ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Λάρισα στο κέντρο της Ευρώπης: Έρχεται για πρώτη φορά δια ζώσης στην Ελλάδα το ετήσιο διεθνές συνέδριο του Δικτύου «Major Cities of Europe»
«Από το Χάος στον Κόσμο – Καινοτόμες Κοινότητες, Τόποι και Πόλεις». Αυτός είναι ο τίτλος του φετινού, διεθνούς συνεδρίου, το οποίο για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί δια ζώσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, από 2 έως 4 Νοεμβρίου. Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι ο Δήμος Λαρισαίων και το «Δίκτυο Major Cities of Europe». Το τελευταίο είναι μια ένωση ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – πόλεων και περιφερειών, οι οποίες αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), δεσμεύονται να «παράγουν» καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, προς όφελος των πολιτών.
Ολοένα και συχνότερα, συναντάμε πια στην καθημερινότητά μας, τους όρους «ψηφιακός μετασχηματισμός», Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), καινοτομία. Άλλωστε, ο 21ος αιώνας σηματοδοτεί την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση αυτών των εννοιών τυπικά και ουσιαστικά, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής όλων, και σε όλα τα επίπεδα: προσωπικό, επαγγελματικό, θεσμικό, εθνικό. Ενοποίηση επικοινωνιών, ολοκλήρωση των τηλεπικοινωνιών, «gamification», «metaverse», «applications», έξυπνες συσκευές, είναι μερικές μόνο από τις έννοιες που έχουν κατακλίσει τόσο τις προσωπικές μας πρακτικές, όσο και τις πρακτικές σε επίπεδο θεσμών, ΟΤΑ και πόλεων.
Ωστόσο, είναι έννοιες αποσαφηνισμένες στον καθένα από εμάς; Είναι εφικτό να είναι αποσαφηνισμένες; Κι αν σε θεωρητικό επίπεδο είναι, πόσο έτοιμοι είναι οι χρήστες ατομικά, οι φορείς, οι υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις, και η χώρα να ενσωματώσει τα νέα εργαλεία και τις νέες πρακτικές που φέρει ο 21ος αιώνας; Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση από τις πρακτικές του 20ου αιώνα, στις πρακτικές του 21ου αιώνα; Εντέλει, πόσο εύκολο είναι να μετασχηματιστεί ψηφιακά η κοινωνία της Λάρισας (και κάθε πόλης του δικτύου), οι δημόσιες υπηρεσίες της (και κάθε πόλης του δικτύου), και η χώρα (και κάθε χώρα του δικτύου); Τι είδους «συνοδεία» απαιτείται για να είναι πιο ανώδυνο και ομαλό αυτό το πέρασμα, για τους χρήστες και τους ΟΤΑ, προς υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας;
Αυτά και άλλα πολλά συναφή ερωτήματα και ζητήματα έρχεται να απαντήσει και να θέσει αντίστοιχα, το εν λόγω συνέδριο, στις αρχές Νοεμβρίου, στη Λάρισα. Επιπλέον, καθότι οι έννοιες της καινοτομίας, των καλών πρακτικών και εφαρμογών σε σχέση με την τεχνολογία και το διαδίκτυο σαφώς δεν λείπουν, από τις πρακτικές των Δήμων και των Περιφερειών, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές. Εξαιρετικά σημαντική θα είναι και η παρουσία επιχειρήσεων στο συνέδριο, οι οποίες έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να παρέχουν την απαιτούμενη «συνοδεία» (υποστήριξη και επιμόρφωση) σε εργαζόμενους των ΟΤΑ, προς απόκτηση των απαραίτητων προσόντων «skills», προκειμένου να αποφεύγεται η περιθωριοποίηση αυτών στην εργασία τους και να επιτυγχάνεται παράλληλα η συνέχεια των εργασιών των δημοσίων υπηρεσιών.
Η διοργάνωση του συνεδρίου στη Λάρισα, θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη και παράλληλα πρόκληση, καθότι η πόλη καλείται να αποδείξει τις δυνατότητές της, στον συνεδριακό τουρισμό. Από την πλευρά των συμμετεχόντων στο συνέδριο, διαφαίνεται ότι τα οφέλη θα είναι αρκετά: η οικειοποίηση με έννοιες και πρακτικές σε σχέση πάντα με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, η αλληλεπίδραση με φορείς των ΟΤΑ από το εσωτερικό και το εξωτερικό, που για πρώτη φορά σε Διεθνές Συνέδριο θα συμμετέχουν ως Σύνεδροι και ως Εισηγητές, η αλληλεπίδραση με δίκτυα δήμων και επιχειρήσεων που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με εξειδικευμένα πρόσωπα σε αυτά τα θέματα, κατά τη διάρκεια ειδικών ομάδων συζήτησης, η προώθηση της δικτύωσης, σε χρόνο που έχει προβλεφθεί γι’ αυτόν τον λόγο: Την ανάπτυξη επαφών μεταξύ συνέδρων, εισηγητών και συμμετεχόντων.
Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης, του Πανεπιστημίου Bournemouth, ο οποίος εξειδικεύεται στις εφαρμογές των ΤΠΕ στην τουριστική βιομηχανία. Ο ίδιος στην εισήγησή του θα εξηγήσει ότι ο έξυπνος και σε πραγματικό χρόνο τουρισμός, φέρνει επανάσταση στον κλάδο και στη φιλοξενία και αλλάζει τις συνθήκες της αγοράς και τη δομή της βιομηχανίας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.majorcities.eu/conferences/2022-larissa/
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από Αγγλικά σε Ελληνικά και αντίστροφα.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, του e-trikala, του δικτύου CIVINET και του ΣΕΠΕ.
Πληροφορίες: Τάσος Γούσιος / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις