Κώστας Βαϊούλης
Κι όμως έχουμε εκλογές… Στην Αλβανία!
Στις 25 Ιουνίου -μετά από αναβολή- θα διεξαχθούν τελικά οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. 18 κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο του Αλβανικού λαού και τις 140 έδρες του κοινοβουλίου. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ασυνήθιστα -για την μετά Χότζα εποχή- ήπια αντιπαράθεση και η αποφυγή πολωτικού κλίματος από όλα τα κόμματα, ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες η αντιπαράθεση, με συνεχείς διαδηλώσεις και εντονότατες διαμαρτυρίες, είχε αγγίξει τα όρια του «εμφύλιου πολέμου».
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην αδιαφορία των πολιτών και στην κόπωση τους από τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος στην Αθήνα πολλοί από τους παρευρισκόμενους αντέδρασαν λέγοντας: «έρχεστε και μας ζητάτε την ψήφο μας αλλά ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα για να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες (όπως στο θέμα συνταξιοδότησης) για να διευκολυνθεί η ζωή μας στην Ελλάδα σε θέματα γραφειοκρατίας και επιβίωσης. Επίσης ούτε έχει συναντήσει κανένα εκπρόσωπο της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Το μόνο που κάνει είναι να μας μιλάει από μακριά για αλλαγή συνόρων (!)».
Κύριο θέμα της οξύτατης αντιπαραθέσως ήταν η διαφθορά και … η καλλιέργεια κάνναβης!
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ράμα ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί, και ότι προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή του Δημοκρατικού Κόμματος. Από την πλευρά της ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2 εκ. δενδρύλλια κάνναβης.
Φαίνεται ότι υπήρξε καθοριστική για την εξομάλυνση της έκρυθμης καταστάσεως η επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι. Ο δραστήριος διπλωμάτης είχε προλάβει να περάσει από τα Σκόπια και να επιβάλλει «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».
Ο εν λόγω απεσταλμένος των Η.Π.Α είναι γνωστός από τη θητεία του στη Θεσσαλονίκη το 2006-2009 από όπου εξεδιώχθη για «προσωπικές του υποθέσεις».
Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε καλέσει την αντιπολίτευση να σταματήσει να απέχει απ’ τις εργασίες του κοινοβουλίου, να πάψει να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις- ο βαθμός αξιοπιστίας των οποίων ελέγχεται- φαίνεται να προηγείται το Σοσιαλιστικό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Εντι Ράμα, χωρίς όμως να επιτυγχάνει αυτοδυναμία, και να έπεται το κεντροδεξιό δημοκρατικό κόμμα του Λιουλεζίμ Μπάσια.
Ως τρίτο κόμμα φέρεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης , ο ιστορικός ηγέτης του οποίου Ιλίρ Μέτα εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. και ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε τη θέλησή του για στενότερες σχέσεις με την Ελλάδα και κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι αυτός ευθύνεται που έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και η ζωή των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.
Ανάμεσά τους δεν θα είναι με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά από το 1991, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που αποτελεί την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και υποστηρίζεται από την πολιτική της έκφραση «Ομόνοια».
Οι λόγοι της μη αυτόνομης καθόδου του ΚΕΑΔ έχουν να κάνουν με την εκπνοή των προθεσμιών στις καταθέσεις ψηφοδελτίων των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την ταραχώδη προεκλογική περίοδο, ωστόσο υποψήφιοί του θα είναι στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών ώστε όσοι εξ αυτών εκλεγούν να δηλωθούν ως βουλευτές του ΚΕΑΔ. Ένα άλλο κόμμα μειονοτικών, το «Μέγκα», κατεβαίνει σε συμμαχία με τους σοσιαλιστές.
Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον πέντε Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές που θα εκλεγούν μέσα από τα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα το ΚΕΑΔ χαρακτήριζε μειοδοσία την ένταξη ομογενών σε ψηφοδέλτια αλβανικών κομμάτων. Αν το ότι τίθεται εκτός αγώνος σημαίνει ότι μειώνεται και το «πολιτικό βάρος» της μειονότητας και αν εξυπηρετούνται με αυτό τον τρόπο καλύτερα τα συμφέροντα της Ελληνικής μειονότητας μένει να αποδειχθεί.
Κώστας Βαϊούλης – Καθηγητής – Πολιτικός αναλυτής
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις