ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Αυτά είναι τα αξιοθέατα της Λάρισας που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί – “Μαγεύουν” με την ομορφιά τους (φώτο)
Η Λάρισα είναι μία πόλη “αδικημένη” από πλευράς ομορφιάς, δεδομένου το ότι όσοι αναφέρονται σε αυτήν, δεν την κατατάσσουν στις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδος.
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην σε “μαγεύει”, λόγω του ότι δεν συνδυάζει φυσική ομορφιά με θάλασσα ή κάποιο βουνό να δεσπόζει στις παρυφές της, όμως όσοι την επισκεφθούν θα αντικρίσουν αρκετά αξιοθέατα που σίγουρα “κλέβουν” την παράσταση και την καθιστούν μία πόλη που όποιος την εξερευνήσει, θα καταλάβει πως αδίκως δεν συγκαταλέγεται στις λεγόμενες “κούκλες” πόλεις της χώρας.
Το onlarissa.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της Λάρισας που αξίζει κάποιος να δει όταν ο δρόμος τον φέρει προς τα εδώ και που ο κάθε Λαρισαίος πρέπει να γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά.
Πάμε να τα δούμε
Α’ Αρχαίο Θέατρο
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του 3ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του λόφου Φρούριο, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη της Λάρισας. Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας είχε 2 χρήσεις κατά την αρχαιότητα: Χρησιμοποιούνταν για θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα ή λατρευτικές εκδηλώσεις, αλλά και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Είχε χωρητικότητα περίπου 12,000 θεατές και ήταν αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο. Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η αναστήλωση του θεάτρου.
Β’ Αρχαίο Θέατρο
Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο το Β’ Αρχαίο Θέατρο αντικατέστησε το Α’. Το Β’ Θέατρο Λάρισας ανακαλύφθηκε το 1978 σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του λόφου Πευκάκια. Εικάζεται ότι το συγκεκριμένο θέατρο χρησιμοποιούνταν από τους Λαρισαίους για συγκεκριμένες πολιτιστικές ανάγκες.
Μπεζεστένι
Πρόκειται για ένα κτίριο στην κορυφή του λόφου του Φρουρίου, που υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αι. Είναι το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο της περιοχής, μιας και εκεί βρισκόταν η σκεπαστή αγορά. Αποτελούνταν από 19 εμπορικά καταστήματα και για 3 περίπου αιώνες αποτελούσε τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.
Πηνειός ποταμός
Ο Πηνειός διασχίζει την πόλη της Λάρισας και στις 2 όχθες του υπάρχουν μονοπάτια που επιτρέπουν τον περίπατο και την ποδηλασία δίπλα στο ποτάμι, καθώς και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Οι 2 όχθες του ποταμού ενώνονται με πολλές πεζογέφυρες. Ο ποταμός πήρε το όνομά του από τον Πηνειό, τον θεό ποταμού της Θεσσαλία, που ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.
Πάρκο Αλκαζάρ
Έχει συνδεθεί με τη Λάρισα και αποτελεί το μέρος, όπου όλοι οι επισκέπτες θα τιμήσουν, καθώς καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, ακριβώς κατά μήκος του Πηνειού ποταμού. Εκεί θα βρεις αναψυκτήριο, υπαίθριο θέατρο (κηποθέατρο), και τεχνητή λίμνη. Και μια ευκαιρία για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις από την καθημερινότητα!
Διαχρονικό Μουσείο
Το Διαχρονικό Μουσείο βρίσκεται στον Λόφο Μεζούρλου στα νότια της πόλης. Αποτελεί το μοναδικό διαχρονικό μουσείο σε όλη τη χώρα και το σημαντικότερο μουσείο στη Θεσσαλία, όντας ένα από τα δέκα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από την παλαιολιθική εποχή έως την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό το 1881. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 28 Νοεμβρίου 2015. Από το 1957 μέχρι την μεταφορά τους στο νέο, υπερσύγχρονο μουσείο τα αρχαιολογικά ευρήματα στεγάζονταν στο Γενί Τζαμί.
Μύλος του Παππά
Βρίσκεται στην οδό Γεωργιάδου 53, πίσω από το Φρούριο. Ιδρύθηκε το 1883 και λειτουργούσε ως βιομηχανικό συγκρότημα αλευροποιίας με έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων, που δυστυχώς σταμάτησε τη λειτουργία του το 1920 μετά από πυρκαγιά. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του και στεγάζει το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο κεντρικό κτήριο του βιομηχανικού συγκροτήματος. Το μουσείο παρουσιάζει όλη την πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου καθώς και τα μυστικά της βιομηχανικής επεξεργασίας του σιταριού.
Μνημείο του Ιπποκράτη
Στην πόλη της Λάρισας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης όπου και πέθανε. Το μνημείο του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής, βρίσκεται απέναντι από το πάρκο του Αλκαζάρ, στο κέντρο της πόλης.
Δημοτική Πινακοθήκη
Η Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου φέρει το όνομα του εμπνευστή της και μεγάλου ευεργέτη της πόλης Γεωργίου Κατσίγρα, του οποίου και την ιδιωτική συλλογή στεγάζει μετά την δωρεά της το 1981 στον δήμο Λάρισας. Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η δωρηθείσα συλλογή Κατσίγρα που αριθμεί 780 έργα αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής τεχνοτροπίας του 19ου και κυρίως του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Θεωρείται η τρίτη σπουδαιότερη στην Ελλάδα έπειτα από αυτήν της Εθνικής Πινακοθήκης και του Κουτλίδη.
Θοδωρής Τσέτσιλας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις