ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος: Το δημογραφικό βραδυφλεγής βόμβα και για το ασφαλιστικό!
«Το γεγονός ότι συζητούμε για ένα πόρισμα που απασχόλησε τη Βουλή στην Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το μακρινό 1993, νομίζω, σημαίνει πολλά. Αποδεικνύει και την οξυδέρκεια του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού, αλλά και τις διαχρονικές ευαισθησίες της παράταξής μας. Δυστυχώς, τα μέτρα που τότε ελήφθησαν, όπως και αργότερα επί Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, δεν είχαν συνέχεια και δεν στάθηκαν επαρκή για να ανακόψουν το δημογραφικό μας “κατήφορο”».
Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που είχε θέμα τη συζήτηση επί του πορίσματος στο οποίο κατέληξε το Φεβρουάριο 1993 η τότε Διακομματική Επιτροπής «Για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και τη διατύπωση προτάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «είμαστε σ’ ένα οριακό σημείο. Δεν υπάρχουν περιθώρια αμεριμνησίας, ακόμα και για όσους αφελώς θεωρούν ότι “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Δυστυχώς, φοβούμαι ότι δεν συμμερίζονται όλοι το δημογραφικό, ως μείζον εθνικό πρόβλημα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Κάποιοι το προσεγγίζουν μηχανιστικά και με μια ανάλαφρη διάθεση πιστεύουν ότι το ζήτημα θα το λύσει μόνη της η ζωή, ίσως με τη μαζική μετανάστευση από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Πρόκειται για φρούδες και συνάμα επικίνδυνες ελπίδες. Όσοι πιστεύουν κάτι ανάλογο από αριστερή ή από νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ξεχνούν ότι οι άνθρωποι δεν είναι απλές μονάδες ενός οικονομικού συστήματος, αλλά είναι φορείς πολιτισμού, αξιών, αντιλήψεων και παραδόσεων, αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει σήμερα στη δυτική Ευρώπη και τι εκρηκτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χώρες που πίστεψαν σε ανάλογα ιδεολογήματα».
Υπερδιπλασιάζεται ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων!
Ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλέστηκε την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην οποία επισημαίνεται ότι «το 2080 ο πληθυσμός στη χώρα μας θα μειωθεί στα 7,7 εκατ. από 10,9 το 2015 και το συνολικό ποσοστό υπογονιμότητας από 1,33 θα πάει μόλις στο 1,34. Το σημαντικότερο είναι, πως ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων αναμένεται, ν’ αυξηθεί από το 33% στο 67,5%, δηλαδή, να υπερδιπλασιαστεί.
Σήμερα για κάθε 3 άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών αντιστοιχεί 1 άτομο άνω των 65. Το 2060 η αναλογία θα είναι 3 προς 2. Ως εκ τούτου, η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού προβλέπει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους τομείς των εσόδων και των δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού μπορεί, ν’ ανατρέψει άρδην τη δημοσιονομική ισορροπία. Όλες οι θυσίες του λαού, επομένως, θα πάνε στραφεί σαν το πιθάρι των Δαναΐδων, εάν δε λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα». Γι’ αυτό, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρότεινε «εάν όχι στην επόμενη συνεδρίαση, σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις, να κληθούν οι υπεύθυνοι του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, να μας παρουσιάσουν αναλυτικά την έκθεσή τους, όσον αφορά στις επιπτώσεις του δημογραφικού στην οικονομία, το ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις