ΛΑΡΙΣΑ
Ο Πέτρος Κρίκης στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας
Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 στο Καστράκι Μετεώρων βρέθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Πέτρος Κρίκης. Αναλυτικά με ομιλία του επισήμανε τα εξής:
“Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Αυτό που θα πρέπει να απαντήσει η σημερινή μας ετήσια Γενική συνέλευση, είναι το εξής: ποια είναι τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας καθημερινά, τι κάνουμε και τι θα έπρεπε να κάνουμε για να τα ξεπεράσουμε, αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια. Να αξιοποιήσουμε την πείρα μας, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας, όπως και τη τωρινή, με βασικό χαρακτηριστικό την όξυνση των αντιθέσεων και των συγκρούσεων σε πολλά πεδία. Την ιμπεριαλιστική σύγκρουση που κλιμακώνεται στην Ουκρανία μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και του ενεργειακού πολέμου που μαίνεται στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ανάμεσα στους δυο πόλους, τον Ευρωατλαντικό από τη μια και στον υπό διαμόρφωση Ευρωασιατικό με επικεφαλής τις Ρωσία – Κίνα απ’ την άλλη.
Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να μένουμε στην περιγραφή των προβλημάτων, όπως επιχειρήθηκε από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν και τις τοποθετήσεις των δυο άλλων επικεφαλής, κ. Νασιακόπουλου και κ. Γκουντάρα, που στηρίζουν οι δυνάμεις της ΝΔ, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. πάνω στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της περιοχής μας, όπως πχ. τα ελλιπή οικονομικά και η ενεργειακή φτώχεια.
Εάν πραγματικά θέλουμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να διαλέξουμε άλλο δρόμο ανάπτυξης, άλλο δρόμο εξουσίας. Μόνο τότε θα σταματήσουμε να ερχόμαστε στις Γ.Σ. και τα συνέδριά μας και να απαριθμούμε τα ίδια ανεπίλυτα προβλήματα, της υλοποίησης των σχεδίων πόλεως, της ανυπαρξίας σύγχρονων υποδομών, της διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ.
Τα τελευταία χρόνια, έγιναν τρεις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, του “Καποδίστρια”, του “Καλλικράτη”, του “Κλεισθένη”, καθώς και πλήθος άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας οι δήμοι μετατράπηκαν ολοκληρωτικά πια, σε κρατική υπηρεσία, σε μηχανισμό που υλοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, της ΕΕ. Γίνονται φορείς της εμπορευματοποίησης μίας σειράς υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, όμως περνάνε ως αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, με στόχο από εκεί να δοθούν σε μία πορεία μία προς μία στους επιχειρηματίες. Έτσι, αξιοποιούνται αφενός ως “αμορτισέρ”, για να εκτονώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις και αφετέρου, ανοίγει ο δρόμος για την αποποίηση των ευθυνών του κράτους, για τον κατακερματισμό υπηρεσιών, για τις οποίες η ευθύνη πρέπει να είναι ενιαία και πανελλαδική, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις κοινωνικές υπηρεσίες, την Υγεία – Πρόνοια, την Παιδεία.
Ας σκεφτούμε τις επιπτώσεις που θα είχε στην ήδη ελλιπή προστασία της υγείας του λαού μας, ειδικά κατά την πανδημία, το να είχε περάσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, πράγμα που είναι διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης ΝΔ και βρίσκεται και σε πρώτο πλάνο της διεκδίκησης της πλειοψηφίας στην ΚΕΔΕ.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προώθηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών», που υλοποιείται απαρέγκλιτα από τους δημάρχους όλων των αποχρώσεων στους δήμους της περιοχής μας, με βάση τις επενδυτικές προτεραιότητες στη δημοτική και δημόσια γη, το περιβάλλον, τη διαχείριση υγρών – στερεών αποβλήτων, τους υδάτινους πόρους, την Ενέργεια και την πολιτική “απελευθέρωσής” της (π.χ. ΑΠΕ), την αγροτική παραγωγή, τον Τουρισμό.
Η τοπική και περιφερειακή διοίκηση έχει επιλεγεί και για την υλοποίηση μεγάλου μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου υπερμνημόνιου για το λαό, με συγκεκριμένη βέβαια ιεράρχηση έργων και δράσεων, ώστε εάν κάποιος θελήσει να ικανοποιήσει καμιά λαϊκή ανάγκη να «σκοντάφτει» συνεχώς πάνω στα κριτήρια “επιλεξιμότητας”.
Η πλειοψηφία της ΠΕΔ εν μέσω οικονομικής ασφυξίας, έχει αποδεχτεί την περιστολή της χρηματοδότησης και δεν αντιδρά ουσιαστικά στην αποψίλωσή των δήμων από προσωπικό. Αρκείται σε “ευχολόγια” και αναζητούν “το μερτικό” των δήμων στους πενιχρούς πόρους του ΠΔΕ, στα ευρωενωσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα, το Ταμείο Ανάκαμψης και στα λεγόμενα “ίδια έσοδα”, που δεν είναι τίποτα άλλο, από φορολόγηση του λαού, για μία ακόμη φορά. Ο αντιλαϊκός ΕΝΦΙΑ, που κάποιοι έλεγαν ότι θα τον καταργούσαν, προβάλλει για κυβέρνηση, αστικά κόμματα, ΠΕΔ, ως η κυρία πηγή της χρηματοδότησης των δήμων στην επόμενη φάση.
Έτσι λοιπόν στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας απουσιάζουν προκλητικά από το πεδίο παρέμβασης οι σχεδιασμένες και πόσο μάλλον οι εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα: αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.
Λαϊκά προβλήματα και ανάγκες που έρχονται και επανέρχονται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα τύπου «Ιανού», στην Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, στο Μουζάκι, κ.α.. Οι επιπτώσεις από καταστροφικούς σεισμούς όπως πριν από ένα χρόνο στην Λάρισα, τον Τύρναβο και το Δαμάσι. Η αντιπυρική προστασία και οι μεγάλες και τραγικές ελλείψεις που επαναλαμβάνονται ως δράμα κάθε καλοκαίρι.
Και τι σου λέει η ίδια η πλειοψηφία της ΠΕΔ Θεσσαλίας και οι δήμαρχοι με τη στάσης τους; Ότι αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτά, υπάρχει λύση, αυτή του ιδιώτη – εργολάβου! Γι’ αυτό σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα οι δημοτικές αρχές όλων των αποχρώσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α έχουν
εκχωρήσει τον ηλεκτροφωτισμό σε ιδιώτες. Γι’ αυτό στην πλειοψηφία των επαρχιακών δήμων της Θεσσαλίας (Αγιάς, Κιλελέρ, Καλαμπάκας, Λίμνης Πλαστήρα, κ.α) έχει παραχωρηθεί σημαντικό μέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβους, όπως και η συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης το τέλος ταφής θα σημάνει τεράστιες αυξήσεις στα τέλη, ενδεικτικά στο Δ. Λαρισαίων 155,83%, στο Δ. Τεμπών 124,36%, στον Δ. Κιλελέρ 102,62%, στον Δ. Αγιάς100,50% !!! Και φυσικά ο κατάλογος των δήμων και των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει τέλος.
Ρωτάμε. Που οδήγησε η στρατηγική επιλογή της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών στη Θεσσαλία με τις «ενεργειακές κοινότητες» που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε δήμο; Μήπως καταφέρατε να καλύπτεται με φθηνό ρεύμα τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων και των δημοτικών εγκαταστάσεων; Μήπως οι ίδιοι οι δημότες σας έχουν φθηνό ρεύμα ή τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν “χρυσή” την κιλοβατώρα και σκέφτονται να ανάψουν το φούρνο για να μαγειρέψουν βυθιζόμενα όλο και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια;
Εδώ χρειάζεται να βγούνε συμπεράσματα απ’ όλους, γιατί η πλειοψηφία στην ΠΕΔ έβαζε και βάζει πλάτη σ’ αυτή την πολιτική και τώρα έρχεται ως «εξαπατημένη κορασίδα» να ζητήσει εξηγήσεις από τα μονοπώλια της ενέργειας γιατί δεν μπορεί να βγάλει χειμώνα, και δυσκολεύεται ο κάθε δήμος να πληρώσει την ηλεκτροδότησή του, να διασφαλίσει τα απαιτούμενα καύσιμα, τα εφόδια για να λειτουργήσει.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” σας καλεί να μη δεχτείτε να συνθλίβονται οι λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη, να μην μπαίνει η ζωή και η ποιότητά της, στο “ζύγι” του κόστους – οφέλους. Να μη δεχτούμε να απουσιάζουν από το πεδίο παρέμβασής μας, μία σειρά κρίσιμοι τομείς, όπως είναι η αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η στήριξη των κοινωνικών δομών, των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών που βρίσκονται σε εξάρτηση, της σχολικής στέγης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Γνωρίζουμε πως, παρά τις προσπάθειες ορισμένων λίγων εξαιρέσεων, φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξει, εφ’ όσον η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Με αυτή τη ματιά, στεκόμαστε ως εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” απέναντι στα ζητήματα που τίθενται στη σημερινή μας Γ.Σ. Δίνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να οργανώνουμε την πάλη, τη διεκδίκηση μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια, σε συμπόρευση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, ενάντια στην προώθηση αντιδραστικών ανατροπών και στην Τοπική Διοίκηση.”
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις