ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μύλος 1927: Το ιστορικό μπαράκι που οι Λαρισαίοι διασκέδαζαν με «live» μουσική στα ’90s! (φωτό)

«Μύλος 1927»: Ένα όνομα, μια ιστορία. Είναι πράγματι έτσι καθώς, αφενός η επιλογή του ονόματος για τον συγκεκριμένο χώρο διασκέδασης στη Λάρισα δεν έγινε τυχαία, αφετέρου, η σχέση του με την ιστορία είναι άρρηκτη.  Όπως μας εξήγησε ο κ. Αλέξανδρος Πατουλιώτης, πρώην Διευθυντής της ΔΕΤΠΟΛ (Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Πολιτισμού Λάρισας) η επιλογή του ονόματος «Μύλος» για τον συγκεκριμένο χώρο διασκέδασης είχε ως «…κύριο στόχο την αναβίωση ενός σημαντικού τμήματος της ιστορίας της πόλης μας, με σημαντική παρακαταθήκη αναμνήσεων, με δεδομένο ότι ο Μύλος του Παππά στο σύνολο του αποτελεί σημαντικό μνημείο πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς για την πόλη της Λάρισας».

Για τον ίδιο λόγο και με δεδομένο ότι κατά τη δεκαετία του ’90 δημιουργήθηκε ένα ισχυρό «brand» στη διασκέδαση των Λαρισαίων – «ο Μύλος 1927»- κι άλλες πόλεις ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα, σε αντίστοιχους ιστορικούς χώρους, με πρώτη τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στα μέσα του ’90, μια ομάδα φοιτητών στη Λάρισα, έχοντας ζήσει από κοντά τη μεγάλη επιτυχία που γνώριζε ο «Μύλος 1927» στη Λάρισα, προσπάθησαν αργότερα στη Θεσσαλονίκη να δημιουργήσουν  έναν αντίστοιχο χώρο και το κατάφεραν, όπως έδειξε η συνέχεια. Κάπως έτσι,  αρκετές πόλεις της Ελλάδας με πρώτη τη Λάρισα, απέκτησαν «τον Μύλο τους», ο οποίος κυριάρχησε ως επιλογή διασκέδασης για πολλά χρόνια.

Ο «Μύλος 1927», τη δεκαετία του 1990, λειτουργούσε ως χώρος από τη ΔΕΤΠΟΛ;

«Ναι. Η ΔΕΤΠΟΛ δημιουργήθηκε το 1989 επί Δημάρχου Λαμπρούλη και διέθετε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο χώρος διασκέδασης «Μύλος 1927». Λειτούργησε με αυτό το καθεστώς έως το 2012, έτος κατά το οποίο καταργήθηκε η ΔΕΤΠΟΛ και μεταβλήθηκε το νομικό καθεστώς. Έκτοτε, ανά κάποια χρόνια, ο χώρος του Μύλου νοικιάζεται σε ιδιώτες και λειτουργεί από τον εκάστοτε ιδιώτη-ενοικιαστή του χώρου».

Ποιο ήταν το καινούριο στοιχείο που έφερε η έναρξη λειτουργίας του Μύλου 1927 στη νυχτερινή διασκέδαση των Λαρισαίων;

«Το γεγονός ότι ο «Μύλος 1927» ήταν ο μοναδικός χώρος στη Λάρισα και σε όλη την επαρχία -εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης- εκείνη την εποχή, που μπορούσε να «φιλοξενήσει» συναυλίες. Αυτό το στοιχείο από μόνο του έδινε ιδιαίτερη αίγλη τόσο στον χώρο του Μύλου του Παππά, όσο και στη νυχτερινή διασκέδαση της πόλης στα ‘90sΜας λέει με βεβαιότητα ο κ. Πατουλιώτης.

Τα υπόλοιπα μυστικά της επιτυχίας για τον Μύλο 1927;

«Πολλά. Η αισθητική του χώρου-σχεδόν μυσταγωγική-, η προσεκτική επιλογή των μουσικών σχημάτων, η έντονη σύνδεσή του με τον Πολιτισμό, η πραγματοποίηση συναυλιών με καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό…Όλα αυτά τα στοιχεία ενσωματώνονταν σε μια ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΤΠΟΛ, σε σχέση με τη λειτουργία του «Μύλου 1927», η οποία είχε δύο βασικούς στόχους: Ο πρώτος αφορούσε την ψυχαγωγία του κόσμου μέσα από την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την προσεκτική επιλογή καθημερινού μουσικού προγράμματος με αξιοποίηση τοπικών σχημάτων και καλλιτεχνών. Ο δεύτερος στόχος αφορούσε την ουσιαστική σύνδεση του κόσμου και του τρόπου διασκέδασης με τον Πολιτισμό, μέσα από τη διεξαγωγή συναυλιών σε εβδομαδιαία βάση, φιλοξενώντας μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι τόσα πολλά τα διεθνή ονόματα και σχήματα που τίμησαν με την παρουσία τους τη σκηνή του Μύλου στη δεκαετία του ’90: Eric Burton, Alvin Lee με το συγκρότημα “Ten Years After”, “Uriah Heep”, Nick Gravenites, και πολλές άλλες Blues, Rock, Ethnic μπάντες. Όπως έδειξε η συνέχεια, η στρατηγική πέτυχε, καθώς η απήχηση από τους Λαρισαίους ήταν τεράστια. Η ψυχαγωγία και ο Πολιτισμός σε απόλυτη σύνδεση.»

Ήταν δύσκολο για τους καλλιτέχνες της Λάρισας και τα τοπικά μουσικά σχήματα να παίξουν στη σκηνή του Μύλου 1927 εκείνη την περίοδο;

«Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι, είχε γίνει τόσο ισχυρό το brandMylos 1927”, που θεωρούνταν καταξίωση για τα τοπικά μουσικά σχήματα και τους καλλιτέχνες να ανέβουν για μια ολόκληρη σεζόν στη σκηνή του Μύλου της Λάρισας. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι πολλοί καλλιτέχνες -οι οποίοι σήμερα είναι μεγάλα ονόματα της εγχώριας μουσικής- πρωτοεμφανίστηκαν στον Μύλο της Λάρισας. Ένας τέτοιος καλλιτέχνης είναι ο Σωκράτης Μάλαμας.»

Ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινό θαυμαστών της μουσικής του και πλέον γεμίζει κάθε συναυλιακό χώρο, στον οποίο εμφανίζεται…

«Ναι. Ο Μάλαμας όταν πρωτοεμφανίστηκε στον Μύλο, στον χώρο είχαν έρθει μόλις 150 άτομα να τον ακούσουν…Μάλιστα, σ ’εκείνη την πρώτη συναυλία, στο τέλος της συναυλίας ρώτησε ο ίδιος το κοινό: -Για πείτε μου, ποιο τραγούδι θέλετε να σας παίξουμε κλείνοντας; Η απάντηση ήρθε από έναν νεαρό από το κοινό, ο οποίος φώναξε: -Το δεύτερο, το δεύτερο! Αυτό το γεγονός αντανακλά ακριβώς το πόσο άγνωστος ήταν στο ευρύ κοινό τότε, ο οποίος βέβαια στη δεύτερη συναυλία του στον Μύλο 1927, είχε 700 άτομα!»

Kάπως έτσι κύλησαν οι ένδοξες -μουσικά- νύχτες στον «Mylo 1927», από Τρίτη έως Κυριακή, κάθε εβδομάδα, τότε που οι Λαρισαίοι – και όχι μόνο- δεν άδειαζαν το μαγαζί εάν δεν ξημέρωνε… Και πώς να συμβεί αυτό άλλωστε, όταν  τα «vibes» του χώρου, η live μουσική, ο ατελείωτος χορός, οι πάντα πολύ προσεκτικά επιλεγμένες μουσικές μπάντες που απογείωναν το κέφι, οι γεμάτες ενέργεια παρέες και οι θαμώνες όλων των ηλικιών που κατέληγαν να διασκεδάζουν ως ένα ενιαίο, αδιάσπαστο παρεάκι μετά τις 3 το πρωί, προφανώς δεν άφηναν περιθώρια για γρήγορη αποχώρηση….Στιγμές μοναδικές και ξεχωριστά βιώματα του πρόσφατου παρελθόντος από τη διασκέδαση στην πόλη, σε έναν ιστορικό χώρο της Λάρισας, με τη δική του ιδιαίτερη πορεία στον χρόνο, και με μεγάλη προσφορά στον Πολιτισμό της πόλης: «Μύλος 1927»: Ένα όνομα, μια ιστορία!

Ας ταξιδέψουμε φωτογραφικά στο παρελθόν:

Μουσικό σχήμα Θωμά Θωμαΐδη, Μύλος 1927, ‘90s
English Rock Band Uriah Heep, Mύλος 1927, ‘90s
English Rock Band Uriah Heep, Mύλος 1927, ‘90s
Kώστας Τουρνάς, Mύλος 1927, ‘90s
Kώστας Τουρνάς, Mύλος 1927, ‘90s
Kώστας Τουρνάς, Mύλος 1927, ‘90s
Πυξ Λαξ, Μάνος Ξυδούς, Mύλος 1927, ‘90s
Πυξ Λαξ, Βασίλης Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Μύλος 1927, ΄90s
Φοίβος Δεληβοριάς, Μύλος 1927, late ΄90s
Snowy White, Guitarist having played with Thin Lizzy, Pink Floyd, Roger Waters’ band, Mύλος 1927, ‘90s
Λιζέτα Καλημέρη, Μελίνα Κανά, Σωκράτης Μάλαμας, Mύλος 1927, ‘90s
Μια βραδιά στο Μύλο 1927, ‘90s
Νίκος Ξυδάκης, Mύλος 1927, ‘90s
Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Λιζέτα Καλημέρη, Σωκράτης Μάλαμας, Μελίνα Κανά, Mύλος 1927, ‘90s
Μουσικό Σχήμα από το Τέξας. Blues Band, Mύλος 1927, ‘90s
Θωμάς Θωμαΐδης, Mύλος 1927, ‘90s
Alvin Lee, Rock Band “Ten Years After”, Mύλος 1927, ‘90s
Διονύσης Σαββόπουλος, Mύλος 1927, ‘90s
American Blues Band, Mύλος 1927, ‘90s
Βαγγέλης Γερμανός, Mύλος 1927, ‘90s
Γιάννης Σπανός, Mύλος 1927, ‘90s
Παύλος Παυλίδης, Ξύλινα Σπαθιά, Mύλος 1927, ‘90s
Nick Gravenites, Ελληνοαμερικάνος “blues, rock και folk” τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τους «Electric Flag, Janis Joplin, Mike Bloomfield» και άλλες μπάντες και τραγουδιστές. Περίοδος ακμής: 1960s, 1970s. Mύλος 1927, ‘90s
Νίκος Πορτοκάλογλου, Mύλος 1927, ‘90s
Γιάννης Αγγέλακας, «Τρύπες», Mύλος 1927, ‘90s

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου / Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πατουλιώτης / Πληροφορίες: Αλέξανδρος Πατουλιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες