ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Οι μηχανικοί «καρφώνουν» τον Καλογιάννη για το ΣΒΑΚ: Παρουσίασε μία άλλη πραγματικότητα, η Λάρισα αντιμετωπίζει τεράστιο κυκλοφοριακό
Ευθείες βολές κατά του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, με αφορμή τα όσα διεμείφθησαν το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023.
Ο κ. Παπαγεωργίου σε ανάρτησή του σήμερα υποστήριξε πως η Λάρισα «αντιμετωπίζει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και πρόβλημα στάθμευσης, απόρροια του εφαρμοζόμενου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», αλλά και πως ο κ. Καλογιάννης «παρουσίασε μια άλλη πραγματικότητα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη».
Διαβάστε τη δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ: «Χθες, συμμετείχα, ως Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023. Μία επιτροπή όπου βάσει του νόμου 4555/2018 είναι ένα όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Μια επιτροπή η οποία δύναται και οφείλει να εξετάζει ζητήματα και να διατυπώνει γνώμη για την επίλυση προβλημάτων, να γνωμοδοτεί για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, για αναπτυξιακά προγράμματα, για το επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, αλλά και να διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Σημειωτέων δε, ότι η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της έπειτα από σχετική συζήτηση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα, ως πολίτης της Λάρισας, να εκφράσω μια ειλικρινή απορία: Ποια είναι εν τέλει η γνώμη τελικά που διατύπωσε η επιτροπή σχετικά με το θέμα της χθεσινής συζήτησης, δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2023; Αυτή είναι η γενική απορία. Ποια είναι τελικά η ουσία και το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας;
Θα σταθώ στο γεγονός πως η Λάρισα, μια πόλη που θέλει να λέγεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή, αντιμετωπίζει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και πρόβλημα στάθμευσης, απόρροια του εφαρμοζόμενου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είδα να αποτυπώνεται η βούληση της Δημοτικής Αρχής να λύσει το πρόβλημα. Μάλιστα, για να είμαι πιο σαφής, είδα μια Δημοτική Αρχή που δεν αναγνωρίζει καν ότι υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα! Ο Δήμαρχός μας, ο κ. Καλογιάννης, μας παρουσίασε μια άλλη πραγματικότητα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη αφού έχει αυξηθεί η κίνηση στην Ηρώων Πολυτεχνείου κατά 30%. Μας είπε επίσης ότι ολοκληρώνουν τις μελέτες, συνεχίζουν τις παρεμβάσεις, πείθουν τους πολίτες να μετακινούνται με ποδήλατο ή πεζοί. Και μας είπε επίσης, ότι «νομίζει» πως όταν θα γίνουν αυτά, η κατάσταση στην πόλη θα έχει άλλα χαρακτηριστικά.
Με λίγα λόγια, ακούσαμε ευχολόγια και τι «νομίζει» ο Δήμαρχος. Όπως επίσης, ακούσαμε γενικά και αόριστα ότι «πρέπει να δούμε την αναθεώρηση του ΣΒΑΚ», κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και κάτι το οποίο ως ΤΕΕ/ΤΚΔΘ ζητάμε μετ’ επιτάσεως εδώ και δύο χρόνια.
Τη στιγμή λοιπόν που ο Δήμαρχος «νομίζει», εμείς -ως τεχνικός κόσμος- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ με βεβαιότητα και που πρέπει να γνωρίζουν και οι Λαρισαίοι συμπολίτες μας. Ότι δηλαδή το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι μεγάλο και πως πρόκειται να ενταθεί. Οι αλλαγές που έρχονται στην οδό Ανθίμου Γαζή και στους γύρω δρόμους, αλλά και η καταστροφική για την πόλη και το ποτάμι διαμόρφωση της οδού Καλλιθέας, για την οποία η Δημοτική Αρχή δεν τοποθετήθηκε, θα συμβάλλουν στο να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο η σημερινή κατάσταση.
Δεν μπορώ λοιπόν παρά να εκφράσω άλλη μια απορία. Τι θα γίνει αν ο δήμαρχος νομίζει λάθος τελικά; Τι θα γίνει αν, για παράδειγμα, δεν πειστούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν άλλα μέσα ή τα πόδια τους, αν δεν γίνουν τα περιφερειακά πάρκινγκ και η ελεγχόμενη στάθμευση;
Μήπως τελικά η εικόνα είναι πως δεν πείθονται οι πολίτες, τουλάχιστον από την σημερινή Δημοτική Αρχή; Και μήπως αυτό συμβαίνει γιατί οι όποιες μελέτες και παρεμβάσεις γίνονται για τους πολίτες μεν, χωρίς όμως οι απόψεις τους -και των φορέων- να λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψιν δε;
Εν κατακλείδι, οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνονται για να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα και να πάμε ένα ή και γιατί όχι, πολλά βήματα μπροστά, ως πόλη, ως κοινωνία. Αλλιώς κινδυνεύουν να είναι εντελώς προσχηματικές και να μένουμε σε αναχρονιστικές (μη) λύσεις.»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις