ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Hi tech στάνες στη Λάρισα… Βάζουν τσιπάκια

Τσιπάκια στις παγολεκάνες σε κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβατοτρόφων της Λάρισας, για την καταγραφή των ποσοτήτων του γάλακτος που αρμέγεται, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην τοποθέτησή τους σε ολόκληρη τη χώρα, έχει τοποθετήσει πιλοτικά ο ΕΛΓΟ. Η καταγραφή του γάλακτος είναι ένα ακόμη μέτρο για την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος και αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” τη σημαντική αυτή προσπάθεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μέσα από την αυστηροποίηση των μέτρων, έχει πετύχει βελτίωση της κατάστασης, με τους αιγοπροβατοτρόφους να ελπίζουν τώρα σε μια κάπως καλύτερη χρονιά, ως προς τις τιμές γάλακτος και κρέατος!

«Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ο ΕΛΓΟ το ξεκίνησε στη Λάρισα. Βάζει ειδικά τσιπς στις παγολεκάνες απ’ όπου παρακολουθεί σε απευθείας λήψη πόσο γάλα “πιάνει” ο κτηνοτρόφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του neakriti.gr αυτά τα τσιπς αν μπουν σε όλες τις παγολεκάνες, κάτι που όπως λέει ο ΕΛΓΟ θα γίνει, μειώνεται πάρα πολύ το περιθώριο ελληνοποιήσεων», όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Δηλαδή, έχουμε την παγολεκάνη του ενός τόνου και μέσα από τα τσιπς ο ΕΛΓΟ παρακολουθεί πόσο γάλα πιάνεις από το ένα ή από τα δύο αρμέγματα. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις δηλαδή. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας κτηνοτρόφος να βάλει νερό στο γάλα στην παγολεκάνη, για να ανεβάσει την ποσότητα. Αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι κάθε τρεις μήνες να ανεβάζουμε στην πλατφόρμα του ΕΛΓΟ πόσα ζώα αρμέξαμε στο τρίμηνο και πόσο γάλα “πιάσαμε” και γίνεται αντιστοίχιση με αυτό που παίρνουν οι τυροκόμοι, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις εύκολα», διευκρινίζει στην εφημερίδα μας ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας λέει ότι όχι απλά είναι υπέρ του μέτρου, αλλά αυτό ήταν και ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. «Μέσα από αυτά τα μέτρα ευελπιστούμε επιτέλους να σταματήσει ο σφετερισμός της φέτας, ή της γραβιέρας σε ό,τι αφορά την Κρήτη. Αυτά τα προϊόντα εξευτελίζονται μέσα από ψεύτικες παραγωγές γάλακτος και προερχόμενα γάλατα από άλλες χώρες που στη χώρα μας ελληνοποιούνται. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα ερχόταν το γάλα από τη Σαρδηνία στα 45 λεπτά το κιλό και η κερδοσκοπία ήταν τεράστια, γιατί το παρουσίαζαν σαν ελληνικό και το πουλούσαν ακριβότερα. Και ρίχνανε και τις τιμές της φέτας στο εξωτερικό και μετά έλεγαν οι ίδιοι που τα έκαναν αυτά “δε βγαίνουμε… Μειώνουμε την τιμή του γάλακτος στον παραγωγό”. Έτσι γινόταν το παιχνίδι…
Πάντως, ο Παναγιώτης Πεβερέτος μάς λέει ότι μετά την αυστηροποίηση του καθεστώτος για την πάταξη των ελληνοποιήσεων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, φαίνεται πως υπάρχει μείωση των εισαγωγών του γάλακτος και περιορισμός του φαινομένου. Έτσι ήδη φαίνεται πως από Οκτώβριο και μετά, που θα ξαναμπούμε στην παραγωγή του γάλακτος, οι τιμές στο γάλα θα είναι αυξημένες κατά 10 με 15 λεπτά το κιλό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, στο σημείο αυτό, αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μια μεγάλη προσπάθεια του ΣΕΚ για τη διεκδίκηση σημαντικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για να υπάρξουν επιδοτήσεις στο 100% στους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας που δε διαθέτουν ρεύμα και συνεπώς δεν έχουν παγολεκάνες.

«Να δοθούν επιδοτήσεις ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες, προκειμένου να μπορέσουν και εκείνοι να έχουν παγολεκάνες και να τοποθετηθούν τσιπάκια και σε αυτούς για τον έλεγχο της παραγωγής του γάλακτος. Ταυτόχρονα διεκδικούμε κονδύλια γενετικής βελτίωσης των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Για την Κρήτη ο συνδικαλιστής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη φυλή του σφακιανού και του ανωγειανού προβάτου. «Εμείς κάνουμε επίσης πρόταση για την αναβάθμιση των κέντρων γενετικής βελτίωσης, ώστε να μπορούν να συλλεχθούν εκεί τα καλύτερα ζώα από τους καλύτερους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορεί ο άλλος να πάρει για παράδειγμα ένα κριάρι από τη Σχολή Ασωμάτων, αφού αναβαθμιστεί το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης των Ασωμάτων. Αλλά αυτά για να γίνουν χρειάζονται λεφτά. Να φτιάξουμε πυρήνες. Ενώσεις φυλών. Δηλαδή, για να φέρω το παράδειγμα της Κρήτης, να φτιάξουμε φυλή ανωγειανών και σφακιανών προβάτων», σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο.
«Πέρα από το ότι θα επιλέγουμε τα καλύτερα ζώα, που θα έχουν καλύτερες αποδόσεις σε διάρκεια και ποσότητα γάλακτος, θα ελέγχουμε και την υγεία τους. Είναι μια μελέτη ολόκληρη, η οποία θα βοηθήσει στα επόμενα χρόνια και να κρατηθούν οι ντόπιες φυλές ζώων οι οποίες χάνονται η μία μετά την άλλη, αλλά και να έχουν καλύτερη υγεία τα ζώα μας». Ο πρόεδρος του ΣΕΚ καταλήγει λέγοντας ότι δε θα πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι οι ντόπιες φυλές ζώων έχουν και μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στις ασθένειες, αφού είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας, σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ενισχύσεις

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αφορά την καταβολή κρατικών ενισχύσεων προς τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άνοιξε η ειδική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους παραγωγούς προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται στο ποσό των 30.155.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση, η οποία είναι υπογεγραμμένη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα έχουν καταβληθεί το αργότερο έως τις 31/12/2020.
Όπως σημειώνεται, το ύψος της αποζημίωσης για το κάθε ζώο «θα προκύψει από τον αριθμό των τελικώς δηλωθέντων αιγοπρόβατων διά του ποσού που έχει δεσμευτεί για την παρούσα δράση».
Το ανώτερο ποσό, το οποίο θα μπορεί να λάβει ο κάθε δικαιούχος, είτε είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, δε θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι αιγοπροβατοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα και διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019 έως και την 31η/12/2019.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες