Γιάννης Δέλλης

Γιατί έχει τέτοια απήχηση, παγκοσμίως, το περίφημο Squid Game;

Γιατί έχει τέτοια απήχηση, παγκοσμίως, το περίφημο Squid Game, που προβάλλεται στο Netflix;

Αναρωτιούνται οι ειδικοί, και είναι το πρώτο θέμα συζήτησης των γονιών και στην Ελλάδα, σήμερα.
Ίσως, θα πω εγώ, γιατί προβάλλει με τρόπο ωμό και εύγλωττο σε κάθε ηλικία, τη θλιβερή πραγματικότητα στις δυτικές κοινωνίες σήμερα.

Ποιά είναι αυτή; Μα, η χυδαία αναλωσιμότητα του ατόμου μπροστά στο χρήμα. Από τις κοινωνίες των πολιτών περάσαμε στις κοινωνίες των πελατών, μέσα σε λίγες, μόνο, δεκαετίες. “Το χρήμα μιλάει” έλεγαν προ ετών οι πρωταγωνιστές στις ταινίες του Hollywood, τώρα το λέει όλος ο πλανήτης.

Και αν βρεθείς σε αδυναμία οικονομική, πνευματική, προσωπική και δεν μπορείς να είσαι καλός πελάτης, τότε δεν είναι δύσκολο να καταλήξεις παρίας.

Το ανατριχιαστικό είναι ότι στα πρόσωπα των Κορεατών πρωταγωνιστών του Squid Game αναγνωρίζουμε την απόγνωση και την απελπισία στα πρόσωπα ανθρώπων, που κινούνται παντού γύρω μας, στη γειτονιά, στην πόλη μας.

Αντί να αποτρέφουμε το βλέμμα, λέγοντας ” ουφ, εγώ καλά είμαι”, μπορούμε, πού και πού, αντί για πελάτες να γινόμαστε ανθρώποι και όπου βλέπουμε δυστυχία ή πόνο, να βοηθάμε.

Πολλές φορές αρκεί ένας καλός λόγος, ένα χτύπημα κατανόησης στην πλάτη, ένας κερασμένος καφές και μια κουβέντα.

Και αν δεν μάθουμε στα παιδιά μας να απλώνουν το χέρι και να σηκώνουν όποιον σωριάζεται κάτω, γιατί βρέθηκε σε αδυναμία, τότε σε λίγα χρόνια το Squid Game μάλλον θα μοιάζει αθώο και ξεπερασμένο.

Γιάννης Δέλλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες