ΛΑΡΙΣΑ

Τι λέει ο Λαρισαίος μαθητής που έφερε χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας

Επιτυχία για τέσσερις μαθητές που συμμετείχαν εξ αποστάσεως στην 54η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας, εκπροσωπώντας την χώρα μας, στις 18 Ιουλίου 2022, στην Κίνα, καταφέρνοντας για πρώτη φορά να φέρουν και οι τέσσερις χάλκινα μετάλλια, παρά την πίεση των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Μιλάνε οι 4 επιτυχόντες μαθητές, ο Δημήτρης Κασιμάτης (μαθητής της Γ’ Λυκείου του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης της Αθήνας), ο Κακαές Βάιος – Κωνσταντίνος (μαθητής της Γ’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη της Λάρισας), ο Φειδάκης Αθανάσιος (μαθητής της Γ’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Αιγίου), ο Ορέστης – Λούκας Ανεμούλης (μαθητής της Β’ Λυκείου του Anatolia High School της Θεσσαλονίκης) και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Εργαστηρίου Ανόργανης Χημείας και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Μεθενίτης, που συνέβαλλε στην προετοιμασία των μαθητών για τον διεθνή διαγωνισμό.

Οι τρεις από τους τέσσερις μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας και κατάφεραν να φέρουν χάλκινο μετάλλιο, ανέφεραν το πόσο δύσκολο ήταν για αυτούς να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό ύστερα από την συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

«Υπήρχε μεγάλη κούραση και δεν είχα τον χρόνο να ξεκουραστώ και να πάρω δυνάμεις ώστε να δώσω ουσιαστικά το 100% μου για την Διεθνή Ολυμπιάδα», είπε ο Δημήτρης Κασιμάτης και πρόσθεσε πως το κίνητρο του, το Ολυμπιακό μετάλλιο, τον έκανε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να επιτύχει τον στόχο του. «Υπήρχε ένα μεγάλο κίνητρο, γιατί για να φέρεις ένα Ολυμπιακό μετάλλιο δεν είναι ούτε πολύ συνηθισμένο αλλά ούτε και πολύ εύκολο, συνεπώς αυτό το κίνητρο με έκανε να ξεπεράσω όλες τις δυσκολίες και την κούραση».

Την ίδια γνώμη είχε και ο δεύτερος μαθητής της Γ Λυκείου, Φειδάκης Αθανάσιος, ο οποίος πρόσθεσε πως «επειδή δεν είχαμε τον ανάλογο χρόνο για να ξεκουραστούμε, ήταν κάτι το οποίο μας κούρασε σωματικά αλλά και ψυχικά».

Τέλος ο Βάιος-Κωνσταντίνος Κακαές πρόσθεσε πως ενώ «ήταν πραγματικά δύσκολο και κουραστικό, ήταν μια ευχάριστη εμπειρία».

Όπως τόνισε και ο καθηγητής τους, Κωνσταντίνος Μεθενίτης: «Σαν χώρα έχουμε τον λιγότερο χρόνο προετοιμασίας, τα παιδιά τελείωσαν 16 Ιουνίου τις Πανελλήνιες εξετάσεις και μετά από δύο μέρες ξεκίνησαν τα μαθήματα προετοιμασίας» και πρόσθεσε πως «δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα παιδί που μόλις έχει βγει από Πανελλήνιες Εξετάσεις να συνεχίσει αμέσως εκ νέου μαθήματα και να κάνει 8 με 14 ώρες μάθημα την ημέρα θεωρία και εργαστήρια».

Ακόμη ο καθηγητής πρόσθεσε πως «τα θέματα της εξέτασης της Διεθνούς Ολυμπιάδας Χημείας είναι πολύ δύσκολα, οι ερωτήσεις είναι πολλές για το χρονικό διάστημα που καλούνται οι μαθητές να τις απαντήσουν (5 ώρες), συνδυάζοντας τις γνώσεις τους από πολλά διαφορετικά κεφάλαια που έχουν διδαχτεί τις δύο εβδομάδες».

Πώς επιλέχθηκαν οι μαθητές στον διεθνή διαγωνισμό – Αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε

Στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας συμμετέχουν κάθε χρόνο μαθητές Λυκείου από 80 περίπου χώρες που διαγωνίζονται σε θέματα χημείας υψηλού επιπέδου. Οι Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν επιλέγονται στα πλαίσια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Χημείας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Εν συνεχεία, επί ένα μήνα παρακολουθούν μαθήματα εντατικής προετοιμασίας στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου και προκρίνονται οι τέσσερις που συνιστούν την Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα και εκπροσωπούν τη χώρα μας στο διεθνή διαγωνισμό.

Ειδικότερα, η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργάνωσε και φέτος, τον 35ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (ΠΜΔΧ) από όπου επιλέχθηκαν 12 μαθητές και μαθήτριες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που επιλέχθηκαν, στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν για την Ολυμπιάδα Χημείας από το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ έγινε σε 2 φάσεις (14 Ιουνίου έως 24 Ιουνίου και 26 Ιουνίου έως και 9 Ιουλίου). Μεταξύ των δύο φάσεων, πραγματοποιήθηκε η τελική εξέταση στις 25 Ιουνίου, η οποία οδήγησε στην επιλογή των τεσσάρων μαθητών.

Οι 12 μαθητές που επιλέχθηκαν, κλήθηκαν να έρθουν στην Αθήνα και να διαμείνουν δωρεάν για δύο εβδομάδες σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στο Πανεπιστήμιο ΕΚΠΑ και μετά την προετοιμασία τους συμμετείχαν στην τελική εξέταση (Β’ φάση) από τα αποτελέσματα της οποίας, προέκυψε η τελική τετράδα των μαθητών της Εθνικής ομάδας.

«Φέτος οι πρώτοι 12 προκρίθηκαν ανάμεσα σε 2.163 μαθητές». Οι μαθητές που επιλέχθηκαν ήταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας «από την Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, τον Πύργο, την Αθήνα, την Ηγουμενίτσα, την Λάρισα, την Κω και το Αίγιο», είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «από τα παιδιά που προκρίθηκαν στην Β’ φάση ήταν τρεις από την Γ’ λυκείου και ένας από την Β’ λυκείου».

Μετά τη δημιουργία της τετραμελούς εθνικής ομάδας ξεκινά η εντατική εκπαίδευση για άλλες δύο εβδομάδες στις εγκαταστάσεις του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, στα εργαστήρια της ανόργανης και οργανικής χημείας. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων τα παιδιά συνήθως ταξιδεύουν μαζί με τους συνοδούς (μέντορες) που έχει ορίσει η Ένωση Χημικών στην χώρα όπου διεξάγονται οι εξετάσεις. Εκεί φτάνοντας «οι μαθητές διαμένουν σε διαφορετική πόλη από τους μέντορες έτσι ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων». Τα έξοδα τόσο της μεταφοράς όσο και της διαμονής και σίτισης των μαθητών αναλαμβάνονται αποκλειστικά από την Ένωση Χημικών, σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη.

Παρόλο που τα μαθήματα εντατικής προετοιμασίας έγιναν δια ζώσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η φετινή εξέταση του διεθνούς διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, «γεγονός πολύ δυσάρεστο» διότι τα παιδιά «έχασαν μια σημαντική εμπειρία» είπε ο καθηγητής, αναφερόμενος στις εκδρομές και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην κάθε διοργανώτρια χώρα μετά το πέρας των εξετάσεων.

Από το Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας:
Μεθενίτης Κώσταντίνος, Τσουρέας Νικόλαος, Φιλιππόπουλος Αθανάσιος, Χρυσανθόπουλος
Αθανάσιος, Ψαρουδάκης Νικόλαος.

Από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας:
Μαυρομούστακος Θωμάς, Μορές Ανδρέας.

Από το Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας:
Πιτσικάλης Μαρίνος.
Καραγεωργίου Ιωάννης, συμμετέχοντας που είχε φέρει χάλκινο μετάλλιο το 2020 και αργυρό μετάλλιο το 2021.
Σπετσίερη Αγγελική (Επιτηρήτρια).

Οι μέντορες που πλαισίωσαν την Ολυμπιακή ομάδα:
Θεοδώρου Ανέστης (Χημικός – Συγγραφέας) και Ψαρουδάκης Νικόλαος (Καθ. Χημείας
ΕΚΠΑ).
Γιάννης Παπαγεωργίου, πλέον φοιτητής ο οποίος βοήθησε στην εκπαίδευση των μαθητών

Πώς μπορεί να ενημερωθεί ένας μαθητής για τον διεθνή διαγωνισμό

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ενημέρωση σε κάθε σχολείο για την ημερομηνία διεξαγωγής
της Διεθνούς Ολυμπιάδας Χημείας. «Οι καθηγητές οφείλουν να προτρέψουν τους μαθητές που πιστεύουν πως έχουν τις προϋποθέσεις και τις γνώσεις, να δηλώσουν συμμετοχή» είπε ο κ. Μεθενίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ. Ωστόσο, από εκεί και πέρα θα πρέπει και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και να ενημερωθούν περαιτέρω για τον διεθνή διαγωνισμό.

«Φέτος συμμετείχαν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας 83 χώρες από όλο τον κόσμο με 4 μαθητές να εκπροσωπεί η κάθε χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεθενίτης και πρόσθεσε πως «τα παιδιά συναγωνίστηκαν 350 άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο».

Όσον αφορά στο ποιος μπορεί να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό απαντά ο μαθητής της Γ Λυκείου, Δημήτρης Κασιμάτης ο οποίος τονίζει πως «πρέπει αρχικά να είναι μαθητής της Β’ ή Γ’ Λυκείου και να έχει περάσει και τις τρεις πρώτες φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Χημείας».

Τα οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιάδας Χημείας είναι «εκτός από τα μετάλλια και την αναγνώριση, οι μαθητές αποκτούν νέες εμπειρίες, κάνουν νέες γνωριμίες τόσο με μαθητές όσο και με καθηγητές αλλά και έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με νέες ιδέες και πρακτικές οι οποίες παγκοσμίως εφαρμόζονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» είπε ο κ. Μεθενίτης.

Οι επιτυχόντες μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας, εξέφρασαν την χαρά και την συγκίνηση τους για την εμπειρία που έζησαν μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό.

Δημήτρης Κασιμάτης: «Όσο έμενα στο ξενοδοχείο μαζί με άλλα παιδιά, παρόλο το άγχος που είχαμε, δεθήκαμε παρα πολύ και περνούσαμε πολύ καλά. Συνεπώς αυτό που θα μου μείνει σαν εμπειρία, εκτός από το χάλκινο μετάλλιο, είναι η συνεργασία που είχαμε τόσο με τους καθηγητές όσο και με τους μαθητές».

Φειδάκης Αθανάσιος: «Κρατάω όλες αυτές τις γνώσεις που κατάφερα να αποσπάσω σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, τις θετικές σχέσεις που ανέπτυξα τόσο με τα παιδιά που έμεινα όσο και με τους καθηγητές αλλά και τους σπουδαίους μαθητές από τις άλλες χώρες που κλίθηκα να συναγωνιστώ».

Κακαές Βάιος – Κωνσταντίνος: «Μου έμεινε το διάβασμα, ήταν πολλές οι ώρες μαθημάτων, ωστόσο άξιζαν οι γνωριμίες με τα παιδιά».

Ορέστης – Λούκας Ανεμούλης: «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα, ως μαθητής της Β’ Λυκείου, γιατί συναναστράφηκα με νέους μαθητές και καθηγητές που ανέλαβαν την προετοιμασία μας».

Που θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός τα επόμενα χρόνια

Φέτος στην Κίνα οι εξετάσεις του διεθνή διαγωνισμού χημείας πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Ωστόσο, του χρόνου, το 2023 θα διεξαχθεί δια ζώσης στην Ελβετία, το 2024 στην Σαουδική Αραβία και το 2025 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες