ΛΑΡΙΣΑ

Διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού»,   ξεκίνησε την Τρίτη 27/9/2022 μία σειρά από πέντε (5) διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και αφορούν κρίσιμα ζητήματα της σχολικής ζωής, όπως η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και των υπόλοιπων κρίσεων που επηρεάζουν το σύγχρονο σχολείο. Υπεύθυνη υλοποίησης των συγκεκριμένων επιμορφωτικών δράσεων, εκ μέρους του «Χαμόγελου του Παιδιού», είναι η Ψυχολόγος του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά και του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Θεσσαλίας, κ. Ανθή Παΐλα και εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου.

Η πρώτη επιμορφωτική συνάντηση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό τριάντα (130) εκπαιδευτικοί, είχε θέμα «Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών». Στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των εκπαιδευτικών δομών με το «Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία έχει ως βάση το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του φορέα αυτού. Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα επιμόρφωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών στα σύγχρονα ζητήματα που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν, καθώς η επαφή με σύγχρονα επιστημονικά πορίσματα εφοδιάζει με απαιτούμενα παιδαγωγικά εργαλεία, ώστε το παρεχόμενο παιδαγωγικό έργο να είναι περισσότερο αποδοτικό, προς όφελος πάντοτε των μαθητών/τριων.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Χατζημίχου, παρουσίασε τον σχεδιασμό υλοποίησης και αποτίμησης των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία, παρέχοντας παράλληλα χρήσιμο εποπτικό υλικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Πρόβαλε,επίσης, στους εκπαιδευτικούς την Ενότηταγια τη θεματική «Ζω καλύτερα: Ευ ζην», των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, την οποία δημιούργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και ενέκρινε το Ι.Ε.Π.,  με τίτλο:  «Διδάσκοντας τα παιδιά να βλέπουν πίσω από τις διαφημίσεις, τα κείμενα, τα κόμικς: Η περίπτωση του καπνίσματος»,.

Στη συνέχεια, η Ψυχολόγος κα Παΐλα, έδωσε πολύτιμες συμβουλές και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί  μπορούν να ανταποκριθούν στις πολύ-επίπεδες ανάγκες των παιδιών και να τα υποστηρίξουν στις απαιτητικές συνθήκες που προκύπτουν από τις ευρύτερες αναταραχές και μεταβολές που συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο. Εστίασε ιδιαίτερα στην υποστήριξη και ενδυνάμωση του ίδιου του εκπαιδευτικού, ως βασικού πυλώνα για το χτίσιμο ενός ανθεκτικού σχολείου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν και τα προγράμματα «RealLifeStories», «Pr.E.P.E.I.» και«Ασφαλή όρια του Σώματος», τα οποία θα πραγματοποιήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε μαθητές/τριες της σχολικής και προσχολικής ηλικίας, καθώς και το πρόγραμμα «Κοντά στους Γονείς» που θα απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες.

Κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριοπρόκειται να υλοποιηθούν και τα εξής εξ αποστάσεως σεμινάρια:

  • Τρίτη 11/10 και ώρα 18:00-20:30, με θέμα: «Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα: Προετοιμάζοντας το σχολείο για να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις κρίσης»,
  • Τρίτη 18/10 και ώρα 18:00-20:30, με θέμα: «Εκφοβισμός: Υποστηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς»,
  • Πέμπτη 3/11 και ώρα 18:00-20:30, με θέμα: «Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Σχολείο και Οικογένεια»,
  • Τρίτη 15/11 και ώρα 18:00-20:30, με θέμα: «Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιού: Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού».
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες