ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος σε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Να αξιοποιηθούν κονδύλια της ΚΑΠ για τη στήριξη αμπελουργών
«Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί δυναμικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και στις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, όπως τον δήμο Τυρνάβου, κυριολεκτικά κινεί την τοπική οικονομία. Οι επιπτώσεις της εξωγενούς κρίσης που επηρεάζουν όλη την Ευρώπη, έρχονται να προσθέσουν επιπρόσθετα βάρη στις ήδη λαβωμένες, από τον άδικο φόρο της προηγούμενης κυβέρνησης στο κρασί και τις επιπτώσεις της πανδημίας, αμπελουργία και οινοποιία. Οι οινοποιοί δυσκολεύονται να πουλήσουν τα κρασιά τους και οι επιπτώσεις μετακυλίονται στους αμπελουργούς, γεγονός που καταφανώς αποτυπώνεται στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιών με κρασοστάφυλα. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τον Β πυλώνα της ΚΑΠ, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στους αμπελουργούς που καλλιεργούν οινοποιήσιμα σταφύλια, καταλήγοντας άμεσα σε μέτρα που θα τους δώσουν πολύτιμες ανάσες».
Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την γνωστοποίηση της Αναφοράς που κατέθεσε από τις 10.06.22 στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, συνηγορώντας στο αίτημα που του έθεσε με επιστολή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, για την αναγκαιότητα λήψης επιπρόσθετων μέτρων στήριξης της αμπελουργίας.
Στην επιστολή επισυνάπτεται υπόμνημα του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), στο οποίο περιγράφεται η κατάσταση της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων και επισημαίνονται οι λόγοι ενίσχυσής της.
Για να καταδείξει τον μέχρι σήμερα προσανατολισμό των μέτρων που ελήφθησαν για τον αμπελοοινικό τομέα, η ΚΕΟΣΟΕ στο υπόμνημά της αναφέρει ότι τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα για τον αμπελοοινικό τομέα αφορούσαν «το τελικό προϊόν, δηλαδή τον οίνο και όχι τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την αμπελοκαλλιέργεια οινοστάφυλων». Σχετικά, δε, με την κατάσταση της καλλιέργειας οινοστάφυλων υποστηρίζει ότι «ο αμπελουργικός τομέας σε πρωτογενές επίπεδο παρουσιάζει σημαντική συρρίκνωση» και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει τα τελευταία 9 χρόνια υφίσταται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιών με οινοστάφυλα «που αντιπροσωπεύει το 10,19% της σημερινής έκτασης». Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι παρά την απόσυρση σημαντικών αποθεμάτων οίνου, οι τιμές των οινοστάφυλων «στις κύριες αμπελουργικές ζώνες της χώρας κατακρημνίστηκαν σε ποσοστό 25% έως 40%» και ότι παρά την απόσταξη οίνου που πραγματοποιήθηκε στα οινοποιεία της χώρας, πλην των συνεταιριστικών, το όφελος δεν μετακυλίστηκε στις τιμές προς τον παραγωγό για το 2020. Συνυπολογίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, κατά το 2021 τα αποθέματα οίνου κατά την 31η Ιουλίου του 2021 ήταν υψηλά, οι τιμές στα οινοστάφυλα το 2021 ανέβηκαν ανεπαίσθητα (5-10% από το 2020), τις αυξήσεις στο κόστος εισροών και ενέργειας φέτος, η ΚΕΟΣΟΕ καταλήγει ότι πρέπει «η αμπελοκαλλιέργεια οινοστάφυλων να ενταχθεί επειγόντως στα ειδικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις