ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: Το Ολοκαύτωμα των Μαρτυρικών χωριών στιγματίζει το ανθρώπινο γένος

«Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος εμπλουτίζει τη συνείδηση των ανθρώπων και μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη των σφαλμάτων και των εγκληματικών συμπεριφορών παλαιότερων εποχών». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή το «1ο Συνέδριο Μαρτυρικών Κοινοτήτων: ΙΣΤΟΡΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΔΙΚΑΙΟ» που διοργανώνει ο Δήμος Ελασσόνας στην πόλη της Ελασσόνας και στο μαρτυρικό Δομένικο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπόρεσε να παραστεί στο Συνέδριο των Μαρτυρικών Κοινοτήτων. Ωστόσο, σε μήνυμά του προς τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα συγχαίρει τους διοργανωτές «αυτού του τόσο σημαντικού συνεδρίου, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει πολύπλευρα τα γεγονότα του ολοκαυτώματος των ελληνικών κοινοτήτων στην διάρκεια της τριπλής κατοχής της πατρίδας μας 1941-1945».

Όπως υπογραμμίζει «αναμφίβολα, οι εκτελέσεις ολόκληρων πληθυσμών, η μαζική εξορία, ο εγκλεισμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι πυρπολήσεις χωριών και πόλεων είναι πράξεις αποτρόπαιες, που έχουν στιγματίσει με τον ζοφερότερο τρόπο το ανθρώπινο γένος. Πρόκειται για συμπεριφορές που ακυρώνουν την ίδια την έννοια του πολιτισμού. Κι όμως συνέβησαν, στο όνομα ολοκληρωτικών ιδεολογιών, που τελικώς εκμηδένισαν την αξία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Η Ελλάδα υπήρξε μια χώρα που στα σκληρά αυτά χρόνια, πολεμώντας τον φασισμό και τον ναζισμό, από τα βουνά της Αλβανίας και τα οχυρά του Ρούπελ μέχρι την Εθνική Αντίσταση, επέδειξε αξιοθαύμαστο ηρωισμό, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα γι’ αυτό. Χωρίς, ωστόσο, αυτές οι θυσίες να αναγνωριστούν, τουλάχιστον στο βαθμό που τους άξιζε.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό όλων είναι το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ευρώπη, που θεωρούσαμε πως ήταν πλέον μόνον ιστορικό ανάγνωσμα, επανέκαμψε. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι χιλιάδες νεκροί, μεταξύ αυτών και άμαχοι, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, οι εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες και δημόσια κτίρια είναι γεγονότα θλιβερά, που δείχνουν ότι τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα.

Για τον λόγο αυτό εκδηλώσεις σαν αυτές που διοργανώνετε, και μάλιστα στους ίδιους τους τόπους του μαρτυρίου, όπως το Δομένικο, είναι ένα διαχρονικό μάθημα, που ελπίζουμε κάποτε η ανθρωπότητα να το εμπεδώσει».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες