ΛΑΡΙΣΑ
Βραβεία καλύτερης ιδέας σε φοιτητές και φοιτήτριες για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών
Η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργάνωσε διήμεροHackathonστο πλαίσιο του ερευνητικού έργουERASMUS+/KA2«HE-ENTREDIGCOMP–Development of Entrecomp and DigcompFramework in HigherEducation». Το Hackathon, που υλοποιήθηκε δια ζώσης στις εγκαταστάσεις «Γαιόπολις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, είχε τοντίτλο «Εργαζόμαστε μαζί και Προτείνουμε λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών». Στη διάρκειά του, φοιτητές και φοιτήτριες Ανώτατης Εκπαίδευσης ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες για προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία και εναρμονίζονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη το 2015.Όλη η δράση προσφέρθηκε δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν.
Το Hackathon αποτέλεσε μια συναρπαστική εμπειρία μάθησης, συνεργασίας και δημιουργίας. Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να οργανωθούν σε ολιγομελείς ομάδες, να μάθουν περισσότερα για το θέμα της διοργάνωσης και να μελετήσουν τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Τη δεύτερη ημέρα, εκπαιδεύτηκαν στην επιχειρηματική σκέψη,έμαθαν και αξιοποίησαν εργαλείαστρατηγικού σχεδιασμού, συζήτησαν, πρότειναν λύσεις και δημιούργησαν «πρωτότυπα», δηλ. μακέτες τεχνολογικών λύσεων σε σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας.
Κατατέθηκαν συνολικά πέντε προτάσεις από ισάριθμες ομάδες.
Στο τέλος της δεύτερης ημέρας, κριτική επιτροπή από καθηγητές Ανώτατης Εκπαίδευσης αξιολόγησε τα πρωτότυπα, βράβευσε τις καλύτερες προτάσεις και απένειμε πιστοποιητικά παρακολούθησης. Στηδιαδικασία αξιολόγησης συμμετείχαν ενεργά και οι εμπλεκόμενοι/ες φοιτητές και φοιτήτριες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή mentimeter.Στα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονταν εκτός από την τεκμηρίωση της συνάφειας με έναν από τους 17 ΣΒΑ και την ανάπτυξη/αξιοποίηση τεχνολογίας και η δημιουργικότητα και καινοτομία, η εφικτότητα και η βιωσιμότητα της ιδέας.
Το 1ο βραβείο μοιράστηκαν οι δύο προτάσεις που ισοψήφησαν:
ΟιDr. ROB – Dr Robot onBoardκαι P-SPY, Parking Spy.
Η πρώτη πρότασηDr. ROBπου κατατέθηκε από τις Άννα-Μαρία Βλαχογιάννη, Ανθή ΜαυρίκαΕιρήνη-ΧρυσοβαλάντουΜπουργούδη, ΜαρβίναΠετσάνι, και Παυλίνα-Χριστίνα Φραγκογούλα,έχει αναφορά στον Στόχο 3:–Καλή υγεία και Ευημερία και προτείνει την δημιουργία ρομπότ (ή/και σε συνδυασμό με drone) ώστε να παρέχονται βασικές ιατρικές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Η δεύτερη πρότασηP-SPYπου κατατέθηκε από τις/τους Ελισάβετ Μπρακάι, Αριστέα Μπιτζάκου, Ελευθέριο Χαλκίδη και Εντλίρα Χότζα έχει αναφορά (κυρίως) στο Στόχο 11 : Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και προτείνει λύση για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα προτείνει τη χρήση της εφαρμογής P-Spy η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες και τους επισκέπτες από τις οικείες αυτοδιοικητικές αρχές και η οποία θα χαρτογραφεί κάθε περιοχή και θα εντοπίζει τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης με βάση το μέγεθος των οχημάτων, την κατηγορία των επιβατών (ενδ.παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς κλπ) και των οδηγών (ιδιώτες, επαγγελματίες κλπ) ώστε να μη πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις (μείωση ρύπων, κατανάλωση καυσίμων, κόπωση -εκνευρισμός κλπ) και να εξυπηρετούνται καλύτερα, ιδιαίτερα τα μέλη ευάλωτων ομάδων.
Το 3ο βραβείο έλαβε η πρόταση SecurityLightτων Χριστόδουλου Κίκα, Ελένης Μοτσενίγου, Γεωργίας Κοζάκη, ΕλληςΠετσούκη και Χαράλαμπου Μπαντήμε αναφορά στο Στόχο 11:Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, η οποία προτείνει λύση για την ασφάλεια των πολιτών με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα, μέσω της SLεφαρμογής οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν δημόσιο φωτισμό σε πάρκα, σκοτεινούς δρόμους κλπ οι οποίοι θα αξιοποιούν φώτα ledή με ηλιακή ενέργεια και αυτοματισμούς.
SecurityLight
Τα επόμενα δύο βραβεία έλαβαν οι:
ΕCOffeeτων Κωνσταντίνου Γκατζιούρα, Καλλιόπη, Γκόντια, Ελένη Ζουμπουνέλλη, Ειρήνη Ορχάνισι, Θωμά Τσάρα με αναφορά κυρίως στο Στόχο 13: Δράση για το Κλίμα που προτείνει την αξιοποίηση υπολειμμάτων παραγωγής καφέ με πολλαπλούς τρόπους δηλ στην παραγωγή καύσιμης ύλης για θέρμανση και ενέργειααλλά και στη σύνθεση καλλυντικών και η
RoboSea των Κωνσταντίνου Γεννητσεφτσή,Αλεξάνδρα Καράχατζη, Δημήτρη Μαργαρίτη, ΙρέναΜπάλλα, ΘεόφιλουΠέτσου με αναφορά κυρίως στοΣτόχο 14:Ζωή στο Νερόπου προτείνει τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου ρομπότ το οποίο θα συλλέγει στον πυθμένα της θάλασσας και θα συγκεντρώνει σε συγκεκριμένο σημείο απορρίμματα συμβάλλοντας στην ποιότητα των νερών σε θάλασσες και ωκεανούς και του περιβάλλοντος.
ECOoffee | RoboSea |
Σημειώνεται ότι οι καλύτερες ιδέες που θα αναπτυχθούν στα αντίστοιχα HACKATHONsπου διοργανώνουν οι εταίροι του έργου θα συμπεριληφθούν στον «Οδηγό Επιχειρηματικού Έργου στην Ανώτατη Εκπαίδευση» του HE-ENTREDIGComp ενώ εκπρόσωποι της νικήτριας ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Άγκυρα της Τουρκίας για να παρακολουθήσουν το MultiplierEvent του έργου και να παρουσιάσουν την πρότασή τους μαζί από φοιτητές και φοιτήτριες αντίστοιχων ομάδων από την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Λίγα λόγια για το έργο:
Τοέργο HE-ENTREDIGCOMP«Development of EntreComp and DigComp framework in Higher Education» χρηματοδοτείταιαπότοπρόγραμμα Erasmus+ τηςΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής (Project No: 2020-1-TR01-KA203-094706). Διαρκεί δυο έτη και στοχεύει στην ανάπτυξη επιχειρηματικών και ψηφιακών δεξιοτήτων για φοιτητές και φοιτήτριες Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης, μέσα από το οποίο οι φοιτητές και φοιτήτριες μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματική σε διεθνές περιβάλλον με νέους και νέες από άλλες χώρες.
ΣυντονιστήςεταίροςOSTIMTECHNICALUNIVERSITY (Τουρκία) καιεταίροιοιProvincialDirectorateofSocialServices, WorkandFamilyofAnkara, (Τουρκία), POLARISS.R.L. (Ιταλία), UNIVERSIDADADISTANCIADEMADRIDSA (Ισπανία), AIDEJOVENΜΚΟ (Ισπανία). Στο έργο συμμετέχει ως Έλληνας εταίρος το ΕΑΠ μέσω της ερευνητικής ομάδας DAISSy.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε εδώ και για τις δραστηριότητές του εδώ.
Ακολουθήστε την ομάδα DAISSy στο Διαδίκτυο:
Ιστοσελίδες: http://daissy.eap.gr/en
Facebook: @DAISSyResearchGroup
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
Twitter: https://twitter.com/daissy_research
Instagram: @daissy_researchgroup
Email: info@daissy.eap.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις