ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Απειλούνται με οικονομική καταστροφή οι ντοματοπαραγωγοί Φαρσάλων
«Η τεράστια ζημιά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις κατά τη συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή του Ευίδριου Φαρσάλων είναι τρανταχτό παράδειγμα των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η καλλιέργεια έχει υψηλότατο κόστος παραγωγής και δικαίως οι παραγωγοί διατυπώνουν την αγωνία τους για τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους από τη ζημιά. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι η κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Όπου, όμως, ο υπό αναθεώρηση κανονισμός δεν προβλέπει εύλογη αποζημίωση θα πρέπει να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, de minimis». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με ντοματοπαραγωγούς των Φαρσάλων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός παρουσίασε στον αρμόδιο υπουργό την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω ντοματοπαραγωγοί, οι οποίοι από την ισχυρότατη βροχόπτωση της 4ης Σεπτεμβρίου 2022 απώλεσαν μεγάλο τμήμα της παραγωγής τους. Επεσήμανε το υψηλό κόστος της καλλιέργειας και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία, ώστε, ένα τοπικό έντονο καιρικό φαινόμενο που έπληξε 1.500 περίπου στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας, να μην προκαλέσει την οικονομική καταστροφή των παραγωγών. Επιπλέον, έθεσε ζήτημα επανεξέτασης της πληρωμής από το αποθεματικό κρίσης των 72 ευρώ το στρέμμα καθώς διατυπώνονται διαμαρτυρίες από ντοματοπαραγωγούς που δεν την έλαβαν.
Οι πληγέντες ντοματοπαραγωγοί υπογράμμισαν ότι ο συνδυασμός των 70 περίπου χιλιοστών βροχής που έπεσαν στις 4 Σεπτεμβρίου -το ήμισυ της βροχόπτωσης του Ιανού- με τη ζέστη που ακολούθησε, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά. Σημαντικό τμήμα της παραγωγής καταστράφηκε, ενώ μεγάλο ποσοστό της εναπομείνασας κρίθηκε ποιοτικά υποβαθμισμένο, με συνέπεια τη μείωση της τιμής πώλησής του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, σε μια μέση παραγωγή 9 με 9,5 τόνους/στρέμμα οι απώλειες κυμαίνονται περίπου στους 4-5 τόνους/στρέμμα, γι αυτό και ζήτησαν την κρατική αρωγή με αποζημιώσεις και ει δυνατόν με επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις. Όπως διευκρίνισαν, υφίσταται διαφορά ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης του προϊόντος από τον ΕΛΓΑ -που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο τιμής της προηγούμενης τριετίας- και στην πραγματική τιμή πώλησης της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία φέτος είναι αυξημένη (123 ευρώ ανά τόνο) και για τούτο ζήτησαν την κάλυψη αυτής της διαφοράς.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς των παραγωγών και επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή γράφονται τα πορίσματα. Ο κ. Γεωργαντάς επιφυλάχθηκε, εντός του Δεκεμβρίου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των αποζημιώσεων να εξετάσει αν χρειαστεί τη δυνατότητα στήριξης μέσω deminimis. Τέλος, σχετικά με το αποθεματικό κρίσης, διευκρίνισε ότι η πληρωμή έγινε βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων που τέθηκαν από την ΕΕ.
Στη συνάντηση, εκ μέρους των ντοματοπαραγωγών συμμετείχαν ο πρόεδρος του Μεγάλου Ευίδριου και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενιπέας» κ. Νίκος Γούσιος, ο ταμίας του Συνεταιρισμού κ. Κων/νος Ζιάγκας, το μέλος του Δ.Σ ΘΕΣ.ΤΟ. κ. Νίκος Κυρίτσης και το μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του ΘΕΣ.ΤΟ. κ. Τάσος Μακρής.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις