ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Στο επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία στην διήμερη εκδήλωση στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST (φωτο – βίντεο)

Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης η διήμερη εκδήλωση στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST με θέμα «H Τοπική Παραγωγή και Γαστρονομία στο Επίκεντρο» και διοργανωτή τον Δήμο Λαρισαίων, μια εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου URBACT III FOOD CORRIDORS.

Το έργο Food Corridors αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που έχει στόχο την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, μέσω της προώθησης νωπών, τοπικών και υγιεινών τροφίμων και της τόνωσης των μικρών αλυσίδων παραγωγής και κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος παραγωγής και κατανάλωσης που θα βασίζεται στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης διεξάγονται ανοιχτά εργαστήρια και δραστηριότητες για τα τοπικά προϊόντα, οι οποίες συνδυάζουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της γαστρονομίας με την τεχνολογία και τις σύγχρονες στρατηγικές ανάπτυξης.

Στην σημερινή πρώτη ημέρα παρουσιάστηκε το έργο URBACTIIIFOODCORRIDORS, από τον Δρ Γεώργιο Νταλό, Επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος.

Ακολούθησε ανοιχτός μπουφές με τοπικά εποχικά προϊόντα, ξεναγήσεις στο JOIST και δικτύωση.

Για το γεγονός ότι ο Δήμος Λαρισαίων χρησιμοποιεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κα Ρίτα Απρίλη, σημείωσε πως: «Στόχος μας ως τμήμα αγιωτικής ανάπτυξης είναι να συνεχίζουμε τις δράσεις για να μπορέσουμε να βοηθάμε στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Γιώργος Νταλός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το μεγάλο κέρδος του προγράμματος που είναι όπως υπογράμμισε, οι βέλτιστες πρακτικές.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται ως από απόψε το βράδυ, αλλά και αύριο Πέμπτη ως εξής:

19:15 – 22:00

| «Από το χωράφι στην εικονική πραγματικότητα: Χρήσεις και οφέλη του VR στον αγροδιατροφικό τομέα», εμπειρία με περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας σχετικά με την αγροδιατροφή, τις διατροφικές συνήθειες και τη βιώσιμη γεωργία.

19:15 – 22:00

| «Πέστο με ένα Vidcast!», συνεντεύξεις με τοπικούς παραγωγούς στο YouTube studio του JOIST σχετικά με τη σημασία των τοπικών προϊόντων για την ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων μέσω της δημιουργίας μιας ισχυρής τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

19:15 – 21:00

| Η διατροφή από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου μέχρι σήμερα: Αρχαιολογικά και σύγχρονα γαστρονομικά «ευρήματα». Ειδική ξενάγηση στην έκθεση «Από τον Τροχό στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια Σύντομη Ιστορία της Καινοτομίας», με άξονα τη διατροφή.

21:00 – 22:00

| «Το Μυστήριο του Ψηφιακού Ψωμιού», ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου όπου οι τοπικές λιχουδιές είναι τα μόνα στοιχεία που έχουν οι συμμετέχουσες/οντες στη διάθεσή τους, προκειμένου να λύσουν το γρίφο. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για παιδιά και οικογένειες, αλλά είναι ανοιχτό σε όλες και όλους!

Πέμπτη 28 Ιουλίου

18:00 – 18:45

| Γαστρονομία και Τουρισμός: «Η συμβολή της γαστρονομίας στη δημιουργία της τουριστικής εμπειρίας πριν, κατά τηδιάρκεια και μετά την επίσκεψη σε έναν τόπο. Είναι η γαστρονομία ικανή να αποτελέσει το σημαντικότερο κίνητρο για την επίσκεψη ενός τόπου;», Τάσος Γούσιος, Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης

19:00 – 22:00

| Ανοιχτός μπουφές με τοπικά εποχικά προϊόντα, ξεναγήσεις στο JOIST και δικτύωση

19:00 – 22:00

| «Πέστο με ένα Vidcast!», συνεντεύξεις με τοπικούς παραγωγούς στο YouTube studio του JOIST σχετικά με τη σημασία των τοπικών προϊόντων για την ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων μέσω της δημιουργίας μιας ισχυρής τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

19:00 – 22:00

| «Από το χωράφι στην εικονική πραγματικότητα: Χρήσεις και οφέλη του VR στον αγροδιατροφικό τομέα», εμπειρία με περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας σχετικά με την αγροδιατροφή, τις διατροφικές συνήθειες και τη βιώσιμη γεωργία.

19:00 – 21:00

| Η διατροφή από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου έως το σήμερα: Αρχαιολογικά και σύγχρονα γαστρονομικά «ευρήματα». Ειδική ξενάγηση στην έκθεση «Από τον Τροχό στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια Σύντομη Ιστορία της Καινοτομίας» με άξονα τη διατροφή.

19:00 – 21:00

| «3D εκτύπωση και τροφή», χρησιμοποιούμε την τρισδιάστατη εκτύπωση, μαθαίνουμε για τη χρησιμότητα της και δημιουργούμε τα πιο «νόστιμα» καλούπια. Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες.

20:00 – 21:00

| «Το Μυστήριο του Ψηφιακού Ψωμιού», ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου όπου οι τοπικές λιχουδιές είναι τα μόνα στοιχεία που έχουν οι συμμετέχουσες/οντεςστη διάθεσή τους, προκειμένου να λύσουν το γρίφο. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για παιδιά και οικογένειες, αλλά είναι ανοιχτό σε όλες και όλους!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες