ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Mikeius: Ο «Προμηθέας» του ελληνικού Youtube σήμερα στη Λάρισα – Τι λέει για την πορεία και τα σχέδιά του στο onlarissa.gr
Του Μαρίνου Τζώτζη
Ο μύθος του Προμηθέα μας έχει διδαχθεί από παιδιά. Είναι αυτός που κατά την ελληνική μυθολογία δώρισε στον άνθρωπο τη φωτιά και έπειτα από μια αλληλουχία γεγονότων που δεν είναι της παρούσης βρέθηκε τιμωρημένος στα βράχια του Καυκάσου, όπου ένας αετός του έτρωγε το συκώτι κάθε πρωί.
Στις αρχές της νέας δεκαετίας στην Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τα πρώτα ηλεκτρονικά του βήματα στο διαδίκτυο το γνωστό σε πολλούς από εσάς Comedy Lab.
Στην αναζήτησή τους για κωμικούς ο Τζώρτζης Ποφάντης και οι Illusive Imaging βρήκαν τον Μιχάλη ο οποίος τότε έγραφε κωμικά κείμενα σε μπλογκ του και στη συνέχεια έγινε γνωστός με το ιντερνετικό του παρατσούκλι «Mikeius».
Ως Mikeius πλέον κατάφερε να βάλει το Youtube πολύ ψηλά ανάμεσα στο νεανικό κοινό, αποτελώντας ένας από τους πρωτεργάτες του, δίνοντας το έναυσμα σε πολλούς να τον ακολουθήσουν. Σε μια εικονική βράβευση δικαίως θεωρώ πως θα μπορούσε να του χορηγηθεί το βραβείο «Προμηθέας», καθώς έδωσε μια ισχυρή σπίθα σε ένα χώρο που ήταν πράγματι ”tabula rasa”.
Μιλώντας μου τηλεφωνικά εν μέσω περιοδείας η οποία σήμερα φτάνει στη Λάρισα μιλά για την πορεία του στο χώρο των μίντια και πως έφτασε να μετρά πλέον εκατομμύρια προβολές σε βίντεό του και περισσότερες από 300.000 εγγραφές στο κανάλι του.
Τα πρώτα βήματα
Ο Μιχάλης έκανε σπουδές μηχανικού στο Πολυτεχνείο, τις οποίες άφησε για να κυνηγήσει το Υoutube που στηνόταν ερασιτεχνικά τότε στην Ελλάδα. Του αρέσει να παίζει videogames και λατρεύει τα Blockbuster, χαρακτηρίζoντας τον εαυτό του ”movie guy”.
H πρώτη του εκπομπή με το όνομα «Μπραφ», είχε χαρακτηριστικά γρήγορου μοντάζ με καυστικό χιούμορ και ατάκες… βιτριόλι, καυτηριάζοντας διάφορες πραγματικότητες του 21ου αιώνα, αλλά και τα περίφημα 90’s. Το νέο επεισόδιο του «Μπραφ» αποτελούσε event για την παρέα, όπου ανά διαστήματα περιμέναμε την κυκλοφορία του που θα μας τίναζε – ξανά – τα μυαλά στον αέρα.
Μετά από 56 επεισόδια, η εκπομπή έριξε τίτλους τέλους παρά τα χιλιάδες μηνύματα από fans που ήθελαν την επιστροφή της. Εξηγώντας μου τους λόγους για τους οποίους το έκανε τόνισε πως είχε πιαστεί με τόσα πολλά θέματα που είχε αρχίσει να στερεύει από ιδέες, καθώς δεν ήταν μια εκπομπή καθημερινότητας αλλά μία στην οποία «αράδιαζε τις απόψεις του». «Δε νομίζω πως υπάρχει σκεπτόμενος άνθρωπος που θα ήθελε να δει μια εκπομπή Μπραφ γραμμένη από τον 37χρονο Μιχάλη», συνεχίζει λέγοντας πως πλέον αν πράγματι την έκανε θα ήταν «νερόβραστη». Παράλληλα είχε αποφασίσει πως θα ακολουθήσει μια καριέρα στα media με τη συγκεκριμένη εκπομπή να είναι δυστυχώς όπως τόνισε, μη χορηγήσιμη.
Η… δαρβινική περίοδος
Έχοντας αποφασίσει πως αυτό που του ταιριάζει είναι μια καριέρα στα μίντια ξεκίνησε να ασχολείται με πολλά είδη εκπομπών όπως Unboxing, το Geek Wars (μια εκπομπή με «διαμάχες» σε θέματα της geek κουλτούρας) και το καθόλα επιτυχημένο «Θάψε το Σενάριο», όπου παρέα με έτερους Youtubers και κωμικούς έβαζαν στο μικροσκόπιο διάσημες και μη ταινίες, σχολιάζοντας με άφθονο χιούμορ τα κακώς κείμενά τους, με την πλειονότητα των βίντεο να ξεπερνούν το φράγμα του εκατομμυρίου στις προβολές.
Αυτή αποτέλεσε μια «δαρβινική», όπως τη χαρακτήρισε, περίοδο πειραματισμού για τον ίδιο όπου δοκίμαζε πολλές ιδέες για να κατασταλάξει σε αυτές που έβλεπε πως έχουν αποδοχή και αυτές που άρεσαν και στον ίδιο, δημιουργώντας πολλές φορές υβρίδια αυτών.
Το ίδιο διάστημα ξεκίνησε και περιοδείες Stand-Up Comedy σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους κωμικούς. Το Stand-Up ήταν ένα γνώριμο λημέρι για τον Μιχάλη ο οποίος μου εξηγεί, πως η διαδικασία δημιουργίας ενός κειμένου για μια παράσταση είναι ολόιδια με αυτήν της πρώτης του εκπομπής. Διευκρινίζει βέβαια πως η διαφορά έγκειται στο delivery (πως δηλαδή μεταδίδεις ένα αστείο) καθώς όταν είσαι ζωντανά έχεις να κάνεις με ανθρώπους, οι οποίοι αν δεν τους αρέσουν τα αστεία σου κάθονται ανέκφραστοι με σταυρωμένα χέρια «και είναι κάτι που πραγματικά σε σκοτώνει».
Το φαινόμενο What the Fact και η «συνάντηση» με το Νεύτωνα
Γοητευμένος από τα ντοκιμαντέρ που έβλεπε από μικρός και με μεγάλη λατρεία για την ιστορία της επιστήμης και τους ανθρώπους πίσω από τις μεγάλες εφευρέσεις, ανακαλύψεις, και τις προσωπικότητές τους, αποφάσισε να εφαρμόσει μια ιδέα που είχε καιρό στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, τη δημιουργία του «What the fact», μια εκπομπή «εκλαϊκευμένης» επιστήμης με θεματολογία αντίστοιχη των ερεισμάτων του.
Βλέποντας ένα «εγκληματικό» – όπως το χαρακτήρισε – κενό στον ελληνικό χώρο του Youtube αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να φέρει τη συγκεκριμένη εκπομπή, ξέροντας ότι θα τον ακολουθήσει σίγουρα το geek κοινό του. Αυτό που όμως δεν περίμενε, όπως εκμυστηρεύτηκε, ήταν το ότι η συγκεκριμένη εκπομπή προσέλκυσε πολλά διαφορετικά κοινά, τα οποία δεν περίμενε να «κερδίσει».
Η εκπομπή μετρά ήδη 53 επεισόδια, εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και έπεται και συνέχεια με νέα επεισόδια τα οποία βρίσκονται στα σκαριά, ενώ τα σενάριά της θα κυκλοφορήσουν σε ένα βιβλίο «γιορτή» της σειράς που θα εκδοθεί στις 13 Νοεμβρίου.
Μπορεί οι απαντήσεις του να με άφησαν πλήρως ικανοποιημένο, άφησαν όμως σίγουρα παραπονεμένο το Νεύτωνα, τον οποίον επεξηγώντας το concept της εκπομπής έφερε για παράδειγμα. «Ήθελα να δω τις προσωπικότητες αυτών των ανθρώπων. Θα μου άρεσε για παράδειγμα ο Νεύτωνας; Αν τον συναντούσα θα τον συμπαθούσα; Η απάντηση είναι όχι».
Εδώ και δύο χρόνια μάλιστα έχει μετακομίσει στο Λονδίνο, όπου σκέφτεται να μεταφέρει το studio του, ενώ έχει πραγματοποιήσει και παραστάσεις stand-up στα ελληνικά για τους πολλούς Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι μόδες και οι εποχές
Για τον Mikeius η επιστήμη έγινε «της μόδας», καθώς υπήρχε ένα διψασμένο κοινό για τη συγκεκριμένη θεματολογία για το οποίο βρέθηκαν πολλοί εκφραστές. Πέρα από τον ίδιο υπάρχουν οι Αστρόνιο, Καθημερινή Φυσική, Mad Scientist και πολλοί άλλοι, οι οποίοι φέρνουν παιδιά και ενήλικες κοντά στο μαγικό κόσμο της Επιστήμης.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Stand-Up καθώς αποτελούσε «νεκρή γη» πριν από 10 χρόνια, ενώ τώρα ο χώρος βρίσκεται σε άνθιση. Ο καιρός έχει τα γυρίσματά του…
Η νέα του εκπομπή
Ο καθόλα δραστήριος Mikeius δεν θα μπορούσε να μείνει στάσιμος και ετοιμάζει ένα νέο project με την επωνυμία «Food for Thought», μια εκπομπή επιστημονικού χαρακτήρα που θα προβληθεί στο κανάλι Youtube της Cosmote από το 2020.
To Food for Thought θα φέρει τα χαρακτηριστικά γρήγορου μοντάζ που υπήρχε στην πρώτη του εκπομπή, απαντώντας σε απλά και πιο καθημερινά ερωτήματα επιστήμης όπως «γιατί ο ουρανός είναι μπλε» ή «γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες».
Η εμφάνιση στη Λάρισα
Απόψε στις 21:30 (ο κόσμος προσέρχεται από τις 21:00), ο Mikeius παρέα με τον Θανάση «Κάιν» Σαμαρά συνεχίζοντας την ήδη επιτυχημένη περιοδεία τους στην Ελλάδα, θα μοιραστούν τα αστεία τους με το κοινό της πόλης στον Μύλο 1927.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις