ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Γουργουλιάνης: Πρωτοφανές αυτό που γίνεται – Μόνο εδώ ασχολούμαστε υπερβολικά με την πανδημία – Τί λέει για τη νέα μετάλλαξη “Κένταυρος”
Υπερβολική ενασχόληση με την πανδημία –χαρακτηριστικό που παρατηρείται κυρίως στη χώρα μας και λιγότερο στο εξωτερικό – εντοπίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης Πνευμονολογικής Κλινικής Παν/μίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
“Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται εδώ στην Ελλάδα”, αναφέρει συγκεκριμένα, καθώς η πανδημία -όπως λέει- εκφυλίζεται. Από τον Ιανουάριο και μετά δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, οπότε “Λέω πως ήρθε η ώρα να την ξεχάσουμε σιγά – σιγά”, αναφέρει.
Από την άλλη, σχολιάζοντας στο iatropedia.gr τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ τα νέα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα την περασμένη Τρίτη (12/7), παραδέχεται πως οι αριθμοί δεν διαφώτισαν ούτε τον ίδιο, αν και είναι ειδικός:
Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Δεν ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη “Κένταυρος”
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνει πως η σημερινή εικόνα, όπως διαμορφώνεται από το κύμα των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5, δεν εμπνέει ανησυχία.
“Γενικά είμαι υπέρ της άποψης να υπάρχει λιγότερη ενημέρωση. Ο αριθμός των πολλών μολύνσεων δεν λέει τίποτα. Μόνο τρομάζει τον κόσμο, ενώ στο νοσοκομείο έχουμε λίγους ασθενείς. Και υπάρχει και μια μείωση στις νοσηλείες όσο περνούν οι μέρες. Νομίζω ότι είναι αυτό το ίδιο κύμα που πέρασε από την Πορτογαλία και περνάει κι από δω. Ελεγχόμενη η κατάσταση, χωρίς πολύ φασαρία. Εγώ αλλιώς θα τα έκανα με την επιδημιολογική έκθεση, αλλά δεν ασχολήθηκα σ’ αυτήν την περίπτωση”, λέει.
Σημειώνει δε, πως δεν αποκλείεται η νέα παραλλαγή ΒΑ.2.75 της Όμικρον, που ονομάστηκε πρόσφατα “Κένταυρος”, να είναι μεν περισσότερο μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για παραλλαγή “δεύτερης γενιάς” επειδή αναπτύχθηκε ως “νέος κλάδος” της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 (ΒΑ.2).
“Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μεταδοτικότητα. Από την άλλη βέβαια, ότι είναι μεταδοτικό, δεν σκοτώνει. Όπως είδαμε και πρόσφατα, η μία μετάλλαξη της Όμικρον αντικατέστησε πολύ γρήγορα την άλλη, πολύ γρήγορα η πιο μεταδοτική εκτοπίζει την προηγούμενη, αλλά η πιο μεταδοτική δεν είναι και πιο θανατηφόρα. Επομένως γιατί να είναι η μετάλλαξη “Κένταυρος” πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα; Δεν γίνεται αυτό”, λέει.
Ωστόσο, ο ειδικός σημειώνει ότι τα τελικά συμπεράσματα για τον νέο ιό θα εξαχθούν όταν δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τους θανάτους.
“Περιμένουμε στοιχεία για τους θανάτους. Δεν έχουμε στοιχεία για τους θανάτους. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Απλώς συμπεραίνουμε ότι είναι πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη. Αυτό το είδαμε, ισχύει”, σημειώνει.
“Μόνο ηλικιωμένοι με σοβαρά νοσήματα στα νοσοκομεία”
Ο επιστήμονας είναι καθησυχαστικός για την πορεία της πανδημίας και προτείνει έναν νέο τρόπο “ανάγνωσης” των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν, προσαρμοσμένο καλύτερα στα νεότερα δεδομένα.
Από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα, όπως λέει, η εικόνα είναι πιο ήπια: οι νοσηλείες περιορίζονται πλέον μόνο στα πολύ ηλικιωμένα και με σοβαρά νοσήματα άτομα.
“Έχουμε ασθενείς με άλλα νοσήματα ΚΑΙ με κορονοϊό. Είναι υπερήλικες και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Κι οι περισσότεροι καταλήγουν χωρίς να μπουν καν σε ΜΕΘ, γι’ αυτό δεν αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ. Και δεν υπάρχει λόγος. Αν έχει ο άλλος καρκίνο και κάνει χημειοθεραπεία και είναι 85 ετών τι θα του προσφέρει η ΜΕΘ; Από τον καρκίνο θα πεθάνει, όχι από τον κορονοϊό”, λέει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Υπενθυμίζει δε πως οι κορονοϊοί της οικογένειας Όμικρον, δεν επιβαρύνουν το σύστημα της εντατικής νοσηλείας, γιατί δεν πλήττουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν προκαλούν πνευμονίες. “Οπότε είναι καλύτερα τα πράγματα”, όπως λέει.
“Ήδη έχει εκφυλιστεί η πανδημία”
Ο Καθηγητής αναφέρεται στη συνέχεια σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature, το οποίο διατυπώνει την επιστημονική υπόθεση, πως από τη στιγμή που είμαστε πάρα πολύ ανοσοποιημένοι από τα εμβόλια και από τη φυσική νόσο, θα δημιουργούνται ολοένα και πιο σπάνια νέες μεταλλάξεις. Και κάπως έτσι θα εκφυλιστεί η πανδημία. Όσο για το πότε μπορεί αυτό να συμβεί;
Ο κ. Γουργουλιάνης είναι αποστομωτικός:
“Τι και πότε; Και τώρα εκφυλισμένη είναι η πανδημία. Αφού δεν έχουμε πλέον καθόλου θανάτους σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Στα νησιά τι γίνεται τώρα; Ο κόσμος δεν είναι εκεί; Δεν βρίσκονται πολλοί θετικοί τόσοι πολλοί; Συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Θα την ξεχάσουμε την πανδημία, εάν εμείς οι ίδιοι αποφασίσουμε ότι πεθαίνουν πλέον μόνο πολύ μεγάλοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας και όταν δεν θα ασχολούμαστε με τις καθημερινές μολύνσεις. Τότε θα την ξεχάσουμε”.
Στο εξωτερικό ασχολούνται λιγότερο από εμάς με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, προσθέτει ο Καθηγητής:
“Όλη αυτή η φασαρία κακώς γίνεται. Στην πραγματική ζωή, όμως, δεν είναι έτσι. Άλλη εικόνα έχει κανείς από τα κανάλια και τις εφημερίδες και άλλη στην πραγματική ζωή. Οι άνθρωποι ας πούμε διασκεδάζουν. Εγώ ταξίδεψα Πορτογαλία και Ελβετία, δεν ασχολείται κανένας με την πανδημία. Δηλαδή, εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε μόνο. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται εδώ. Στην Αμερική, επίσης, που μιλάω με συνεργάτες μου, δεν ασχολείται κανένας. Οι γιατροί κάνουν τη δουλειά τους και ο κόσμος είναι έξω. Προστατεύουμε τους μεγάλους, αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι… Εγώ στη μητέρα μου όταν πηγαίνω, φοράω μάσκα. Δεν είμαι παράλογος. Είναι 84 ετών…”, καταλήγει ο Καθηγητής.
Πηγή: iatropedia.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις