ΕΙΚΟΝΕΣΛΑΡΙΣΑ

Τα έξι χωριά – στολίδια της Λάρισας: Γιατί σε προκαλούν να τα επισκεφτείς (φωτο)

Στην ευρύτερη περιοχή των παράλιων της Λάρισας πάνω στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, του Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου είναι χτισμένα δεκάδες όμορφα χωριουδάκια, τα οποία πολλοί δεν γνωρίζουν.

Άλλα χωριά ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλα για την τοποθεσία κι άλλα για την αρχιτεκτονική τους. Όλα όμως εκπλήσσουν με την ομορφιά τους και σε προκαλούν να τα επισκεφτείς.

Συγκεκριμένα, ανεβαίνοντας από την παραλία στα ορεινά χωριά της Λάρισας, θα συναντήσεις την Καρίτσα, σε τοποθεσία ιδανική για την εξερεύνηση της περιοχής, την Αγιά με τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, το Μεταξοχώρι με τα ιδιαίτερα αρχοντικά, αλλά και τη Μελίβοια με την υπέροχη θέα. Φυσικά η λίστα δεν τελειώνει εκεί.

Γραφικό χωριό Μελιβοἰα

Η Μελιβοία με την υπέροχη πλατεία της και τα σκορπισμένα καφενεία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400 μ, απέχει 45 χλμ από τη Λάρισα, 10 χλμ. από την Αγιά.

Αν και έχει αρκετούς κατοίκους και το χειμώνα, το καλοκαίρι αρκετοί Λαρισαίοι την προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.Παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι Αθάνατη, λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι στο πέρασμα των αιώνων.

Εκτός όμως από τα παραδοσιακά καφενεία και τα ωραία πλατάνια, στο χωριό είχαν γίνει και αρχαιολογικές έρευνες οι οποίες έφεραν στο φως τμήματα από τοιχογραφίες των πρώτων αιώνων μετά την Εικονομαχία.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί η πεζοπορία στο μονοπάτι Μελιβοίας-Βελίκα, το οποίο έχει οργανωθεί με χώρους αναψυχής. Οι επισκέπτες περνούν από ξύλινα γεφύρια, πέτρινες βρύσες και τον όμορφο καταρράκτη Σωτηρίτσας.

 

Περιήγηση  στο  μαγικό  Μεταξοχώρι,  το «χωριό των καλλιτεχνών».

Είναι το χωριό-αδελφάκι της Αγιάς, καθώς ουσιαστικά είναι κολλημένα. Το Μεταξοχώρι (παλαιότερη ονομασία Ρέτσιανη ή Μελίσσι) είναι παραδοσιακός οικισμός, γνωστός για την παραγωγή μεταξιού.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 36 χλμ. από τη Λάρισα.

 

Στην περιοχή έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια.

Λέγεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765.

Επίσης το Μεταξοχώρι αποτελεί μοναδικό μέρος για να πιεις τον πρωινό καφέ σου και να διαβάσεις είναι η πλατεία του χωριού η οποία περικλείεται από πλατάνια.

Βόλτα στα αρχοντικά της Αγιάς

Από τα πιο όμορφα και μεγάλα χωριά της Λάρισας, η Αγιά όχι μόνο ξεχωρίζει για την ιστορία της, αλλά και για τα τοπικά της προϊόντα.

Πρόκειται για μία κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες της Όσσας και έδρα του ομώνυμου δήμου και πιθανώς ιδρύθηκε κατά τα πρώτα έτη της Τουρκοκρατίας.

Από την άποψη των θρησκευτικών μνημείων της Αγιάς ξεχωρίζει η εκκλησία του πολιούχου, Αγίου Αντωνίου, ανακαινισμένη το 1857, καθώς και οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (16ος αιώνας), των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Γεωργίου (Βυζαντινών Χρόνων, με μεταγενέστερες επεμβάσεις), του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Τριάδας.

Κόκκινο Νερό… κυριολεκτικά

Το όνομα του χωριού οφείλεται στην ιαματική πηγή με κόκκινο νερό που αναβλύζει στην περιοχή.

Το ανθρακούχο νερό οφείλει το χρώμα του στα μεταλλικά άλατα και θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Αμπελάκια, το μπαλκόνι του Κίσσαβου

Τα Αμπελάκια αποτελούν παραδοσιακό οικισμό του νομού Λάρισας και είναι χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι (ρουβία η βαφική).

Το όμορφο ιστορικό χωριό του κρασιού, η φημισμένη Ραψάνη

Τα  μαγικά ταξίδια ξεκινούν από ένα βιβλίο και από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όταν αυτά τα δύο ντυθούν με πλακόστρωτα δρομάκια, πανοραμική θέα στην Κοιλάδα των Τεμπών και στα παράλια, τότε δημιουργείται ο ιδανικός προορισμός, Ραψάνη.

Η πανέμορφη Ραψάνη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, 500 μέτρα πάνω από την θάλασσα, απλωμένη στις εύφορες πλαγιές του βουνού.

Από τον 15ο αιώνα υπάρχουν γραπτές αναφορές για την Ραψάνη, ενώ ακόμη και σήμερα το χωριό ακμάζει και γράφει ιστορία.

Εδώ περνούσε τα καλοκαίρια του ο Μ. Καραγάτσης, ψευδώνυμο του συγγραφέα Δημήτριου Ροδόπουλου.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες