ΛΑΡΙΣΑ
Η λίμνη Κάρλα στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αρμενίου (φώτο)
Μια υπέροχη βραδιά που συνδύασε τη μουσική μυσταγωγία με την επιστημονική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση απόλαυσαν οι κάτοικοι του Αρμενίου και των γειτονικών κοινοτήτων, καθώς και όσοι άλλοι παρέστησαν στην ημερίδα για τη λίμνη Κάρλα και την ανασύστασή της που διοργανώθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου στον χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Αρμενίου, με συνδιοργανωτές το σχολείο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Europe Direct της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Δήμο Κιλελέρ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Big Band του Μουσικού Σχολείου Λάρισας υπό την διεύθυνση του καθηγητή Βασίλη Νίκου με τους ταλαντούχους ερμηνευτές να μαγεύουν τους προσκεκλημένους με μελωδίες ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Μετά τους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, του Δημάρχου Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλου και της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βασιλικής Ζιάκα, άρχισε το καθαρά επιστημονικό-ενημερωτικό μέρος της εκδήλωσης με την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των εργασιών για την ανασύσταση της λίμνης, έργο που αποτελεί κεντρική επιλογή της Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω της τεράστιας επίδρασης που θα έχει με την ολοκλήρωσή του στο οικοσύστημα και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια η πρώην Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας καθηγήτρια Ιφιγένεια Κάγκαλου και ο εκπρόσωπος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Δημ. Μιχαλάκης παρουσίασαν με τεκμηριωμένο επιστημονικά λόγο τα οφέλη της ανασύστασης, ο φυσιογνώστης καθηγητής Δημ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στο ειδικότερο θέμα της αυτοφυούς ορχιδέας της περιοχής και στη δυνατότητα αξιοποίησής της, ενώ ο γιατρός Αλ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στα πορίσματα της 30χρονης έρευνας του ίδιου και της οικογένειάς του για τον τρόπο που η αναγεννημένη λίμνη μπορεί να ευεργετήσει τη ζωή των κατοίκων.
Ακολούθως ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γ. Τουφεξής παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τον παρακείμενο προϊστορικό οικισμό στην Παλιόσκαλα και τη σχέση του με τη λίμνη, ο καθηγητής Αχ. Τσιρούκης πρόβαλε τη σημασία της βιοποικιλότητας και την ανάγκη διαφύλαξής της, η υποψήφια διδάκτορας Γεωργία Τρακάλα επικέντρωσε στα οικονομικά και ευρύτερα οφέλη που δυνητικά επιφυλάσσει για την περιοχή η ανασύσταση της λίμνης και η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Όλγα Τσιούρβα έκλεισε με την παρουσίαση στοιχείων που ανέδειξαν τη σημασία της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης που αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι παριστάμενοι που κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Αρμενίου έφυγαν από την εκδήλωση σαφώς πιο ενημερωμένοι για τον καθοριστικό ρόλο που το εμβληματικό αυτό έργο θα παίξει στη ζωή τους τα χρόνια που έρχονται.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις