ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Νίκος Κατσαρός: Στο “λεφτά υπάρχουν” συμπυκνώνεται η πολιτική δεκαετιών που μας έφθασε στα μνημόνια
Ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής Νίκος Κατσαρός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι τις νεότερης πολιτικής ιστορίας του τόπου. Με 23 χρόνια θητείας στο κοινοβούλιο και μία διαδρομή που βασίστηκε στο ήθος και στην πίστη στις αξίες της κεντροδεξιάς, παραμένει ακόμη και σήμερα μία εξέχουσα και ενεργή προσωπικότητα, με άποψη για τις εξελίξεις.
Ο κ. Κατσαρός μιλά στο onlarissa.gr για την τωρινή δυσχερή κατάσταση της χώρας και δίνει τη δική του εξήγηση για όλα όσα μας έφθασαν στο σημείο “μηδέν” από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα.
Θεωρεί ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εάν παρέμενε στην εξουσία θα οδηγούσε τη χώρα σε ασφαλέστερα μονοπάτια, ενώ υποδεικνύει ως υπαίτιο της υπερχρέωσης το ΠΑΣΟΚ που μέσα από τον υπερδανεισμό και τον κρατικισμό κινήθηκε στη λογική του “λεφτά υπάρχουν” που έμελλε να μείνει στην ιστορία.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο
Οι ευθύνες που δεν αποδόθηκαν ποτέ για την κατάσταση που έφθασε σήμερα η χώρα, ποιόν βαραίνουν περισσότερο; Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης; Τον δικομματισμό; Τους πολίτες; Το “μαζί τα φάγαμε του Πάγκαλου” έχει δόση αλήθειας για εσάς;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση και είναι δύο: Ο υπερδανεισμός ακόμη και για να κάνουμε κοινωνική πολιτική καλύπτοντας ανάγκες που ίσως εκείνη την εποχή να μην υπήρχαν και ο κρατικισμός που επικράτησε σε κυβερνήσεις μετά το 1981. Όταν το έλλειμμα από τα 12 περίπου δις που ήταν όταν ο Ράλλης παρέδωσε την εξουσία στον Παπανδρέου, υπερέβη τα 90 δις το ’89, καταλαβαίνετε που πήγαν τα χρήματα. Ο δανεισμός που ακολούθησε απέβλεπε στο να πληρώνει τοκοχρεολύσια των 100 δις περίπου δραχμών που βρήκε ο Μητσοτάκης το ’89.
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί από τότε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που όμως για τους Έλληνες την εποχή εκείνη, ήταν παντελώς άγνωστος όρος…
Είχε προειδοποιήσει πως ο διαρκής δανεισμός θα μας οδηγήσει μία ημέρα στο να μη μπορούμε να πληρώσουμε το δανεισμό, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Αυτό που είχε πει ο Μητσοτάκης, το ζήσαμε μετά από πολλά χρόνια με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.
Εάν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διατηρούσε την εξουσία για δύο “γεμάτες” θητείες, ποιά θα ήταν η κατάσταση της χώρας;
Το πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται από την άνοιξη του ’90, αν συνεχίζονταν, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν στο επίπεδο που βρίσκονται οι άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Υπό αυτή τη συνθήκη, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο αρνητικός πρωταγωνιστής της μεταπολίτευσης για τη χώρα;
Το ’93 ήταν ένα αναμφισβήτητο του Σαμαρά που κόστισε πολύ στην πατρίδα. Έληξε τη θητεία ενός ανθρώπου που είχε εστιάσει στο πρόβλημα και θα μας οδηγούσε ως χώρα σε σωστούς δρόμους. Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουμε στην εποχή των παροχών και του δανεισμού με το ΠΑΣΟΚ.
Η δεύτερη διακυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, είναι άμοιρη ευθυνών σ’ αυτή την κατάσταση; Δεν διογκώθηκε το χρέος την περίοδο 2004-2009;
Το χρέος διογκώθηκε γιατί ήμασταν αναγκασμένοι να δανειστούμε για να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια. Το 80% το δανείων που σύναψε ο Κώστας Καραμανλής πήγαιναν για τόκους και κεφάλια των δανείων που είχαν ήδη συναφθεί.
Ναι, αλλά συνέχιζε την παροχολογία, τις αυξήσεις… Δεν τον είχε προειδοποιήσει κανείς;
Ο Καραμανλής προειδοποίησε, αλλά η απάντηση ήταν ο “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου. Στο “λεφτά υπάρχουν” συμπυκνώνεται η πολιτική δεκαετιών που μας έφθασαν στα μνημόνια.
Είμαστε στο τέταρτο μνημόνιο, ενώ έχει δημευθεί η δημόσια περιουσία μας για σχεδόν έναν αιώνα. Με απλά μαθηματικά θέλουμε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% για δέκα χρόνια για να φθάσουμε εκεί που ήμασταν το 2009! Πώς βλέπετε την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον;
Με τις σημερινές συνθήκες, μόνον επίπλαστη θα είναι η ανάπτυξη γιατί δεν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες. Δεν μπορεί αν έρθει ανάπτυξη με την καταδίκη της μεσαίας τάξης της πατρίδας μας και με την καταδίκη των μισθών και των συντάξεων.
Που οδηγούμαστε, υπάρχει ελπίδα;
Φως στο τούνελ θα υπάρξει εάν γίνουν μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί ιδεολογικά είναι αντίθετοι. Βλέπουμε υπουργούς να υπογράφουν αναπτυξιακά έργα και την επομένη να κλαίνε για την υπογραφή που έβαλαν. Δείτε τι έγινε στο θέμα του Ελληνικού…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανός;
Ξέρει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα. Έδειξε τόλμη, θάρρος και αποφασιστικότητα που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να πετύχει κάποιος στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο αντίλογος από τους πολίτες όμως είναι πώς δεν μπορεί κάποιος που έχει μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, να δώσει λύση;
Να μην ισοπεδώνουμε τους πάντες, είναι λάθος. Δεν πρέπει να λέμε ο κακός πολιτικός κόσμος του παρελθόντος. Υπάρχουν έντιμοι, υπάρχουν και λωποδύτες που κάποιοι εξ’ αυτών οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.
Τα μνημόνια είναι μονόδρομος;
Βεβαίως όχι, δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ. Τώρα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτή τη συνταγή. Τι να πούμε τώρα, ότι δε τα εφαρμόζουμε; Είμαστε ήδη αναξιόπιστοι στους Ευρωπαίους. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Θα έρθουμε κι εμείς να πούμε ότι “θα σκίσουμε τα μνημόνια” όπως είπαν οι προηγούμενοι; Αυτά είναι ανοησίες.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις