ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τι προβλέπει ο νόμος στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας; – Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρ. Τσάτσαρος εξηγεί

Η πρόσφατη αποτρόπαια δολοφονία μίας 35χρονης γυναίκας από τον σύντροφό της στη Λάρισα, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ενώ αποτελεί ένα από το πλήθος περιστατικών που φαίνεται να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Η δε αποκάλυψη, πως η άτυχη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, φέρεται να είχε καταγγείλει τον σύντροφό της για τη βίαια συμπεριφορά, προκαλεί σειρά ερωτημάτων, ως προς τα αντανακλαστικά της πολιτείας απέναντι σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Το onlarissa.gr ζήτησε τη γνώμη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφωνα Τσάτσαρου, οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στο νομικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις καταστάσεις.

«Για την ποινική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, εξηγεί, ισχύουν οι διατάξεις του Νόμου 3500/2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων  του νόμου αυτού δεν προϋποθέτει αποκλειστικά συγγένεια αίματος ή εξ αγχιστείας μεταξύ δράστη και θύματος, αλλά εφαρμόζονται και όταν οι πράξεις βίας τελούνται σε βάρος μόνιμου/ης συντρόφου ή των τέκνων τους, εφόσον τα πρόσωπα αυτά συνοικούν με τον δράστη.

Ο πρόεδρος του ΔΣΛ Τρύφωνας Τσάτσαρος

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την επιταγή του άρθρου 17 § 1 Ν.3500/2006 και του άρθρου 36 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οφείλουν σε περίπτωση καταγγελίας κάποιας από τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 6, 7, 9, 10 του νόμου αυτού  (ενδοοικογενειακή απλή σωματική βλάβη, εντελώς ελαφρά σωματική βλάβη που προξενείται από συνεχή συμπεριφορά, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη βία, παράνομη απειλή, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κλπ), να μην θεωρούν απαραίτητη την υποβολή εγκλήσεως, καθώς κανόνας για τη δίωξη των εγκλημάτων αυτών αποτελεί η αυτεπάγγελτη δίωξη του καταγγελόμενου ως δράστη.

Επίσης προβλέπεται η ανάγκη ενημέρωσης του θύματος εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, για τη δυνατότητα παροχής αρωγής . Προς τον σκοπό αυτό, ο επιληφθείς αστυνομικός θα πρέπει να ενημερώνει το θύμα για όλα τα δικαιώματά του που απορρέουν από τον Ν.3500/2006».

Ο κ. Τσάτσαρος καταλήγει υποστηρίζοντας πως «υπάρχει ένα νομικό οπλοστάσιο που παρέχει τις προϋποθέσεις ικανοποιητικής διαχείρισης των θεμάτων, αρκεί όλοι ο εμπλεκόμενοι να λειτουργήσουν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που παρέχεται».

A.P.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες