ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Γουργουλιάνης για πανδημία: Σε λάθος δρόμο τα μέτρα- Εγκλωβίζουμε τον κόσμο μέσα στο σπίτι

Νέα «έξυπνα» μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας πήρε η κυβέρνηση με την απόφαση να προχωρήσουμε σε ένα νέο, πιο σκληρό lockdown από αυτό που υπήρχε Τα «έξυπνα» ωστόσο μέτρα δεν ήταν τίποτα άλλο, από νέες απαγορεύσεις. Σχολιάζοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη την παρούσα κατάσταση της πανδημίας αλλά και το νέο lockdown,  ο Καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ανέφερε πως τα μέτρα είναι σε λάθος δρόμο, καθώς εγκλωβίζουν μέσα στο σπίτι τους ανθρώπους, αντί να τους δίνουν περισσότερο χρόνο και χώρο για να βρίσκονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο Καθηγητής μίλησε όμως και για τον εμβολιασμό, λέγοντας πως κινείται σε πολύ καλά επίπεδα και φάνηκε αισιόδοξος πως οδεύουμε στο τέλος της πανδημίας.

Σε λάθος δρόμο τα νέα μέτρα- Δεν είναι εφαρμόσιμα

Πολλές φορές έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και αυτό πράττει για ακόμη μια φορά ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης λέγοντας την προσωπική άποψη και υποστηρίζοντας πως τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι σε λάθος δρόμο.

«Είμαστε σε λάθος δρόμο. Εγκλωβίζουμε τον κόσμο μέσα στα σπίτια από νωρίς. Τα μέτρα είναι τέτοια που δεν είναι εφαρμόσιμα κι ο κόσμος βρίσκει τρόπο να ξεφεύγει από αυτά.  Δεν μιμηθήκαμε,  όχι την αντιμετώπιση των πανδημιών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έστω την πρώτη φάση. Στην πρώτη φάση θυμίζω ότι τα μάρκετ ήταν ανοιχτά από νωρίς το πρωί και μένανε ανοιχτά μέχρι το βράδυ. Αυτά τα ξεχάσαμε. Εγώ πήγαινα στις 7 το πρωί στο σούπερ μάρκετ και έκλειναν στις 10 το βράδυ, άρα υπήρχαν περισσότερες ώρες λειτουργίας για να μην συνωστίζονται οι άνθρωποι. Επίσης κυκλοφορούσαμε περισσότερες ώρες, πηγαίναμε για περπάτημα περισσότερες ώρες. Τώρα ακόμη και η δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος μακριά από το σπίτι του έχει κοπεί», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης συμπληρώνοντας πως δεν χρησιμοποιούμε τη γνώση από την ιστορία της ιατρικής, δεν χρησιμοποιούμε τη γνώση από το πρώτο πανδημικό κύμα και κυρίως δεν χρησιμοποιούμε πρακτικές που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι για παράδειγμα άνοιξαν και λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν ισχυρίζεται να ανοίξουν τώρα τα εστιατόρια, όμως είναι παράλογο να απαγορεύεται το ψάρεμα και το κυνήγι, για παράδειγμα και υπογράμμισε πως ο κόσμος θα πρέπει να είναι περισσότερες ώρες την ημέρα σε μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο.

Ενδοοικογενειακές οι περισσότερες μολύνσεις

Συνδέοντας το σκεπτικό του με τα μέτρα και τους περιορισμούς, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε πως η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται μέσα στο σπίτι, είναι ενδοοικογενειακές και  γίνονται από τα παιδιά που γυρίσανε σπίτι, ενώ υπάρχουν μολύνσεις σε   σε εργοστάσια και συγκοινωνίες, όπου συνωστίζονται οι άνθρωποι, σχολιάζοντας παράλληλα πως η τηλεργασία δεν έχει εξαπλωθεί  όπως θα έπρεπε.

« Αντί να δώσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στους ανθρώπους, ουσιαστικά δίνουμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι σε κλειστό περιβάλλον. Καταλαβαίνω ότι είναι πρόβλημα η κινητικότητα και για πάει κάποιος στη Βυζίτσα θα μπει στο αυτοκίνητο με άλλους 2-3, αλλά ουσιαστικά σπρώχνουν τον κόσμο στις πλατείες και δεν έχουμε ελέγξει την ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού οι άνθρωποι αυτοί από τις 6 το απόγευμα στην Αθήνα είναι κλεισμένοι σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε σε πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να είναι σε εξωτερικούς χώρους, φορώντας τη μάσκα και τηρώντας τα μέτρα, υπογράμμισε όμως πως δεν θα πρέπει να γίνονται κοινωνικές εκδηλώσεις στο σπίτι, ενώ σχολίασε πως τα 9 άτομα στις γιορτές ήταν ένα μέτρο κι ένα όριο χωρίς ουσία.

«Είναι αναπόφευκτη η διαμονή στο ίδιο σπίτι. Άρα συνεχίζουμε να μένουμε στο ίδιο σπίτι με όσους μέναμε και δεν κάνουμε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό το 9 άτομα στις γιορτές στο σπίτι δεν ήταν εύστοχο. Όσοι ήμασταν μέσα στο σπίτι, αυτοί να συνεχίσουμε και τις γιορτές», τόνισε.

Πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως- Αναπόφευκτα και τα λάθη

Ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ανέφερε πως «και οι ειδικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή στη διάρκεια της ζωής τους δεν έχουν αντιμετωπίσει άλλη πανδημία. Η αντιμετώπιση είναι πρωτόγνωρη και τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Απ’ όλους έγιναν πειραματισμοί. Η απόφαση για lockdown υπήρχε από την πανδημική γρίπη του 1918.  Διπλανές πολιτείες στις ΗΠΑ η μία που το εφάρμοσε δεν είχε θανάτους, η άλλη που δεν το εφάρμοσε,  είχε. Τα ξέρουμε, τα έχουμε δει από την ιστορία της ιατρικής, αλλά τώρα έχουμε και την εμπειρία ενός έτους. Ας αφήσουμε την κοινωνικότητα έξω από το σπίτι, με μάσκα. Πάντως η χρυσή τομή είναι δύσκολη».

Τα εμβόλια νίκησαν τις πανδημίες

Ο Καθηγητής κλήθηκε να σχολιάσει και τις θεραπευτικές μεθόδους με φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Αμερική κι αν τελικά άξιζε να δοθεί έμφαση στο εμβόλιο αντί σε κάποιο φάρμακο.

«Έχει πλέον αποδειχθεί με την εμπειρία ενός έτους ότι τίποτα δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό . Ούτε τα μονοκλωνικά είναι θαυματουργά, η δε κολχικίνη κάναμε και κάτι πρωτότυπο, τη βάλαμε στα πρωτόκολλα, όταν καμία άλλη χώρα δεν την είχε συμπεριλάβει. Ουσιαστικά αυτό που μάθαμε είναι ότι υποστηρίζουμε τους ανθρώπους χωρίς διασωλήνωση ή με διασωλήνωση και περιμένουμε να περάσει η μπόρα, δηλαδή αυτός ο καταρράκτης φλεγμονής που σε μερικούς ανθρώπους είναι πολύ έντονος. Άρα θέλουμε πρωτοβάθμια φροντίδα για να είναι κοντά στον ασθενή για συμβουλές , να εντοπίζει γρήγορα εάν θα επιδεινωθεί και χρειαζόμαστε κρεβάτια σε κλινικές και ΜΕΘ κορωνοϊού. Εκείνο που είναι γεγονός είναι πως  εμβόλια ήταν αυτά που νίκησαν τις πανδημίες. Οι πανδημίες εξαφανίστηκαν από τα εμβόλια. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Για τους ιούς δεν έχουμε φάρμακα, κάνουν κύκλο και φεύγουν, το θέμα είναι να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους σ ‘αυτό τον κύκλο», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Επεσήμανε πως η ανοσία έχει αποκτηθεί από πολλούς που έχουν ήδη νοσήσει και μαζί με τον εμβολιασμό θα χτιστεί η ανοσία που θα οδηγήσει στο τέλος αυτής της κατάστασης. Τόνισε πως ο ιός θα φύγει μιας και οι πανδημίες, όπως διαφαίνεται από την ιστορία, είναι διάρκειας 1,5 περίπου έτους, κάνουν 2-3 κύματα, όπως η πανδημική γρίπη, έρχεται το εμβόλιο και με την ήδη υπάρχουσα ανοσία των νοσούντων που έχουν θεραπευτεί, κλείνει ο κύκλος.

Ίσως οι μεταλλάξεις οδηγήσουν στο τέλος της πανδημίας

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις που έχει γίνει μεγάλος λόγος το τελευταίο διάστημα ο κ. Γουργουλιάνης τις χαρακτήρισε ως αγαθοδαίμονες.

«Είναι  καλό και κακό μαζί. Οι μεταλλάξεις συνήθως κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο. Προφανώς πρέπει να τις παρακολουθούμε,  να τις βλέπουμε στο εργαστήριο και να ξέρουμε τι έρχεται, αλλά μια μεταδοτική μετάλλαξη κάνει πιο μεταδοτικό τον ιό και καταλαμβάνει όλο τον κόσμο. Είναι περίπου αναμενόμενο και ίσως επιθυμητό κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας», σημείωσε.

Δουλεύει πολύ καλά το σύστημα εμβολιασμών- Πάμε καλά με τα εμβόλια που έχουμε

Με καλά λόγια όμως μίλησε ο κ. Γουργουλιάνης για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως δουλεύει πολύ καλά το σύστημα, τηρουμένων των αναλογιών.

« Δεν θέλω να γκρινιάζω, εδώ όμως πάμε καλά. Αυτά τα εμβόλια έχουμε, γίνονται με ένα καταπληκτικό σύστημα, έρχονται στην ώρα τους οι άνθρωποι, με ηλεκτρονική ενημέρωση. Υπάρχει θέμα διαχείρισης και κατανομής εμβολίων από την  Ε.Ε., αλλά όλος ο πλανήτης θέλει εμβόλια κι  οι εταιρείες αδυνατούν να παράγουν τόσα πολλά και είναι λογικό να έχουμε αυτή την καθυστέρηση στα εμβόλια. Πάμε πολύ καλά με αυτά που έχουμε», τόνισε ο Καθηγητής.

magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις