ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος για ν/σ άρσης απορρήτου επικοινωνιών: Χρυσή τομή προστασίας εθνικής ασφάλειας και δικαιωμάτων των πολιτών
«Δεν χρειάζεται νομίζω να τονίσω την σπουδαιότητα του θέματος που αποτελεί αντικείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Όχι μόνον υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων. Αλλά και διότι από τη φύση του το υπό συζήτηση ζήτημα είναι υψίστης εθνικής σημασίας, που άπτεται ταυτοχρόνως του τομέα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας αλλά και της λειτουργίας μιας σύγχρονης αστικής δημοκρατίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εισηγητική του παρέμβαση ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην επί της αρχής συζήτηση στην επιτροπή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «για τον λόγο αυτό, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως η προσέγγιση του θέματος πρέπει να γίνεται κατά τρόπο υπεύθυνο. Τούτο, βεβαίως, δεν συνεπάγεται τον περιορισμό της διατύπωσης των απόψεων και των θέσεων, που στοχεύουν στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τόσο ευαίσθητων και σημαντικών διαδικασιών. Αντιθέτως, οι συνεδριάσεις προσφέρονται για τη γόνιμη σύνθεση προτάσεων, που θα συμβάλουν στην απαραίτητη προσαρμογή στις απαιτήσεις της εποχής.
Διότι, όπως όλοι μας διαπιστώνουμε, οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, και ιδιαίτερα στις τεχνολογίες των επικοινωνιών τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Συνεχώς, εμφανίζονται νέες εφαρμογές, νέοι τρόποι επικοινωνίας και επαφών. Κι αν αυτό μπορεί να κάνει τη ζωή δισεκατομμυρίων πολιτών πιο εύκολη, αν εκμηδενίζει σύνορα και αποστάσεις, αν ανοίγει νέους δρόμους για την επιστήμη, την οικονομία, την ψυχαγωγία, ταυτόχρονα, όμως, όπως και σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, δεν λείπουν οι αρνητικές πλευρές.
Κι αυτές μπορεί να αφορούν την πάσης φύσεως εγκληματική δραστηριότητα, η οποία λειτουργεί πια με όρους παγκοσμιοποίησης. Αναφέρω για παράδειγμα το ναρκεμπόριο, την εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο όπλων. Μπορεί επίσης, να αποτελέσουν το μέσο μιας σοβαρής απειλής για το κράτος, τις υποδομές του, ακόμη και το πολίτευμα. Από κέντρα που βρίσκονται εντός ή και εκτός της χώρας και επιδίδονται σε επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων. Μιλούμε δηλαδή για σοβαρές απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας. Κι γι αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, που διαπιστώνουμε συνεχώς και παντού, ιδίως στις παρούσες συνθήκες διεθνούς ρευστότητας και αυξανόμενων προκλήσεων, οφείλουμε να έχουμε τα ενδεδειγμένα εργαλεία για να τους αποκρούσουμε».
Διεθνής πρακτική
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως επικαιρότητας είναι επιβεβλημένη η νομοθετική επικαιροποίηση του όλου πλαισίου του απορρήτου των επικοινωνιών.
Αφετέρου, βεβαίως, τα τεχνολογικά μέσα δεν νοείται να λειτουργούν κατά τρόπο που να παραβιάζουν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτά είναι αναφαίρετα και συνταγματικά κατοχυρωμένα. Κι αυτήν την αρχή, που είναι θεμελιώδης για την ορθή λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται εντός ενός άναρχου τοπίου, όπου δεν θα είναι διακριτά τα όρια δράσης, ακόμη και για τους φορείς που είναι αρμόδιοι από τον νόμο και τις διατάξεις να τις χρησιμοποιούν. Πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται πάντοτε και παντού ότι η ιδιωτικότητά του είναι κατοχυρωμένη, ότι τα δικαιώματά του είναι εξασφαλισμένα, ότι η ζωή του δεν αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης από τον οποιοδήποτε, που μπορεί και το κάνει διότι απλώς έχει τα μέσα γι’ αυτό.
Προφανώς, το ζήτημα αυτό και οι συνεπαγόμενοι προβληματισμοί που προκαλεί δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο. Οπότε υπάρχει ήδη μια διεθνής πρακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Το ζητούμενο είναι η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως επιτάσσουν το σύνταγμα και οι νόμοι».
Μπορείτε να δείτε την εισαγωγική παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/x2lNuIsAVUM
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις