ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος στην παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία στη Χίο: Απάντηση στη Γενοκτονία της Μνήμης και τα νεο-οθωμανικά οράματα

Ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Ισιδώρου στην ηγεσία της ΔΣΟ

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή που είναι η τελευταία πράξη της Γενοκτονίας η οποία συντελέστηκε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Για εμάς, βεβαίως, η Μικρασιατική Καταστροφή είναι εθνικό τραύμα, αλλά έχει και μία άλλη θρησκευτική διάσταση, γιατί είναι και Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής, καθώς έπαυσε να χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας σε μέρη τα οποία ήτανε κοιτίδες της Ορθοδοξίας. Εκεί έζησαν μεγάλες μορφές, Πατέρες της Εκκλησίας, Άγιοι, Μεγαλομάρτυρες. Έπαυσε, λοιπόν, να υπάρχει χριστιανική ζώσα παρουσία. Εκατομμύρια Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι υπέστησαν Γενοκτονία». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στον αύλειο χώρο του Αγίου Μηνά, στη Χίο.

Στην εκδήλωση απηύθηναν, επίσης, χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.  Μάρκος και ο βουλευτής Χίου, Αναπληρωτής Γραμματέας της ΔΣΟ, δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Αρχιτέκτων Μηχανικός-Αναστηλωτής κ. Μανώλης Βουρνούς, η Διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη και ο Εκπαιδευτικός-Θεολόγος κ. Νίκος Κώσταλος. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Αγ. Μηνάς.

Νεο-οθωμανικά οράματα…

Στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής της ΔΣΟ τόνισε ότι «το βιβλίο αυτό είναι μία απάντηση σε μία δεύτερη Γενοκτονία, στην Γενοκτονία της Μνήμης, η οποία συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, δείγμα της εκκοσμίκευσης του νέου τουρκικού κράτους ήτανε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζάμι, που την είχε μετατρέψει ο προφήτης μετά την άλωση της Πόλης, σε μουσείο. Από την δεκαετία του ‘30 και μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν προσβάσιμο σε κάθε πολίτη αυτού του κόσμου. Δύο χρόνια πριν, η νυν τουρκική ηγεσία, επιβεβαιώνοντας τα νεο-οθωμανικά της οράματα, ενέταξε και την Αγία Σοφία στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της θρησκείας για την προαγωγή των πολιτικών της στόχων. Και μετέτρεψε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Οι εικόνες νομίζω με τον μουεζίνη που ανεβαίνει στον άμβωνα κραδαίνοντας το σπαθί της Τζιχάντ, σοκάρουν κάθε πολιτισμένο πολίτη αυτού του κόσμου».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «φτάσαμε στο σημείο, αυτή την αλλοίωση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να την καταγγέλλουν σήμερα ακόμη και τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία εφιστούν την προσοχή ότι ο ναός κινδυνεύει με ολοσχερή καταστροφή το 2050 -όπως έγραψε η Τζουμχουριέτ- εάν συνεχιστεί αυτή η αθρόα προσέλευση χιλιάδων μουσουλμάνων απ’ όλον τον κόσμο καθημερινά, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ήδη, έχουν καταγραφεί ζημιές και καταστροφές στην αυτοκρατορική πύλη, στους τοίχους, στα μάρμαρα σε τοιχογραφίες του ναού.

Οφείλουμε, λοιπόν, ως ΔΣΟ να αντιταχθούμε σε αυτή την βέβηλη πράξη της τουρκικής ηγεσίας. Και κακά τα ψέματα, οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και ορθοδόξων ομόδοξων κρατών ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Μας ανάγκασαν, λοιπόν, να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία, στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης».

Επιβράβευση της ΔΣΟ

Κατά την εκδήλωση ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας  στην Εκκλησία, επιβράβευσε την ηγεσία της ΔΣΟ απονέμοντας σε αυτή τον Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Την παρουσίαση, που συντόνισε ο Σύμβουλος της ΔΣΟδρ Κώστας Μυγδάλης, παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης κ. ΝότηςΜηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Παντελής Βρουλής, ο ακαδημαϊκός, διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας κ. Σταμάτης Κριμιζής, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και πολλοί φιλίστορες.

Μετά την εκδήλωση οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Σφαγής της Χίου, που βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες