ΛΑΡΙΣΑ
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον δήμο Τεμπών, ο Νίκος Πουτσιάκας – Το όνομα της κίνησης «Άλμα Προόδου»
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στη Δημοτική βιβλιοθήκη Συκουρίου, με τον κόσμο να συνωστίζεται στους προθαλάμους και να παρακολουθεί ακόμη και από τον αύλειο χώρο, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Νίκου Πουτσιάκα για το Δήμο Τεμπών.
Στην αρχή της εκδήλωσης τον υποψήφιο προλόγισαν κατά σειρά:
Ο Ζήσης Αργυρόπουλος, χημικός περιβαλλοντολόγος με μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και εμβληματικό ιστορικό στέλεχος της πολιτικής οικολογίας
Ο Νίκος Γερογιάννης πρώην δήμαρχος του Δήμου Νέσσωνος
Ο Χρήστος Γκόβαρης Καθηγητής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο Κώστας Ευαγγέλου χημικός και μέλος των του φορέα θεσσαλοί πολίτες του κόσμου
Η Διονυσία Τριπολίτου κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ειδική στην εκπαίδευση ενηλίκων
Η Μένη Χατζηπαναγιώτου Παζάρα γεωπόνος – οικοτέχνις
και ο Δημήτρης οικονομολόγος και στέλεχος Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η επί πτυχίω Ψυχολόγος Κατερίνα Νταναβάρα
Μετά τις παρουσιάσεις των ομιλητών το λόγο έλαβε ο Νίκος Πουτσιάκας ο οποίος μετά από μία σύντομη αυτοπαρουσίασή του ανέφερε ένα σύντομο περίγραμμα του οράματος και το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νέα αυτοδιοικητική κίνηση και παρουσίασέ την ονομασία και το έμβλημα της παράταξης
Ο Νίκος Πουτσιάκας αφού έκανε μία αναφορά στα τεκταινόμενα της νυν δημοτικής αρχής, την οποία επέκρινε για ακινησία και απραξία, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, προχώρησε στην περιγραφή του πλαισίου και οράματος λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης και καθημερινότητα του των δημοτών με όρους βιώσιμης ευημερίας:
«Αυτό μπορεί να γίνει ενισχύοντας την πρωτογενή παραγωγή που αποτελεί και το κύριο τομέα του δήμου και τα διακριτά τοπικά προϊόντα, που είναι το αμύγδαλο η ελιά το ακτινίδιο το ροδάκινο, το βερίκοκο, το κρασί και το καρπούζι και σε μικρότερη τοπική κλίμακα προϊόντα, όπως το κάστανο οι πατάτες, η τομάτα και τα φασολάκια καθώς επίσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η φέτα, το κεφαλοτύρι το μανούρι, ο μπάτζιος και λοιπά που αποτελούν ένα σημαντικότατο ποσοστό της εθνικής παραγωγής με μια έντονη παρουσία μεταποιητικών τυροκομικών μονάδων στην περιοχή.
Η στήριξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ενός οργανωμένου γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου, το οποίο θα συμβουλεύει, θα κατευθύνει, θα οργανώνει και τα χαράσσει πολιτικές πρόληψης (όπως για παράδειγμα για αντιπαγετική και αντιχαλαζική προστασία),Θα οργανώνει την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο παραγωγικό και αναπτυξιακό μελλοντικό ζήτημα και πρέπει να κινητοποιηθεί κάθε πρόσφορος μηχανισμός για την αντιμετώπιση του θέματος, εφαρμόζοντας υφιστάμενες μελέτες και προχωρώντας χωρίς καμία χρονοτριβή τις απαιτούμενες υποδομές, όπως το φράγμα Πουρναρίου και κάθε άλλο έργο διαχείρισης των υδάτων καθώς και την επανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκης κλπ. Και θα προβαίνει σε κάθε είδους παρεμβάσεις προς όφελος του πρωτογενούς τομέα.
Επίσης στο θέμα του ενεργειακού κόστους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα με την εφαρμογή πολιτικών μείωσής του, όπως, επίσης και στον τομέα βελτίωσης της ποιότητα των προϊόντων με πιστοποιήσεις, διαδικασίες ιδιοτυποποίησης και τοπικά σύμφωνα ποιότητας κλπ.».
Ανέφερε ότι τίθεται ως κύριος στόχος στο να έχουμε ένα Δήμο απολύτως προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία και συμπεριληπτικό για κάθε κάτοικο χωρίς να αφήνεται κάνεις στο περιθώριο και να προσφέρονται υποδειγματικές ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
Για να προσθέσει: “Ένα Δήμο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας μικρομεσαίας κυρίως μεταποιητικής αλλά και μεγάλης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη συμβολή του στη διασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και με την ανάπτυξη δράσεων εξωστρέφειας με συνεργασίας, δικτυώσεις, συστηματικής και οργανωμένης συμμετοχής σε εκθέσεις και σε κάθε είδους άλλης αναπτυξιακής δραστηριότητα κλπ.
Ένα Δήμο που θα επιδιώξει την ενεργειακή του αυτονομία με ελάχιστο δυνατόν κόστος ενέργειας για τους πολίτες, όπου θα αναπτυχθούν νέες μορφές της παραγωγής ενέργειας, αξιοποιώντας κάθε δυνατή πηγή (φωτοβολταϊκά, βιοαέριο, γεωθερμία, κυκλική οικονομία κλπ) κυρίως μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, θεωρώντας το ζήτημα του ενεργειακού κόστους μείζονος σημασίας.
Ένα Δήμο συνεργατισμού αξιοποιώντας πρωτίστως τεράστιο συμβολικό πλούτο της ιστορικής έδρας του Δήμου των Αμπελακίων
Ένας δήμο που θα αξιοποιήσει το φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο, ξεκινώντας από την απαράμιλλης ομορφιάς κοιλάδα των Τεμπών, το υπέροχο αυτό πέρασμα ανάμεσα σε Όλυμπο και Κίσσαβο, που ενώνει βορρά και νότο, τους πόρους του Κισσάβου και προχωρώντας τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, του νεότερου πολιτιστικού μας αποθέματος, του πρασίνου λίθου της Χασάμπαλη, τους δρόμους του κρασιού στο κάτω Όλυμπο, το Δέλτα Πηνειού και τα παράλια με την επίσπευση των πολεοδομικών διαδικασιών και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, τη δικτύωση των μουσείων (λαογραφικών και άλλων) την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, τις μουσικές σχολές κλπ.
Ένα Δήμο που θα συνδεθεί ο αγροδιατροφικός τομέας με τον τουρισμό και θα οργανωθούν με συνέργειες και ολιστικότητα πολιτισμικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Ένα δήμο με εξωστρέφεια που θα ξανοιχτεί θα αναπτύξει σχέσεις, επαφές, δικτυώσεις και αδελφοποιήσεις, (υπάρχουν ήδη προτάσεις για τους Δελφούς και για άλλες χώρες).
Ένας Δήμος που θα χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα και μια Δημοτική Αρχή που δεν θα ρυπαίνει, θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα, δεν θα κάνει αμμοληψίες άμεσα ή έμμεσα, θα κάνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων, επανάχρηση και ανακύκλωση και θα διασφαλίζει για κάθε δημότη επαρκείς πόρους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Μια Δημοτική Αρχή που θα παρεμβαίνει θεσμικά σε κάθε θεσμικό όργανο (ΚΕΔΕ, Επιτροπή Περιφερειών, ΟΚΕ κλπ) αναδεικνύοντας νέα ζητήματα και διεκδικώντας μέσω διαδημοτικών και άλλων συμμαχιών.
Ένας Δήμος με διαφάνεια και λογοδοσία, με αξιοκρατία που δεν θα κάνει εκδούλευση και εμπόριο ελπίδων σε ευπαθείς και αναξιοπαθούντες.
Ένας Δήμος που θα αξιοποιεί το δυναμικό της και τα μέλη της διασποράς, όταν υπάρχουν τόσοι και τόσο αξιόλογοι άνθρωποι από τόπο μας που μπορούν να προσφέρουν πάμπολλα. Ένας Δήμος που αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε μία εποχή που υπάρχουν τόσα πολλά, με το νέο ΕΣΠΑ, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το leader, τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου και της καινοτομίας, τα απευθείας από την ευρωπαϊκή ένωση προγράμματα κλπ.
Ένα Δήμο που θα αξιοποιήσει πλήρως όλες τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και θα βάλει τους νέους στο προσκήνιο δημιουργώντας προϋποθέσεις ενεργούς πολιτειότητας
Ένα Δήμο που θα νοιάζεται για τους ηλικιωμένους και θα οργανώσει με το βέλτιστο τρόπο τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει, με την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» τη δημιουργία ΚΑΠΗ όπου υπάρχει ανάγκη, την ανάπτυξη τηλεϊατρικών υπηρεσιών, την οργάνωση των υπηρεσιών φροντίδας, ιδιαίτερα για νέες παθήσεις όπως η άνοια κ.α.
Για την επίτευξη των παραπάνω πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση επαρκούς διοικητικής ικανότητας του Δήμου με την βελτιστοποίηση των αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών κάτι που γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε από την πράξη και την εμπειρία μας.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν και πολλά άλλα ακόμη, αλλά δεν είναι ακόμη η στιγμή της διακήρυξης, καθώς αυτή θα γίνει θα γίνει αργότερα αφού προηγηθεί εκτενής διαβούλευση.
Και το όνομα της κίνησης λοιπόν «ΑΛΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ» Για το Δήμο Τεμπών
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι για να πραγματοποιηθούν όσα προαναφέρθηκαν, απαιτείται να γίνει ένα ΑΛΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ, το άλμα αυτό είναι απαραίτητο για να συμπληρωθεί το κενό που μας κληροδότησε η παρούσα Δημοτική Αρχή.
Για αυτό λοιπόν, ΑΛΜΑ ΠΡΟΔΟΥ για το Δήμο Τεμπών- ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ . Εδώ και Τώρα η Αλλαγή, το ΑΛΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ. Για το καλό του Τόπου μας”.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις