ΛΑΡΙΣΑ

Ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του ΠΓΝΛ ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του Δ. Λαρισαίων

Υπερψηφίστηκε ψήφισμα στο οποίο δηλώνεται η αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων στη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, καθώς και για τη λειτουργία του με ΣΔΙΤ.

Το ψήφισμα αυτό έφεραν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης σύλλογοι υπαλλήλων και γιατρών και των δύο νοσοκομείων της Λάρισας.

Υπερψηφίστηκε με ψήφους της Συμπαράταξης Λαρισαίων και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν «παρών».

Τοποθετούμενος επί τους θέματος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος ανέφερε πως ΣΔΙΤ υπάρχουν ήδη αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό, φέρνοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τους ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, κάτι που πραγματοποιείται σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς οι ίδιοι να πληρώνουν (το κράτος «νοικιάζει» τις υπηρεσίες ιδιωτών), για να συμπληρώσει πως η μετατροπή σε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και οι ΣΔΙΤ είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.

Από τη μεριά τους οι σύλλογοι που βρέθηκαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν τη σθεναρή αντίστασή τους ως προς τη συγκεκριμένη εξαγγελία, ενώ εκφράστηκαν και σοβαρές ανησυχίες ως προς το αν θα κινδυνέψουν θέσεις εργασίας. Ακόμη τονίστηκε πως το ΠΝΓΛ είναι κάτι το οποίο πληρώνουν όλοι οι πολίτες και για αυτόν τον λόγο ένας ιδιώτης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του για ίδιον όφελος.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαγγελία της κυβέρνησης, να μετατρέψει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε Ν.Π.Ι.Δ και στην λειτουργία του με Σ.Δ.Ι.Τ.  Είναι αντίθετο σε κάθε πολιτική που προωθεί την λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα».

Η πολιτική δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, και οι πολιτικές λιτότητας, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό, συγχωνεύσεις κλινικών, ελλιπή ως και ανύπαρκτη συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, μείωση μονάδων όπως οι ΜΕΘ, απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και μεγάλες λίστες αναμονής.

Δεν φταίει η νομική μορφή για την κακή κατάσταση των Νοσοκομείων. Φταίει  η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και το τριτοκοσμικό ύψος των δημοσίων δαπανών που είναι το 4,7% του ΑΕΠ. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερη ιδιωτική Υγεία από όλες της χώρες της Ευρώπης (3,1% του ΑΕΠ ιδιωτικές δαπάνες)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική μετατροπής του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιωτική επιχείρηση και την εμπορευματοποίησής της υγείας. Διεκδικεί:

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις.
  • Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικού εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ.
  • Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κ.Υ που υπολειτουργούν.»

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες