοίκων στο «βουνό των Θεών»!
(Γρηγόρης Μελάς / newsit.gr)
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις