ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Ο καθηγητής Γ. Συρογιαννόπουλος εξηγεί αν ο κορωνοϊός έχει συσχέτιση με την ηπατίτιδα – Η εκτίμησή του και το αίτιο

«Η οξεία ηπατίτιδα αποτελεί ένα δυσεξήγητο παζλ, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί το αίτιό της» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος προσθέτοντας πως αποτελεί ένα ερωτηματικό, αν ο κορωνοϊός έχει συσχέτιση με την ηπατίτιδα ή αν τελικά επέδρασαν και τα μέτρα της καραντίνας που προκάλεσαν το χαμηλό ανοσοποιητικό στα παιδιά. Παράλληλα εκτίμησε ότι σε γενικές γραμμές τα κρούσματα στην Ελλάδα θα ανέλθουν γύρω στα 15-20.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία παντού» επισήμανε πως «άλλοι λένε ότι τα πρώτα κρούσματα με βαριά ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των 16 ετών εκδηλώθηκαν είτε τον Οκτώβριο του 2021 είτε τον Ιανουάριο του 2022. Αυτή η βαριά ηπατίτιδα έχει προβληματίσει, γιατί δεν έχει βρεθεί το αίτιο και γίνεται μια αναζήτηση τι είναι αυτό που προσβάλλει τα παιδιά στη μικρή τους ηλικία».

Αναφερόμενος στα συμπτώματα είπε ότι «ξεκινάει σαν απλή γαστρεντερίτιδα, με διάρροια, και στη συνέχεια κάνει ναυτία, μη διάθεση για φαγητό, ενώ ακολουθεί ο ίκτερος που είναι η κιτρινίλα στα μάτια. Επίσης τα παιδιά αισθάνονται και μια κόπωση. Βέβαια η παράταση των συμπτωμάτων και η κιτρινίλα στα μάτια είναι τα στοιχεία που θα ωθήσουν τον γονέα να πάει το παιδί του στον γιατρό».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στη βαριά ηπατίτιδα ενοχοποιείται ένας αδενοϊός που μέχρι στιγμής δεν ήταν «παίχτης» στο γαστρεντερικό και το ήπαρ. Έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο δυσεξήγητο παζλ. Πιστεύω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από τα ερευνητικά κέντρα. Πάντως πρόκειται για μια ηπατίτιδα που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο συκώτι».

Το αδύναμο ανοσοποιητικό

Ο ομότιμος καθηγητής έδωσε μια ακόμη διάσταση για την οξεία ηπατίτιδα, λέγοντας πως «με την καραντίνα που προηγήθηκε, ξέραμε ότι τα παιδιά είχαν προφυλαχθεί για ένα με δύο χρόνια, με αποτέλεσμα πλέον να εκτίθενται σε ιούς και μικρόβια και να κάνουν κάποιες εξάρσεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν ήταν προετοιμασμένο μετά από τόσο καιρό κοινωνικής αποστασιοποίησης. Περιμέναμε να έχουμε κάτι σαν επιδημίες, αλλά η βαριά ηπατίτιδα αποτελεί ένα μεγάλο δυσεξήγητο παζλ».

Παράλληλα ανέφερε πως «κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας θα υπάρξουν στην Ελλάδα. Εύχομαι να είναι μέτριας βαρύτητας και να μην είναι τόσο έντονα για να διαλύσουν το στομάχι. Επίσης η βαριά ηπατίτιδα είναι μεταδοτική».

Ακόμη είπε πως «για τις ηπατίτιδες Α’ και Β’ έχουμε φάρμακα, αλλά για αυτή τη βαριά ηπατίτιδα πρέπει να βρεθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία. Είναι μια ηπατίτιδά με τα δικά της χαρακτηριστικά και οι ερευνητές βλέπουν ξανά τα δεδομένα. Η λέξη ηπατίτιδα είναι ένα ολόκληρο φάσμα από διαφορετικά αίτια και κλινική εικόνα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα περιστατικά ηπατίτιδας Α’ είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να νοσηλεύονται παιδιά σε μονοψήφιο αριθμό. Στην ηπατίτιδα Α’ η νοσηλεία διαρκούσε μία με δύο εβδομάδες.

Πάντως συνέστησε στους γονείς να μην πανικοβάλλονται ούτε να οδηγηθούμε σε μια καραντίνα της ηπατίτιδας.
«Αν τυχόν το παιδί τους έχει έντονη, παρατεταμένη, διάρροια για πάνω από δύο με τρεις μέρες και έχει κιτρινίλα στο μάτι, θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό» ανέφερε ο κ Συρογιαννόπουλος.

Και κατέληξε λέγοντας πως λοιμώξεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι ιοί δεν εξαφανίζονται, ενώ τα μικρόβια τα πολεμούμε με έγκαιρο εμβολιασμό. «Είναι ένα κομμάτι της ζωής μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες