ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συνδέονται οι σεισμοί με τα φίδια ή… “ιστορίες με φίδια”; – Οι σεισμολόγοι απαντούν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν ρεπορτάζ από τη γειτονική Τουρκία τα οποία επικαλούμενα εκτιμήσεις ειδικών, συνέδεαν την εμφάνιση φιδιών στη Σμύρνη, με τον ισχυρό σεισμό που ακολούθησε στο βόρειο Αιγαίο.

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε μια “προφητική” – όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς – ανάρτηση, που έγινε από πρώην βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), την Μελντά Ονούρ, η οποία περίπου δύο ώρες πριν το μεγάλο σεισμό έγραψε στο Twitter: “Εδώ και δύο μέρες έρχονται ειδήσεις ότι στην πόλη έφτασαν φίδια. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό, ήταν πριν τον σεισμό του 1999. Μην πείτε ότι δεν σας το είπα.”

Οι αυθαίρετοι συσχετισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άγγιξαν πολύ σύντομα και το παράδοξο της Λάρισας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες φίδια κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με τις κλήσεις στην Πυροσβεστική να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο!

Το onlarissa.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος και έσπευσε να διαψεύσει την όποια επιστημονική υπόσταση του φαινομένου.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαζάχος

“Υπάρχουν ενδείξεις που εμφανίζουν συσχετίσεις με τη συμπεριφορά ζώων και τη γένεση ενός σεισμού. Δεν υπάρχει όμως καμία συστηματικότητα ή κάποια συσχέτιση με χρόνο, μέγεθος ή πληροφορία που να μπορεί να φανεί αξιοποιήσιμη. Τέτοιες πληροφορίες ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή αξιολόγηση αυτής της πληροφορίας” εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Πρόσθεσε δε, ότι “σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται κανένα φαινόμενο μετά από δραστηριότητα ζώων. Άρα δεν υπάρχει κάποιο αξιοποιήσιμο εργαλείο. Πόσω μάλλον όταν έχουμε συγκεντρώσεις ζώων χωρίς να συνδέονται με καμία σεισμική δόνηση. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι συστηματικά και γι’ αυτό δεν μπορούν να αξιολογηθούν ώστε να δίνουν πληροφορία για την πιθανή γένεση σεισμού” πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τέλος την πρόσφατη ισχυρή σεισμική δόνηση στο βόρειο Αιγαίου, εκτίμησε ότι “σίγουρα θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο δραστηριότητας, αλλά χωρίς κάποια αναστάτωση για σεισμό σε μεγάλη κλίμακα. Σεισμοί άνω τον 7 Ρίχτερ μπορούν να έχουν σημαντικότερες επιπτώσεις στη συνέχεια”.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις