ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Στα σκαριά νέα στρατηγική επένδυση ΑΠΕ στη Λάρισα – Ποιά διεθνής εταιρεία βρίσκεται από πίσω

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Κεντρική Ελλάδα μετά και τη νέα πρόταση για την υπαγωγή επένδυσης στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Πρόκειται για τη νέα πρόταση της εταιρείας με επωνυμία Qair International και αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στη Λάρισα. Η συνολική ισχύς του πάρκου εκτιμάται στα 250 MW, για το οποίο και έχει λάβει βεβαίωση παραγωγού ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, η κατασκευή αλλά και η θέση σε λειτουργία του έργου, θα συμπαρασύρει τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς όπως και σε κάθε στρατηγική επένδυση πέρα από το “πλαφόν” στην αξία του έργου, είναι απαραίτητη και η δημιουργία ενός ελάχιστου αριθμού θέσεων εργασίας.

Ενδιαφέρον και για τη Στερεά Ελλάδα

Ωστόσο, η εταιρία δε σταματάει εδώ καθώς κατά τη διάρκεια των κύκλων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επικέντρωσε στη Στερεά Ελλάδα με ένα σύνολο αιτήσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα που ξεπερνούν τα 159 MW.

Πρόκειται για έργα που έχουν πάρει το πράσινο φως από τα τέλη του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως η ΡΑΕ έχει εκδώσει και για αυτά τη Βεβαίωση Παραγωγού Ενέργειας, η οποία και αποτελεί το πρώτο βήμα στον αδειοδοτικό στίβο.

Τα 159 MW “σπάνε” σε 8 φωτοβολταϊκά πάρκα ισόποσης ισχύος, η οποία ανέρχεται τα 19,9 MW ανά πάρκο. Τα πάρκα αυτά θα εγκατασταθούν στη θέση Κυπαρισσώνας στη Στυλίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Παρατηρώντας τα στοιχεία της αίτησης της εταιρείας προς το Enterprise Greece, το οποίο και θα εξετάσει το αίτημα της στο επόμενο διοικητικό της συμβούλιο ώστε να το προωθήσει στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν αποκλείεται να δούμε και στη Στερεά Ελλάδα μία ακόμα επένδυση που να ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το προφίλ της εταιρίας

Η Qair International, η οποία διαθέτει και ελληνικό βραχίονα με την επωνυμία Qair Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε., δραστηριοποιείται στα έργα ΑΠΕ (Ηλιακή και Αιολική Ενέργεια), καθώς και σε έργα που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου.

Η Qair International έχει θέσει σε λειτουργία 230 MW ισχύος σε ΑΠΕ, ενώ συμμετέχει στην κατασκευή και χρηματοδότηση επιπλέον έργων ισχύος 930 MW. Επίσης, δρομολογεί τις διαδικασίες για έργα 3 GW στις περιοχές που δραστηριοποιείται και έχει θέσει ως στόχο να διατηρεί έως το 2022 1 GW σε έργα ΑΠΕ.

Μάλιστα η εταιρεία έχει κάνει δυναμική είσοδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός του 2021, καθώς εκτός από τα 409 MW σε φωτοβολταϊκα που δρομολογεί στην Ελλάδα, έχει κάνει και τα αντίστοιχα βήματα για επιπλέον 500 MW στη Σικελία τον Ιανούαριο.

Μαγνήτης η Κεντρική Ελλάδα για φωτοβολταϊκά πάρκα

Η Κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας είναι αρκετά γνώριμες με επενδύσεις που αφορούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα και υπάγονται στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η ένταξη του φωτοβολταϊκού πάρκου της Ενιπέας-Archirodon στα Φάρσαλα στο ειδικό επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς, η ισχύς του οποίου ανέρχεται στα 700 MW και το ύψος της επένδυσης στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, τρέχουν οι διαδικασίες για δύο ακόμα αιτήσεις για στρατηγικές επενδύσεις. Η πρώτη αφορά σε 8 φωτοβολταϊκά πάρκα της ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ, τα οποία αναμένεται να κατασκευαστούν στη Μαγνησία και τα Φάρσαλα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των 8 φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 7 θα εγκατασταθούν στη Μαγνησία, ανέρχεται στα 221 MW, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων αφορά στην πρόταση της Blue Sky Energy, τα οποία οριοθετούνται στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Δομοκό. Η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 220 MW καθώς και δύο μονάδες αποθήκευσης ενέργειας 50 MW με το συνολικό κόστος της επένδυσης να ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ.

Επομένως, και οι δύο περιφέρειες μαγνητίζουν ένα σημαντικό αριθμό έργων με εταιρίες που επιδιώκουν την ταχύτερη αδειοδότησή τους, και τα οποία ανέρχονται στα 1,2 GW ενώ το συνολικό κόστος των επενδύσεων ξεπερνά τα 940 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ypodomes.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες