ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Λάρισα: Κίνδυνος πάνω από τα κεφάλια μας – Πέφτουν μάρμαρα και σοβάδες από κτίρια
Κτίρια παρατημένα, καταστήματα κλειστά, παλιές αλλά και καινούργιες πολυκατοικίες μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε παγίδες… αφού κρύβουν κινδύνους που κρέμονται πραγματικά πάνω από τα κεφάλια μας!
Όχι κάπου μακριά, αλλά το κέντρο της Λάρισας. Συχνές οι περιπτώσεις πτώσης σοβάδων από διαβρωμένες λόγω εισροής υδάτων μαρκίζες ή αποκόλλησή μαρμάρων. Συμβαίνει, συνέβαινε και προφανώς θα συμβαίνει, ενώ αρκετοί ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο εντάθηκε και μετά τον ισχυρό σεισμό του περσινού Μαρτίου, αφού πολλά μικροπροβλήματα δεν αποκαταστάθηκαν. Πέρα όμως από το να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα όταν περπατάμε-αν και ομολογουμένως συνήθως κοιτάμε μπροστά μας ή στον δρόμο για να αποφύγουμε κάποιο αυτοκίνητο και όχι ψηλά-θα πρέπει όταν εντοπίζουμε κάτι τέτοιο άμεσα να ενημερώνουμε την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Πάντως ο φωτογραφικός φακός της «Ε» εντόπισε πολλά τέτοια σημεία με μια μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης, ενώ πολίτης τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας κατήγγειλε ότι επί της οδού Φαρμακίδου, σε παλιά πολυκατοικία, σκουριασμένα σίδερα και καδρόνια κρέμονται και απειλούν κάθε περαστικό. «Κάποιος να ενδιαφερθεί πριν τη γιορτή, όχι κατόπιν,» έγραψε χαρακτηριστικά στην καταγγελία του.
Η «Ε» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομιας κ. Νίκο Καλτσά που εξηγεί τι ακριβώς ισχύει για αυτές τις περιπτώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι η Υπηρεσία παρεμβαίνει κατόπιν καταγγελίας-αναφοράς. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, το να επισημάνει κάποιος ένα επικίνδυνο σημείο δεν σημαίνει ότι θέλει να βλάψει τον συμπολίτη του, το αντίθετο προστατεύει τόσο το εαυτό του όσο και τους γύρω του. «Εμείς θέλουμε την συνεργασία με τους πολίτες. Για να επέμβουμε θα πρέπει να μας γίνει αναφορά. Από τη στιγμή που θα γίνει αναφορά θα σταλεί κλιμάκιο για αυτοψία που θα αξιολογήσει και την επικινδυνότητα και στη συνέχεια θα ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να κάνει τις απαιτούμενες επισκευές.
Ο ιδιώτης οφείλει να παίρνει κάθε μέτρο για την ασφάλεια των πολιτών».
Μάλιστα ο κ. Καλτσάς ανέφερε και δύο πρόσφατες περιπτώσεις όπου η Υπηρεσία έδρασε άμεσα σε κτίριο της Φαρμακιδου και σε φράχτες που ήταν έτοιμοι να καταρρεύσουν στη Νέα Πολιτεία, καθώς αξιολογήθηκε ο βαθμός επικινδυνότητας και κρίθηκε απαραίτητη η άμεση επισκευή.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η Υπηρεσία δεν μπορεί να είναι παντού και την ευθύνη για τη συντήρηση των προσόψεων των κτιρίων, που «βλέπουν» δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ιδιοκτήτες.
*φωτο αρχείου
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Νατάσα Πολυγένη)
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις