ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τι συμβαίνει με το κλίμα της Λάρισας, ήρθαν για να μείνουν οι ακραίες συνθήκες; – Ο Φάνης Τακούδης εξηγεί

Ένας μετεωρολογικά… παράδοξος μήνας είναι και για τη Λάρισα, ο Ιούνιος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.

Μεγάλες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία, μεταπτώσεις στα καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, στιγμάτισαν τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, που όμως (παρά)θύμισε καλοκαίρι, μόλις την τελευταία εβδομάδα και μάλιστα με θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών Κελσίου!

Ερωτηθείς από το onlarissa.gr για το αν ο… καιρός τρελάθηκε και κατά πόσο τα όσα βιώνουμε αποτελούν «επεισόδια» της κλιματικής κρίσης, ο Λαρισαίος μαθηματικός – μετεωρολόγος κ. Φάνης Τακούδης ξεκαθαρίζει αρχικά πως τα όσα ζήσαμε με τα ακραία φαινόμενα τις τελευταίες εβδομάδες είναι κάτι σπάνιο και εξηγεί ότι «παρόμοιες καιρικές συνθήκες, αλλά πολύ ηπιότερες είχαμε και πριν από 4 χρόνια περίπου. Οπωσδήποτε η επιβάρυνση του κλίματος, η κλιματική αλλαγή συμβάλει σε αυτό τον τομέα».

Ο κ. Τακούδης μάλιστα, με αφορμή τον καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα Σάββατο στη Λάρισα (αναμένεται μέγιστη θερμοκρασία κοντά στους 39 βαθμούς Κελσίου), εκτιμά πως «δεν αποκλείεται μετά από αυτές τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτό το διάστημα να εμφανιστεί ένα διήμερο – τριήμερο με μπόρες, χαμηλές θερμοκρασίες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την περίπτωση της επαρχίας Φαρσάλων, εκεί όπου τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια παρατηρούνται διαρκώς ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα τον «Ιανό», το Σεπτέμβριο του 2021, σημειώνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι το μικροκλίμα της περιοχής έχει αλλάξει. Η βάση είναι η κλιματική αλλαγή. Εκεί στην περιοχή πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερη ροπή, η μικρή αλλαγή στο τοπικό κλίμα».

Ο Λαρισαίος μετεωρολόγος προειδοποιεί πως τα μηνύματα που έρχονται απ’ όλο τον πλανήτη, αλλά και από την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα με ακραίες θερμοκρασίες σε Γαλλία Ισπανία και Βέλγιο, είναι ένα μήνυμα πως «αν δε λάβουμε μέτρα, αν δε φροντίσουν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οδεύουμε προς μία αλλαγή κλίματος».

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες