Most Viewed

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα παγκόσμια Κύπελλα που ίσως δεν γνωρίζατε

Το παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου αποτελεί το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Σύμφωνα με τη FIFA 3,2 δισεκατομμύρια άτομα παρακολούθησαν το παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και ο αριθμός αυτός θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερος το 2022. Μιλάμε για σχεδόν τον μισό πλανήτη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί χώρο για μία τεράστια αγορά σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως επίσημα ρούχα, στοίχημα παγκόσμιο κύπελλο, συλλεκτικά είδη, αναμνηστικά, τηλεοπτικά σόου, ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα.

Το αγωνιστικό ενδιαφέρον συνδυάζεται και με το ενδιαφέρον για άλλα πρωτότυπα και πολλές φορές διασκεδαστικά στατιστικά όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με αυτά ακριβώς θα ασχοληθούμε στη συνέχεια, αναφέροντας κάποια επιλεγμένα γεγονότα που πιθανότατα δεν θα γνωρίζατε.

Τρεις διοργανωτές και 48 ομάδες

Το επόμενο παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε τρεις διοργανώτριες χώρες αντί για μία. Μιλάμε για τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα Μουντιάλ το οποίο θα διοργανώσει ουσιαστικά σχεδόν ολόκληρη η βόρεια Αμερική! Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά τους συγκεκριμένους αγώνες είναι η παρουσία 48 ομάδων στην τελική φάση αντί για 32, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Εάν τελικά δεν αλλάξει κάτι, αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία ομάδων με λίγες ή καθόλου συμμετοχές να έχουν παρουσία σε ένα παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που ισχύει φυσικά και για την Ελλάδα.

Η κυριαρχία της Βραζιλίας

Η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα όσον αφορά τους τίτλους στα παγκόσμια Κύπελλα. Συγκεκριμένα, η «σελεσάο» έχει κατακτήσει 5 τίτλους στα Μουντιάλ 1958, 1962, 1970, 1994 και 2002. Ήταν το μεγάλο φαβορί και για φέτος στο Κατάρ, όμως τελικά δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις. Πάντως, η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα και λόγω του γεγονότος πως αποτελεί τη μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει προκριθεί και στις 22 διοργανώσεις του παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η μεγαλύτερη προσέλευση θεατών σε αγώνα

Οι ποδοσφαιρόφιλοι μάλλον θα έχουν τη δυνατότητα να μαντέψουν σε ποια χώρα καταγράφηκε το ρεκόρ προσέλευσης σε έναν αγώνα. Μιλάμε για τη Βραζιλία στο παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 και συγκεκριμένα για τον τελικό Βραζιλία – Ουρουγουάη που αναμετρήθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά. Ένα απίστευτο νούμερο 200 χιλιάδων ανθρώπων βρέθηκε να παρακολουθεί το ματς που έληξε 2-1 υπέρ της Ουρουγουάης. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φίλαθλοι ήταν Βραζιλιάνοι, μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματά τους μετά το τέλος του αγώνα.

Η μικρή αλλά παντοδύναμη Ουρουγουάη

Μεγάλη επιτυχία μπορεί να θεωρήσει κάνεις και την πορεία της Ουρουγουάης όλα αυτά τα χρόνια στα παγκόσμια Κύπελλα. Μιλάμε για μία χώρα 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, η οποία κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο τόσο το 1930 όσο και το 1950. Παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία της κατάκτηση, η Ουρουγουάη αποτελεί πάντα μία υπολογίσιμη δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τα τεράστια κέρδη νικητών και συμμετεχόντων

Πέρα από την κατάκτηση του τροπαίου, που φέρνει τεράστιο κύρος για τη νικήτρια ομάδα και τη χώρα ολόκληρη, υπάρχει και ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος για την κατάκτηση του παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ομάδα που θα τα καταφέρει εισπράττει 42 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η φιναλίστ εισπράττει 38 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα από τα Μουντιάλ που χαρίζει η FIFA στις διεθνείς ομοσπονδίες είναι μεγάλα. Ακόμα και ομάδες που δεν καταφέρνουν να περάσουν καν τη φάση των ομίλων εισπράττουν 10 εκατομμύρια δολάρια για τη συμμετοχή τους.

Τα εξωπραγματικά χρήματα της FIFA

Η FIFA είναι πολύ «ανοιχτοχέρα» όσον αφορά τα χρήματα που προσφέρει στις ομοσπονδίες των χωρών που προκρίνονται στο παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς μεγάλα είναι και τα δικά της κέρδη. Οι χορηγίες, τα εισιτήρια των αγώνων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και όλα γενικά τα έσοδα της FIFA ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κάθε Μουντιάλ.

Οι διοργανωτές βάζουν το χέρι στην τσέπη

Μπορεί η FIFA και οι ομοσπονδίες των συμμετεχόντων χωρών να κερδίζουν οικονομικά, όμως κάποιοι άλλοι βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι χώρες που φιλοξενούν τα παγκόσμια Κύπελλα ξοδεύουν τεράστια ποσά για την υλοποίηση των διοργανώσεων. Το κόστος της διοργάνωσης στο Κατάρ είναι πραγματικά ασύλληπτο, «αγγίζοντας» τα 229 δισ. δολάρια! Τα χρήματα αυτά κάνουν τις υπόλοιπες διοργανώσεις να μοιάζουν πάμφθηνες, όμως σίγουρα δεν είναι. Το παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2018 κόστισε στη χώρα 16 δισ. δολάρια και εκείνο του 2014 στη Βραζιλία είχε κόστος 20 δισ. δολάρια. Πιο φθηνά την έβγαλαν οι Γερμανοί το 2006 με μόλις 6 δισ. δολάρια.

Τα περισσότερα γκολ σε αγώνα

Ο αγώνας με τα περισσότερα γκολ σε παγκόσμιο κύπελλο ήταν αυτός του 1982 ανάμεσα σε Ουγγαρία και Ελ Σαλβαδόρ που ολοκληρώθηκε με σκορ 10-1. Ακόμα πιο εκπληκτικό από το σκορ είναι το γεγονός πως η Ουγγαρία κατάφερε μεν να πετύχει το συγκεκριμένο ρεκόρ, αλλά δεν πέρασε από τη φάση των ομίλων. Το Ελ Σαλβαδόρ, από την άλλη πλευρά, πέτυχε μόλις δύο γκολ σε αυτό το Μουντιάλ και δέχτηκε 16.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις