Εύη Μποτσαροπούλου

Πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει μέσα σε ένα μήνα η μέση Λαρισαϊκή οικογένεια για τον κορονοϊό χωρίς να νοσεί;

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας…

Γράφει η Εύη Μποτσαροπούλου 

Έστω ότι έχεις μικρό παιδί και βρέθηκε κρούσμα στο σχολείο του. Τώρα είναι σπίτι, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα σχολεία του και σε λίγες μέρες θα ξαναπάει. Τι κάνεις; Το έχεις σε κατ΄οίκον περιορισμό μεν, πας και του κάνεις test covid δε· αν είσαι από τους πολύ ανυπόμονους και υποχόνδριους, του κάνεις ένα test μόλις το μαθαίνεις και ένα δεύτερο σε πέντε μέρες για να είσαι σίγουρος ότι έχεις αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Έστω ότι εσύ ή το παιδί νιώθεις λίγο άρρωστος· λίγο βήχα, λίγη κόπωση, λίγο πυρετό… όχι απαραιτήτως όλα μαζί. Όπως κάθε χειμώνα… Τι κάνεις; Φέτος, αφού περιμένεις μια δύο μέρες, πας και κάνεις test για να σου φύγει η ιδέα, για να μην αρχίσεις να εμφανίζεις ψυχοσωματικά συμπτώματα που ομοιάζουν του κορονοϊού, για να μπορείς να έρθεις σε επαφή με το στενό σου περιβάλλον.

Έστω ότι υπάρχει μέλος στην οικογένεια που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και χρειάζεται να μπαινοβγαίνει σε νοσηλευτικά ιδρύματα (εξαιρούνται τα δημόσια νοσοκομεία). Μιλάμε για όσους έχουν χρόνια νοσήματα και κάνουν χημειοθεραπείες, αιμοκαθάρσεις ή και για αυτούς που πρέπει να κάνουν προγραμματισμένες ή έκτακτες επεμβάσεις. Τι κάνει; Κάνει test εντός του προηγούμενου 24ώρου για να επιτραπεί η εισαγωγή του. Αν χρειαστεί να επισκεφτεί το νοσηλευτικό ίδρυμα ή την κλινική σε λίγες μέρες, εννοείται πως πρέπει να το ξανακάνει. Αν δε, κάποιος από το στενό περιβάλλον του έρθει σε επαφή με διαγνωσμένο θετικό κρούσμα, ξεκινάει το μπαράζ των tests… Κάνει αυτός που ήρθε σε άμεση επαφή, κάνει και ο ασθενής, ο οποίος ακόμη και αν βγει αρνητικός, θεωρείται ύποπτο περιστατικό, οπότε βάσει πρωτοκόλλου πρέπει να κάνει άλλα δύο tests μέσα στις επόμενες 14 μέρες για να μπορέσει να ακολουθήσει το θεραπευτικό του πρόγραμμα.

Έστω, τώρα, ότι κάποιος από το στενό περιβάλλον βρίσκεται θετικός. Τι κάνει; Αυτός τίποτα πλέον· τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών και ελπίζει να περάσει τον ιό όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Οι υπόλοιποι όμως αρχίζουν τον αγώνα των covid tests για να διαπιστώσουν αν είναι και αυτοί θετικοί ή όχι.

Ας προσπαθήσουμε να κοστολογήσουμε τώρα όλα αυτά τα tests covid.

Στη Λάρισα, υπάρχουν πλέον αρκετά ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα που που κάνουν τη μοριακή εξέταση RT-PCR ανίχνευσης RNA SARS – CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια covid-19. Το μέσο κόστος της εξέτασης στην πόλη μας είναι τα 60 με 70 ευρώ στα ιδιωτικά κέντρα και 100 ευρώ σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Το μέσο κόστος για τα rapid tests κυμαίνεται από 20 έως 35 ευρώ.

Στη δική μου οικογένεια τον τελευταίο μήνα περίπου, από 15 Οκτωβρίου, κάναμε 7 RT-PCR tests, τα δύο σε δημόσιο νοσοκομείο άνευ κόστους, 3 σε ιδιωτικό μικροβιολογικό κέντρο, 2 σε ιδιωτικό νοσοκομείο και την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να κάνουμε άλλα 2. Συνολικά 9 σε ένα μήνα και το συνολικό κόστος που επωμιστήκαμε είναι 550 ευρώ!

Και αναρωτιέμαι, σε τι ύψος μπορεί να φτάσει αυτό το κόστος σε μια τυπική λαρισαϊκή οικογένεια, δεδομένης της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη της Λάρισας τις τελευταίες μέρες; Πόσος κόσμος μπορεί να τον πληρώνει και για πόσο; Εν μέσω lockdown;

Οποίος δεν μπορεί, θα μου πεις ας πάει στο νοσοκομείο που είναι δωρεάν… Σε ποιο ακριβώς νοσοκομείο να πάει στη Λάρισα που η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου;

Μήπως τελικά θα πρέπει ο ΕΟΠΥ να καλύπτει το κόστος; Μήπως ήνεγκεν η ώρα;

Έστω ότι η τυπική οικογένεια στην πόλη μας, όπως και στη λοιπή Ελλάδα, περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 άτομα· συζύγους, παιδιά και πεθερικά, αν και ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα οι άμεσες οικογενειακές επαφές αριθμούν πολύ περισσότερα…

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες