ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΣΥ Λάρισας για Πύργο Χαροκόπου: Στην “εταιρική κοινωνική ευθύνη” της Τράπεζας Πειραιώς προσβλέπουν για την σωτηρία του
Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας για τον Πύργο Χαρακόπου αναφέρονται τα εξής:
“Όπως έγινε φανερό, τόσο από τη διαδικασία της συζήτησης όσο και από τις δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης φορέων που συγκάλεσε η δημοτική αρχή Λαρισαίων για το ζήτημα του Πύργου Χαροκόπου, προκρίνεται η προτροπή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των ΣΔΙΤ για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η Τράπεζα Πειραιώς να αναλάβει –στα πλαίσια της “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης”- την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου και την «απόδοσή του στην τοπική κοινωνία», φυσικά με το αζημίωτο.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Απαιτείται άμεσα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την διάσωση του “πύργου” και του κτιριακού συνόλου, σημαντικής αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Η διαχείριση τέτοιου είδους μνημείων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειάζεται στρατηγικός – κεντρικός σχεδιασμός για την συντήρηση, ανάδειξη και δωρεάν αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας όλων των κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία αρχιτεκτονικής – πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όμως, για το αστικό κράτος δεν αποτελεί προτεραιότητα η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για αυτό και δεν προβλέπονται σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό. Για αυτό και από το 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει λύση ούτε για την στατική ενίσχυση του κτιρίου, πατώντας πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο για τα διατηρητέα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.
Η δημοτική αρχή Καλογιάννη, από την άλλη μεριά, την ίδια ώρα που γίνεται πογκρόμ πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας και δεν έχει προβεί ούτε σε ένα ψήφισμα για το θέμα –πόσο μάλλον σε έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη- επισπεύδει τις κινήσεις της, με ζωηρό μάλιστα ενδιαφέρον, για την ιδιοκτησία μεγαλοεπιχειρηματιών της πόλης που βγαίνει στο σφυρί κι ενώ ελάχιστα ασχολήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με τις εκκλήσεις και την αγωνία του Συλλόγου Φίλων Πύργου Χαροκόπου.
Που προσβλέπει η δημοτική αρχή; Στην ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της πόλης. Θέλει την “απαλλοτρίωση” του πύργου όχι από πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αλλά για να εμπλουτίσει το αξιόλογο κτιριακό απόθεμα της πόλης και να τον αξιοποιήσει ως “τοπόσημο” για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της πόλης. Και όλα αυτά είτε με τραπεζικό δανεισμό είτε με ίδιους πόρους του Δήμου. Με χρήματα δηλαδή των δημοτών, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη μια φορά τον λογαριασμό για τις μπίζνες των μεγαλοξενοδόχων. Και σ’ αυτό συμφωνούν όλα τα κόμματα και οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πλην του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Όλα αυτά θα πρέπει να κάνουν του Λαρισαίους δημότες και ειδικά αυτούς της Γιάννουλης ιδιαίτερα σκεπτικούς γιατί ο Πύργος Χαροκόπου, είτε με ιδιοκτήτη μια τράπεζα είτε με ιδιοκτήτη τον δήμο, δεν θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος και αξιοποιήσιμος από την τοπική κοινωνία αλλά, για οποιαδήποτε χρήση, θα καλείται να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο. Κι αυτό την ώρα που η Κοινότητα Γιάννουλης, με τους δυο οικισμούς των εργατικών κατοικιών, δεν έχει ούτε έναν κλειστό χώρο πολιτιστικών δράσεων, την ώρα που ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος δεν έχει αυτή τη στιγμή δική του στέγη!
Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την διάσωση του πύργου και μέσω κινητοποιήσεων να πιέσουν για την γρήγορη παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση για την αναπαλαίωση του κτιρίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινότητα ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος χωρίς εισιτήριο, να φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις από φορείς, σωματεία και συλλόγους της ευρύτερης περιοχής χωρίς κάποιο αντίτιμο.
Χρειάζεται με την πάλη τους να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία όπου η συντήρηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θα είναι αυτονόητη και δεν θα μπαίνει στο ζύγι κόστους – οφέλους, μια κοινωνία όπου συνειδητά ένα μέρος του πλούτου που παράγουν, θα κατανέμεται οργανωμένα για την συντήρηση τέτοιων αρχιτεκτονικών μνημείων ώστε να μπορούν να αναδεικνύονται, υπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και του λαού για γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής.”
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις