ΛΑΡΙΣΑ
Ιωάννα Γριβέα: «Πριν το τέλος του 2023 θα λειτουργεί ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας»
Συντονισμένες είναι οι ενέργειες που διενεργούνται ώστε σύντομα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να δημιουργήσει και να λειτουργήσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, μια Μονάδα που δεν υπάρχει σε επίπεδο 5ης Υ.ΠΕ μέχρι σήμερα. Η Διευθύντρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Ιωάννα Γριβέα, μίλησε για το εγχείρημα αυτό στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή και τόνισε πως πριν από το τέλος του 2023 η ΜΕΘ Παίδων θα λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό.
«Η δημιουργία της ΜΕΘ Παίδων ήταν ένα αίτημα πάγιο, εδώ και πολλά χρόνια για το οποίο ο προηγούμενος Διευθυντής κ. Σεργιανόπουλος, αλλά και εγώ έχουμε παλέψει από το 2004 που έχουμε έρθει στη Λάρισα. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια το 2010 με το Ίδρυμα Νιάρχος να φτιαχτεί ΜΕΘ Παίδων, τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί για διάφορους λόγους. Στη συνέχεια, πάντα το ζητούσαμε και το επιθυμούσαμε και είμασταν πολύ τυχεροί που το τελευταίο χρονικό διάστημα μπορέσαμε και βρήκαμε χορηγό την οικογένεια Καντώνια, με το το Cosmos aluminium και ταυτόχρονα την στήριξη της 5ης ΥΠΕ , του κ. Σερέτη και του κ. Κατσικονούρη, που σαν μια ομάδα θα κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Γριβέα, σχολιάζοντας πως είναι ευγνώμων καθώς, όπως σημείωσε, ήταν η μοναδική φορά όλα αυτά τα χρόνια που το επιστημονικό προσωπικό που ζητούσε τη ΜΕΘ Παίδων αισθάνθηκε ότι έχει δίπλα του ανθρώπους που θέλουν το ίδιο με εκείνους.
Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά, η κ. Γριβέα υπογράμμισε πως απαιτείται χρόνος υλοποίησης, που δεν μπορεί να παρακαμφθεί, καθώς απαιτούνται σχέδια, μελέτες κ.α.. Παρόλα αυτά ανέφερε πως το 70% περίπου όλου του σχεδιασμού έχει ολοκληρωθεί , έχουν παραγγελθεί τα μηχανήματα και η ίδια πιστεύει ότι νωρίτερα από το τέλος του 2023 θα είναι διαθέσιμη η ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Όμως τα πράγματα έχουν και άλλες δυσκολίες, όπως είναι το προσωπικό, το οποίο για μία ΜΕΘ πρέπει να είναι εξειδικευμένο. Η κ. Γριβέα σημείωσε πως ήδη έχουν εκπαιδευτεί μία γιατρός της Παιδιατρικής, αλλά και ορισμένοι παλιοί και έμπειροι νοσηλευτές της Κλινικής, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω εξειδικευμένο προσωπικό
«Είναι μία δυσκολία, γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί εντατικολόγοι σε όλη την Ελλάδα, όλες οι μονάδες Παίδων αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα όλοι θα εστιάσουμε σε αυτό και στο τέλος θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως στη ΜΕΘ Παίδων θα αναπτυχθούν έξι κλίνες, με τον αριθμό να καλύπτει τις ανάγκες.
Η Διευθύντρια της Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σημείωσε ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν εισάγονται απευθείας στη ΜΕΘ. Νοσηλεύονται στην Κλινική κι αν όμως, εξαιτίας της σοβαρότητάς τους, χρειαστούν ΜΕΘ, τότε είναι σημαντικό που σε λίγο χρονικό διάστημα θα την έχουν στο διπλανό δωμάτιο.
Αρχίζει η μείωση των ιώσεων στα παιδιά
Στο μεταξύ, η κ. Γριβέα αναφέρθηκε και στην εικόνα που επικρατεί σε σχέση με τις εποχικές ιώσεις και τα αυξημένα περιστατικά σε παιδιά.
Όπως σημείωσε «έχει υπάρξει μια σημαντική αύξηση περιστατικών λόγω των ιώσεων τους τελευταίους μήνες, δεν είναι κάτι που έγινε τώρα, μετά τις γιορτές, έχει ξεκινήσει η «αναπνευστική» σεζόν, όπως τη λέμε εμείς, από πολύ νωρίς, από τον Νοέμβριο. Τα παιδιά νοσούν από λοιμώξεις, που τις είχαμε κάθε χρόνο, αλλά φέτος φαίνεται ότι ξεκίνησαν και πιο νωρίς και έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια, οπότε έχουμε περιστατικά με γρίπη, με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, με covid, μεικτές λοιμώξεις, οπότε η κίνηση όλους αυτούς τους μήνες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Αυτή τη στιγμή από την εικόνα που έχουμε από το Νοσοκομείο υπάρχει μία ελαφρά μείωση των περιστατικών, σαν να πηγαίνουν τα πράγματα λίγο να ηρεμήσουν κι ελπίζουμε σιγά σιγά να εξασθενήσουν αυτά τα κύματα των λοιμώξεων που μας ταλαιπωρούν».
Η κ. Γριβέα υπογράμμισε πως οι Παιδιατρικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού έχουν ανταποκριθεί στην οξυμένη αυτή κατάσταση, ενώ δέχονται περιστατικά απ’ όλη την Υγειονομική Περιφέρεια.
«Νοσηλεύουμε περιστατικά με covid, νοσηλεύουμε όλα τα νεογνά του πρώτου μήνα ζωής, που δεν νοσηλεύονται στις περισσότερες νομαρχιακές παιδιατρικές κλινικές, έχουμε την υποστήριξη του Νοσοκομείου και μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο θέμα», συμπλήρωσε.
Τέλος, μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών και κατά πόσο έχει ατονήσει ή όχι η Διευθύντρια της Παιδιατρικής επεσήμανε ότι έχει καταγραφεί μία μείωση του ποσοστού του εμβολιασμού, διότι δεν πηγαίνανε στα ιατρεία, φοβόντουσαν οι γονείς και καθυστερούσαν τους εμβολιασμούς. Φέτος όμως, σύμφωνα με την ίδια, αυτά τα κενά καλύφθηκαν.
«Βέβαια, όταν ένα παιδί είναι άρρωστο και εμπύρετο δεν κάνει εμβόλιο, προφανώς θα καθυστερήσει λίγο ο εμβολιασμός, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό που θα επηρεάσει τον καθολικό εμβολιασμό του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού», κατέληξε η κ. Γριβέα.
Πηγή: magnesianews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις