ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Νίκος Γκουντούρας: Από το τσιπουράδικο στο θέατρο σκιών, ο Λαρισαίος που ονειρεύεται να γίνει ο σύγχρονος “Σπαθάρης”!
Είναι από αυτές τις φορές που εντυπωσιάζεται κάποιος, όταν αντιλαμβάνεται πώς μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές και τελικά τη ζωή ενός μικρού παιδιού η τέχνη, πόσο μάλλον όταν αυτό το παιδί, δεν έχει κανένα προηγούμενο σχετικό ερέθισμα, ή σχέση με αυτή… Η ιστορία έχει καταγράψει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων. Ο Νίκος Γκουντούρας, φαίνεται να είναι μία από αυτές. Γεννημένος στη Λάρισα, μεγάλωσε στον Βόλο, και τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε τσιπουράδικο στο κέντρο της Λάρισας, έχοντας ως μοναδικό στόχο, να εξελίξει επαγγελματικά την μέχρι τώρα ερασιτεχνική ενασχόλησή του με την υποκριτική τέχνη και το θέατρο σκιών!
Ήταν μόλις 4 ετών, όταν στο χωριό της μητέρας του, πήγε για πρώτη φορά μαζί της να παρακολουθήσει στην πλατεία του χωριού, μια παράσταση του Καραγκιόζη. Μαγεύτηκε! Όπως χαρακτηριστικά λέει, σήκωσε το δάχτυλό του, δείχνοντας προς τη σκηνή, και είπε στη μητέρα του: «Αυτό θέλω να κάνω!» Από τότε, 18 χρόνια μετά, όπως χαρακτηριστικά λέει «…το δάχτυλο δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση, το θέατρο σκιών. Ακόμη αυτό θέλω να κάνω!»
Η πρώτη του απόπειρα να παρουσιάσει μια παράσταση θεάτρου σκιών, ήταν λίγα χρόνια αργότερα, γύρω στα επτά του χρόνια, όταν ζήτησε από τον παππού του να του φτιάξει ένα ξύλινο κάδρο. Στο ξύλινο κάδρο, πρόσθεσε και ένα «ωραιότατο» τραπεζομάντηλο της γιαγιάς, έφτιαξε τις βασικές φιγούρες του Καραγκιόζη και η πρώτη του παράσταση, στην αυλή του σπιτιού με θεατές τον παππού, τη γιαγιά και μια γειτόνισσα, ήταν γεγονός! Βέβαια, ακόμη θυμάται, την ψυχική οδύνη που ένιωσε η γιαγιά, η οποία αποχωρίστηκε για πάντα το καλό της τραπεζομάντηλο!
Από τότε και κάθε καλοκαίρι, το θέατρο σκιών έγινε η ενασχόληση του καλοκαιριού, εξελίσσοντας κάθε φορά και κάθε χρόνο, τα σκηνικά, τις τεχνικές του, τους διαλόγους…Το κοινό του επίσης μεγάλωσε… Τα παιδιά και οι κάτοικοι του χωριού, έγιναν οι μόνιμοι θεατές των παραστάσεών του, και γρήγορα το όνομά του συνδέθηκε τοπικά, με τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών!
Στα χρόνια του Γυμνασίου, με τη βοήθεια ενός καθηγητή του θεατρόφιλου, έρχεται σε επαφή με την τέχνη της υποκριτικής καθώς για πρώτη φορά συμμετέχει σε σχολική παράσταση με θέμα τον Καραγκιόζη, στην οποία ο ίδιος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Κομβικής σημασίας γνωριμία, για την εξέλιξη των ενεργειών του, ήταν αυτή με τον μεγάλο δάσκαλο -όπως ο ίδιος τον αποκαλεί- του θεάτρου σκιών, τον Θανάση Σπυρόπουλο. Ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκε τι σημαίνει επαγγελματισμός στο θέατρο σκιών, ενώ κράτησε ως οδηγό τα εξής λόγια του Σπυρόπουλου: «…Την Τέχνη πρέπει να την αγαπάς, να τη σέβεσαι, για να σε σεβαστεί και αυτή….Η μίμηση θέλει προσεκτική παρατήρηση των ανθρώπων..»
Η γνωριμία του στον Βόλο με τον Δήμο Βουγιούκα, του έδωσε μια θέση βοηθού δίπλα του. Άρχισε λοιπόν να συμμετέχει σε όλες τις παραστάσεις θεάτρου σκιών στη Μαγνησία, μαζί του. Για τον ίδιο, η μαθητεία δίπλα στον Δήμο Βουγιούκα ήταν πραγματικό σχολείο, με δεδομένο ότι ο Βουγιούκας εκτός από διάσημος «υπηρέτης» του θεάτρου σκιών στην περιοχή, είναι και ένας από τους καλύτερους μουσικούς ακορντεόν στην Ελλάδα.
Στην ηλικία των 17 ετών, ήρθε η πρώτη του διάκριση, όταν μεταξύ ραδιοφωνικών εκπομπών τις οποίες έκανε την περίοδο 2018-2021, στην ΕΡΤ Βόλου, απέσπασε το 1ο βραβείο μαθητικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Συγκεκριμένα, όπως λέει ο ίδιος: «Έλαβα μέρος σ’ έναν διαγωνισμό για τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας της ΕΡΤ Βόλου. Η 30λεπτη ραδιοφωνική εκπομπή που ετοίμασα τότε είχε τίτλο «Παλιοί Έλληνες Καραγκιοζοπαίκτες». Βασίστηκα στο βιβλίο «Απομνημονεύματα» του Σωτήρη Σπαθάρη, του πατέρα του γνωστού σε όλους μας, Ευγένιου Σπαθάρη, αλλά και σε αφηγήσεις του Θανάση Σπυρόπουλου. Η εκπομπή απέσπασε τότε το πρώτο βραβείο. Η εκπομπή που παρουσίαζα είχε τίτλο «Ο Καραγκιόζης πάει ραδιόφωνο», στην οποία, μεταξύ άλλων έκανα διασκευές κλασικών έργων του Καραγκιόζη».
Σήμερα στα 22 του χρόνια, ζει και εργάζεται στη Λάρισα σε κεντρικό τσιπουράδικο της πόλης. Παράλληλα, από το καλοκαίρι έχει δημιουργήσει μια παρέα με φίλους, με κοινή αγάπη για το θέατρο σκιών, και πραγματοποιούν συχνά παραστάσεις, με πρωταγωνιστή φυσικά τον Καραγκιόζη, σε μαγαζιά, καλλιτεχνικούς χώρους, ΚΔΑΠ, συλλόγους, σχολεία. Σενάριο, σκηνοθεσία, φιγούρες, μουσική, σκηνικά, ό,τι απαιτήσεις έχει η κάθε παράσταση, τα επιμελείται ο ίδιος!
Θα το συνεχίσεις;
Η απάντηση είναι απόλυτη: «Δεν γίνεται να μην το συνεχίσω…Θέλω να δώσω στον χαρακτήρα του Καραγκιόζη μια νέα διάσταση…Να τον γνωρίσουν εκ νέου, οι νεότερες γενιές…Ήδη έχω αρχίσει να πειραματίζομαι με τον ίδιο και τις ιστορίες του. Από τις αντιδράσεις του κοινού νιώθω ότι έχει αποτέλεσμα…» Ας κρατήσουμε λοιπόν το όνομα, Νίκος Γκουντούρας, γιατί πιθανώς στο μέλλον να μιλάμε για μια νέα εποχή στο θέατρο σκιών…Σε κάθε περίπτωση, είναι εντέλει εντυπωσιακό, πως ο κόσμος της τέχνης, μπορεί να αποτελέσει, οδηγό ζωής σε ανθρώπους, που απλώς χρειάζονται το σωστό ερέθισμα για να εισαχθούν σε αυτόν τον κόσμο!
Πληροφορίες – φωτογραφίες: Νίκος Γκουντούρας
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις