Ο Σύλλογος «Καλλιπάτειρα» δραστηριοποιείται στην Αθήνα, ήδη από το 1976 όταν μια γιατρός η κα Ελευθερία Κούσουλα, μητέρα του Βαλκανιονίκη Γιάννη Κούσουλα, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» με στόχο τη διάδοση του αθλητισμού, μέσω των μητέρων στα παιδιά. Η ίδια ανακίνησε το θέμα της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας»: Το διάβημά της στα Ηνωμένα Έθνη και στον Πάπα εκείνη την περίοδο, και η ενεργή της στάση προς την επίτευξη της παύσης των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οδήγησαν στη βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών.
Το έργο της διαδέχθηκε η κα Αγάπη Βαρδινογιάννη με 8ετή θητεία. Η πορεία της ήταν αξιοσημείωτη, καθώς συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του σημαντικού έργου του Σωματείου. Ωστόσο, η τομή στο έργο και στην ανάπτυξη του Συλλόγου πραγματοποιείται με την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία πήρε τη σκυτάλη της Προεδρίας του Σωματείου το 2005, και παραμένει Πρόεδρος έως σήμερα. (https://kallipatira.eu/ )
Η κα Μαρία Μπότη, συντονίστρια του τελευταίου, νεοσύστατου Παραρτήματος του Σωματείου στη Λάρισα μας μιλάει για την Πρόεδρο, κα Κατερίνα Παναγοπούλου:
«Πράγματι, το έργο της κας Παναγοπούλου στα δεκαεπτά χρόνια της θητείας της, ως Πρόεδρος είναι εντυπωσιακό. Έχει υπερ-πολλαπλασιάσει τα μέλη του Σωματείου, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 4500, πανελλαδικά, μέσα από τη δημιουργία πλήθους παραρτημάτων εκτός Αθήνας, σε όλη την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά Κρήτης, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θήβα, Ρόδο, Κατερίνη, Βόλο και τώρα και στη Λάρισα. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η κα Παναγοπούλου το 2012 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός, στο Λος Άντζελες, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ το 2017, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ευρωπαίου Πολίτη 2017, από το Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες».
Κυρία Μπότη, από που προέρχεται ο τίτλος του Σωματείου «Καλλιπάτειρα»;
«Η Καλλιπάτειρα, ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας, που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να παρακολουθήσει τον γιο της, Πεισίρροδο που αγωνιζόταν στην πάλη, περιφρονώντας τη σχετική απαγόρευση και την επαπειλούμενη ποινή. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει πιο ισχυρή πηγή έμπνευσης, για τη δημιουργία του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».
Σήμερα, μετά από 46 χρόνια δράσης, ο στόχος του Σωματείου παραμένει ο αρχικός;
«Όχι…Μιλάμε πια για ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, υπηρετώντας θεμελιώδεις αξίες, και κοινωνικές αρχές, μένοντας δίπλα στη γυναίκα, στο παιδί και στον άνθρωπο. Με πρωτοβουλία της κας Παναγοπούλου το 2013, τροποποιήθηκε το καταστατικό του Σωματείου και πλέον, τα μέλη του Σωματείου ανά την Ελλάδα, προσφέρουν κοινωνικό έργο, με πλήθος σημαντικών δράσεων κάθε χρόνο. Πλέον, οι κύριοι στόχοι του Σωματείου είναι δύο: Να υμνείται ο αθλητισμός και όλα τα ιδεώδη που φέρει, και να προσφέρει στην κοινωνία με κάθε δυνατό τρόπο».
Πώς συνδέεται το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” με τον ΟΗΕ;
“Το Σωματείο έχει Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (UN ECOSOC), και είναι επίσημα συνδεδεμένο με το Τμήμα Παγκόσμιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DGC).”
Στο πλαίσιο αυτού του Καθεστώτος, δύναται το Σωματείο να συμμετέχει στις Συνόδους των Επιτροπών του ΟΗΕ;
“Ναι, μέσω γραπτών τοποθετήσεων. Ωστόσο, μεταξύ αυτών των συμμετοχών, διακρίνονται ιδιαίτερα η προφορική τοποθέτηση της Προέδρου του Σωματείου, της κας Παναγοπούλου, στην 56η Σύνοδο της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης, η οποία έλαβε χώρα το 2017, στα γραφεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της συγκεκριμένης Συνόδου, η κα Παναγοπούλου τοποθετήθηκε επί του κεντρικού θέματος της Συνόδου, «Στρατηγικές για την Εξάλειψη της Φτώχειας για την Επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης για Όλους». Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, το Σωματείο “Καλλιπάτειρα” συμμετέχει ενεργά και στην Εβδομάδα Ειρήνης στην Γενεύη, συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις και ημερίδες στο “Palais des Nations”, στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη.”
Και πλέον, η “Καλλιπάτειρα” διαθέτει ακόμη ένα Παράρτημα, το νεότερο όλων, στη Λάρισα. Πότε δημιουργήθηκε;
«Ακριβώς πριν ένα μήνα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της σύστασής του και ήδη αριθμεί 23 ενεργά μέλη.»
Είστε η συντονίστρια των δράσεων του Παραρτήματος στη Λάρισα;
«Ναι.»
Πώς αποφασίσατε να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο;
«Κάποια γεγονότα με έφεραν κοντά στην κα Παναγοπούλου. Από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας μας, με ενέπνευσε και ένιωσα την αγάπη της, γι’ αυτό που κάνει και το έργο που προσφέρει. Ενόψει της ίδρυσης του Παραρτήματος στη Λάρισα, η κα Παναγοπούλου μου πρότεινε να αναλάβω συντονίστρια των δράσεων και φυσικά δέχθηκα αμέσως. Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή. Άλλωστε ήμουν πάντα ένας άνθρωπος που ήθελα να προσφέρω. Μέσα από την κοινωνική προσφορά αποκτά η ζωή σου ιδιαίτερο νόημα.»
Ποιος είναι ο στόχος του Παραρτήματος για την κοινωνία της Λάρισας;
«Να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών και των φορέων της πόλης, και να προσπαθούμε μέσα από την ομαδική δράση του Συλλόγου να ικανοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές.»
Πότε θα γίνει η πρώτη σας επίσημη γνωριμία με το κοινό της πόλης;
«Την Παρασκευή στις 2 Δεκεμβρίου 2022. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η κα Έμυ Λιβανίου, μέλη από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και από άλλα μέρη της Ελλάδα. Το Παράρτημα Λάρισας, ξεκινά επίσημα τη δράση του, με μία γιορτή αγάπης, με τίτλο: «My smile is yours», παρουσία των τοπικών αρχών, φίλων και υποστηρικτών. Σύσσωμο το Σωματείο, θα υποδεχθεί με ένα ζεστό χαμόγελο όλους όσοι θα θελήσουν να μας γνωρίσουν και να στηρίξουν το έργο μας. Η εκδήλωση του Παραρτήματος Λάρισας θα πραγματοποιηθεί στο «Village Garden», στις 20:30 και τη βραδιά θα πλαισιώσουν οι «Droulias Brothers».Να αναφέρω επίσης ότι τα έσοδα από την εκδήλωση, θα διατεθούν για την αναβάθμιση εξοπλισμού της μονάδας νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για μια βραδιά προσφοράς και κοινωνικής αγάπης».
Είναι εύκολο να γίνει κάποιος μέλος του Παραρτήματος Λάρισας;
«Η Καλλιπάτειρα είναι επιλογή, τίτλος και στάση ζωής. Τα νέα 23 μέλη της Λάρισας, είμαστε γυναίκες με ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων. Παρόλο που ο ρόλος μας είναι πολυσύνθετος, με τη συμμετοχή μας αποδεικνύουμε πως για τα σημαντικά, πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχόμενες κρίσεις, έχουμε αντιληφθεί σημαντικά πως έχει ιδιαίτερη αξία η συλλογική αντιμετώπιση των δυσκολιών. Στο ταξίδι της κοινωνικής αλληλεγγύης, όσες περισσότερες γυναίκες είμαστε, τόσο πιο όμορφη θα είναι η διαδρομή. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο!»
Κυρία Μπότη, γιατί κοινωνική αλληλεγγύη;
«Γιατί όταν είσαι ένας πας γρήγορα και όταν είμαστε πολλοί πάμε μακριά. Είναι όμορφο να βλέπεις χαμόγελα και να ξέρεις πως τα χάρισες εσύ… Άλλωστε γι’ αυτό και ο τίτλος της πρώτης μας εκδήλωσης «My smile is yours». Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας παρουσιάσω τα 23 ενεργά μέλη του Παραρτήματος Λάρισας, τα οποία συνθέτουν μία πολύ όμορφη ομάδα γυναικών: Αντωνάκη Λιάνα, Βελλή Ιωάννα, Βουλγαράκη Χρύσα, Γκέκα Ανθή, Ζαχαρή Ελένη, Καλόγηρου Λίτσα, Καραλαριώτου Ρένα, Καρατζολίτη Κερασία, Μαμάκου Αγάπη, Λιοπρασίτη Φανή, Μπίζιου Στέλλα, Μπόμπολα Ζωή , Μπρασινίκα Τζένη, Νταφοπούλου Ρούλα, Ντριγκόγια Χάιδω, Παπαχρήστου Ζωή, Σάτρα Μαρία, Σουικλιώτη Ρούλα, Σουλιώτη Ελένη, Στεργιάκη Εύα, Τζήκα Καλλιόπη , Τσιγάρα Νάντια, Φαλτσή Ρωξάνη.»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής ως μέλος μπορείτε να απευθύνεστε στη Συντονίστρια των δράσεων του Σωματείου στη Λάρισα, κα Μαρία Μπότη στο τηλ: 6947204225, ή/και στο email: boti.maria@yahoo.gr
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου / Πληροφορίες – φωτογραφίες: Μαρία Μπότη
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις