ΛΑΡΙΣΑ
“Βροντερό όχι” των κτηνοτρόφων στη CETA
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρει σχετικά με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τύρναβο και είχε θέμα την φέτα:
“Η γενική συνέλευση της Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έγινε το Σάββατο 4-3-2017 στον Τύρναβο με την συμμετοχή πολλών κτηνοτροφικών συλλόγων από όλη την χώρα καθώς και από γαλακτοβιομήχανους και τυροκόμους στέλνει ένα βροντερό ΟΧΙ στην συμφωνία Ε.Ε. και Καναδά (CETA) επειδή δεν προστατεύεται ο λευκός χρυσός της Ελλάδας η ΦΕΤΑ. Είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η αλυσίδα παραγωγής πρώτης ύλης (κτηνοτρόφοι) και μεταποιητές (γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι) ενώνουν τις δυνάμεις τους και αντιστέκονται σθεναρά στην επικείμενη καταστροφή του κλάδου και καλούν όλους τους βουλευτές των κομμάτων να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη συμφωνία όταν έρθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή. Παράλληλα αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης ψηφίσματος προς την Ελληνική Βουλή με τις υπογραφές των α) Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας , β) ΠΕΚ, γ) Σύλλογο τυροπαραγωγών Λάρισας, δ) ΣΕΒΓΑΠ, ε) Δίκτυο φορέων και πολιτών stop cet, ttip, ζ) ΚΕΔΕ και η) ΕΝΠΕ η οποία αναφέρει:
«Η ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων, για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (EE- Kαναδά), ζητά προηγουμένως όπως:
– Με πρωτοβουλία της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 6 δήλωσής της των & 3 και & 6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α) να εισηγηθεί άμεσα στην ‘ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ’ του άρθρου 26.2 & (ι) της CETA (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 &1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20.Α των προστατευόμενων προιόντων ΠΟΠ της Ευρωπαικής Ένωσης) και να αποφασίσει:
Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προιόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.
Επίσης η Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβόνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της ΕΕ και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαική Επιτροπή
α) Οπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κλπ) διασφαλίσει πλήρη προστασία στην Ευρωπαική και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προιόντα της χώρας
β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της ceta και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για την δημόσια υγεία.
Συνυπογράφουμε την Πρόταση προς την Βουλή,
ανεξάρτητα από την τελική θέση του καθενός ως προς την CETA»
Επίσης θα σταλεί αίτημα στις Περιφέρειες μέσω της ΕΝΠΕ για συζήτηση της CETA στα περιφερειακά συμβούλια και στους Δήμους μέσω της ΚΕΔΕ για την λήψη σχετικών ψηφισμάτων κατά της συμφωνίας.
Ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος. Με την συμμετοχή όλων και την συνεχή πίεση μπορούμε να σώσουμε την μία και μοναδική Ελληνική ΦΕΤΑ από τα χέρια των πολυεθνικών. Αφήστε μας να μείνουμε στην δύσκολη δουλειά μας για να παράγουμε την φέτα που παράγεται σε αυτήν την χώρα από την αρχαιότητα και να μην βρεθούμε μια μέρα στην ανεργία. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι για να επιβιώσει μία χώρα πρέπει να παράγει πλούτο και όχι να εισάγει τα πάντα καθώς έτσι καθίσταται υπόδουλη.
Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρευρέθηκαν στην συνάντηση του Σαββάτου και ιδιαίτερα τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή κ. Μαριά, τον βουλευτή Κατσιαντώνη (Ένωση Κεντρώων) όπου ήταν ο μόνος βουλευτής που παρευρέθει και υποστήριξε το ΟΧΙ στην μελλοντική ψήφιση της CETA στην βουλή, τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Σαρχώση, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Πουτσιάκα, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.Γούλα και τους εκπροσώπους των παρακάτω συλλόγων:
1) ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων)
2) Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας
3) Σύλλογο κτηνοτρόφων Κοζάνης
4) Σύλλογο κτηνοτρόφων Δράμας
5) Σύλλογο κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας
6) Σύλλογο κτηνοτρόφων Καρδίτσας
7) Σύλλογο κτηνοτρόφων Σερρών
8) Σύλλογο κτηνοτρόφων Δεσκάτης Γρεβενών
9) Σύλλογο κτηνοτρόφων Φθιώτιδας
10) ΣΕΒΓΑΠ
11) ΕΒΟΛ
12) Δικτυο φορέων & πολιτών stop ceta, ttip
13) Σύλλογο τυροπαραγωγών Λάρισας
14) Αγροτικού Συν/σμου Λάρισας
15) Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών”
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις