ΛΑΡΙΣΑ

Κόκκαλης σε Βεσυρόπουλο: Πείτε την αλήθεια, ο πτωχευτικός νόμος που ψηφίσατε σημαίνει απώλεια και της κύριας κατοικίας!

«Ο πτωχευτικός νόμος που ψηφίσατε προβλέπει απώλεια και της κύριας κατοικίας, απώλεια όλων των περιουσιακών στοιχείων, να το καταλάβει αυτό ο κόσμος. Όταν πτωχεύω, σημαίνει ότι έχω πτωχευτική περιουσία και πηγαίνει στον δανειστή και υπό προϋποθέσεις πάλι θα γίνει διαγραφή χρεών». Τα παραπάνω επεσήμανε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης στο πλαίσιο της συζήτησης ερώτησης του, με θέμα «Ατελέσφορη η «δεύτερη ευκαιρία» του εξωδικαστικού μηχανισμού για φυσικά και νομικά πρόσωπα του νέου πτωχευτικού νόμου».

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων πως «ενάμιση χρόνο και ευνοήθηκαν μόνο εκατόν δεκατρείς συμπολίτες μας από τους εξήντα χιλιάδες. Αυτό δεν λέει κάτι;

Μας λέγατε τώρα για τον πτωχευτικό νόμο. Ακούστηκε η φράση «διαγραφή οφειλών». Στο πτωχευτικό δίκαιο, όπως το ψηφίσατε, προβλέπεται ότι χάνει τα πάντα ο δανειολήπτης. Όταν χάνει τα πάντα, έρχεστε και του λέτε: «Θα διαγραφούν και τα χρέη».

Όχι, κύριε Υπουργέ, δεν είναι έτσι. Ο πτωχευτικός νόμος που ψηφίσατε προβλέπει απώλεια και της κύριας κατοικίας, απώλεια όλων των περιουσιακών στοιχείων, να το καταλάβει αυτό ο κόσμος. Όταν πτωχεύω, σημαίνει ότι έχω πτωχευτική περιουσία και πηγαίνει στον δανειστή και υπό προϋποθέσεις πάλι θα γίνει διαγραφή χρεών.

Δεύτερον, σας ρώτησα ποιος «τρέχει» τον εξωδικαστικό, κύριε Υπουργέ, Μήπως η «PRICEWATER», μια ιδιωτική εταιρεία; Μήπως αυτή η εταιρεία για τις υπηρεσίες της -και καλά κάνει εννοείται- αμείβεται από τις τράπεζες; Μήπως, εφόσον ο πελάτης είναι τράπεζες, μπορεί να πάει κόντρα στα συμφέροντα των τραπεζών, η εταιρεία που τρέχει και βγάζει και τον αλγόριθμο; Αυτές είναι σκέψεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένες παθογένειες, κύριε Υπουργέ. Το πρώτο, το βασικό είναι ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των τραπεζών, η αποδοχή. Δεύτερον, πολλές τράπεζες και πολλές εταιρείες διοχετεύουν λάθος στοιχεία. Και τρίτον, σας το λέω να το γνωρίζετε, πολλοί πιστωτές δεν επιλέγουν τον εξωδικαστικό μέσω του συστήματος του εξωδικαστικού, αλλά επικοινωνούν με τον δανειολήπτη για άλλου είδους διαπραγμάτευση. Άρα, κάτι πρέπει να κάνετε. Και επαναλαμβάνω οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Θα αναφερθώ στα αγροτικά δάνεια. Ουσιαστικά τι μας είπαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και εσείς; Μας είπαν ότι αυτή η διαδικασία αφορά και αγρότη. Όχι, κύριε Υπουργέ. Είναι σαν να λέτε: «Πτωχεύστε. Αγρότες μπορείτε να πτωχεύσετε για να σας διαγραφούν τα χρέη». Γιατί κάποιος ο οποίος εισέρχεται στον εξωδικαστικό είναι σφόδρα πιθανό μετά να πτωχεύσει.

Εγώ ρωτώ εάν τις ρυθμίσεις που ίσχυαν για ένα χρόνο, για τις οποίες ο Υπουργός της Κυβέρνησης τότε, ο κ. Ζαββός, το 2018 -δεν σας ζητάμε να ασχοληθείτε περαιτέρω και να εφαρμόσετε άλλου είδους ρυθμίσεις- είπε ότι πράγματι είναι ευνοϊκές, γιατί προβλέπουν διαγραφή τόκων υπερημερίας, διαγραφή τόκων κεφαλαίου, δανείου, διαγραφή λογιστικού υπολοίπου, σκοπεύετε να τις επαναφέρετε σε ισχύ; Κάποιο μέλος της κυβέρνησής σας τότε, τον Δεκέμβριο του ’19, είπε ότι πράγματι ήταν πολύ ευνοϊκές. Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά.

Σας μεταφέρω από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους χοιροτρόφους, οι οποίοι λένε ότι δεν φταίνε οι υπάλληλοι της υπό εκκαθάριση εταιρείας, φταίει η πολιτική στη διευθέτηση των δανείων. Και γι’ αυτό σας ρωτώ εάν σκοπεύετε να εισάγετε ένα ξεχωριστό καθεστώς ρυθμίσεων πέρα από το πτωχευτικό δίκαιο. Δεν μπορούμε να λέμε στον αγρότη, «πήγαινε κάνε εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου». Είναι σαν να του λέμε, «πήγαινε να πτωχεύσεις». Θα εισάγετε άλλου είδους ρυθμίσεις για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τα χρέη τους, που έχουν στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, στη γνωστή PQΗ;»

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση της ερώτησης εδώ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες