ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Στο μυαλό του Απόστολου Καλογιάννη: Οι παράγοντες που «φοβίζουν» και η επιχείρηση διεμβολισμού της δεξιάς πολυκατοικίας

Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος με τα πεπραγμένα του ως δήμαρχος από το 2015, άπαντες συνομολογούν πως ο Απόστολος Καλογιάννης είναι ένας άριστος παίκτης του πολιτικού πόκερ. Από τον καιρό που ως επικεφαλής μίας παράταξης που το 2010 έλαβε μόλις 6,9% κατάφερε να υπερκεράσει την «Λαρισαίων Πόλις» του 33,6% (!) και να αναδειχθεί επικεφαλής στη «Συμπαράταξη», μέχρι τις δύο εμφατικές νίκες επί της Ρένας Καραλαριώτου σε ισάριθμους δεύτερους γύρους εκλογών, ο Δήμαρχος Λαρισαίων έχει αποδείξει στην πράξη πως έχει τον τρόπο και να φθάνει στην πηγή, αλλά και να πίνει νερό.

Κάθε εκλογή, από εκείνη στην κεφαλή της νέας παράταξης το 2014, είχε τις δικές τις ιδιομορφίες, όπως ακριβώς και η επικείμενη τον Οκτώβριο του ’23. Αν και επί της παρούσης παραμένει επισήμως άγνωστο (ανεπισήμως ο Θανάσης Μαμάκος έχει προεξοφληθεί) το ποιος θα είναι το «αντίπαλο δέος» μετά την αποχώρηση της Ρένας Καραλαριώτου, ο δρόμος προς την τρίτη θητεία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Λαρισαίο οδοντίατρο.

Βλέπετε, εννέα χρόνια θητείας, όσο κι αν θέλει κανείς να υποστηρίξει το αντίθετο, πάντα επιφέρουν μία εύλογη «φθορά» και μία «κόπωση» στο εκλογικό κοινό. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτά τα χρόνια, κύλησαν κυρίως ως «πέτρινα» για την αυτοδιοίκηση, ελέω μνημονίων, οικονομικής κρίσης, πανδημίας και τώρα ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Στα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν βάρος στη ζυγαριά του πολιτικού προβληματισμού, επιμέρους παράγοντες που θα διαδραματίσουν κι αυτοί σημαντικό – αν όχι καθοριστικό – ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρώτος είναι ο νέος εκλογικός νόμος που επιτρέπει (ξανά) την εκλογή ενός δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, εφόσον αυτός αγγίξει το «μαγικό» 43%. Θα σκεφθεί κανείς βέβαια, πως αν κάποιος έφθασε πιο κοντά στην πηγή το 2019, αυτός ήταν ο Απόστολος Καλογιάννης με το 42,53%, όμως όπως προείπαμε, η «Συμπαράταξη» έχει πλέον στην «πλάτη» της το πολιτικό βάρος τεσσάρων ακόμη ετών διοίκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκλογικό σώμα.

Επιπρόσθετα, υπάρχει διάχυτη η άποψη στο χώρο της κεντροδεξιάς στη Λάρισα, ότι ο βαθμός συσπείρωσης που θα πετύχει ο νέος επικεφαλής θα είναι ο μέγιστος δυνατός για δύο κατεξοχήν λόγους: Πρώτον γιατί θα έχει κλείσει οριστικά η πληγή του διχασμού του ’14 (Τζανακούλης – Καραλαριώτου), αλλά και δεύτερον γιατί η ενισχυμένη αναλογική θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά στην παρουσία μικρότερων αυτοδιοικητικών σχημάτων που θα προκαλούσαν ενδεχομένως διαρροές στο κεντροδεξιό κοινό της Λάρισας.

ΤΟ… ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΣΟΚ

Στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί – και μάλιστα ως ισχυρός παράγων – ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Εδώ, πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιμείνει στην αδιάλλακτη θέση του απέναντι σε συνεργασίες, προσδοκώντας κάτι καλύτερο για τον ίδιο και το κόμμα του το 2027. Αυτό, μοιραία θα οδηγήσει και σε αυτόνομες επιλογές στους μεγάλους δήμους της χώρας το φθινόπωρο του ’23.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση εξάλλου, εκτιμάται πως κινείται και η συμπόρευση των παρατάξεων του Παναγιώτη Γούλα και του Νίκου Γαμβρούλα που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το onlarissa.gr. Άρα εκ των πραγμάτων ο Απόστολος Καλογιάννης θα έχει να αντιμετωπίσει έναν επιπρόσθετο ισχυρό πόλο, ο οποίος θα έλθει να αλιεύσει στην ίδια πολιτική δεξαμενή με τον ίδιο.

Ο ΔΕΞΙΟΣ ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Βέβαια, ο Δήμαρχος Λαρισαίων έχει αποδείξει από την προηγούμενη θητεία πως έχει μάθει να «λαμβάνει τα μηνύματα» και αυτό αποδεικνύεται από τη στελέχωση του ψηφοδελτίου με πλειάδα ΠΑΣΟΚογενών στελεχών, αλλά και ορισμένους από το χώρο της δεξιάς, με προεξάρχοντα τον σημερινό αντιδήμαρχο και πρώην πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντίνο Διαμάντο.

Υπό τις παραπάνω σκέψεις, το μεγάλο στοίχημα του Απόστολου Καλογιάννη για τις επόμενες εκλογές, είναι να διεμβολίσει τον κεντροδεξιό χώρο, ώστε να περιορίσει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, το ενδεχόμενο μίας απευθείας εκλογής του αντιπάλου του από την πρώτη Κυριακή.

Ήδη κάποιες επιλογές του σε φορείς του δήμου, όπως της πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττας Μπασδέκη στη διοίκηση της Πινακοθήκης και του γιού του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας (επί δημαρχίας Τζανακούλη) Θανάση Μητσιού στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, δείχνουν τις προθέσεις του. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα και το όνομα πασίγνωστου «γαλάζιου» με… υψηλόβαθμη θητεία στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας. Και βέβαια σε ότι αφορά τα ονόματα, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή… Η προσπάθεια των «μεταγραφών» θα ενταθεί τους επόμενους μήνες όχι μόνον από τη «Συμπαράταξη» αλλά και από άλλους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς, ανακατεύοντας ακόμη περισσότερο την τράπουλα, σε ένα εξαιρετικά ρευστό σκηνικό…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες