ΛΑΡΙΣΑ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι καλλιτέχνες της Λάρισας, αντιδρώντας στο Προεδρικό Διάταγμα – Τι δράσεις θα πραγματοποιήσουν (βίντεο)

Σε σειρά κινητοποιήσεων προχωρούν οι καλλιτέχνες της Λάρισας, αντιδρώντας στο Π.Δ. 85/22.

Για το θέμα αυτό οι καλλιτέχνες της περιοχής, παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου, ανακοινώνοντας μια σειρά δράσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά:

“Είμαστε σήμερα εδώ σε αυτήν την συνέντευξη τύπου που οργανώσαμε έκτακτα λόγω των εξελίξεων συνάδελφοι από τους μουσικούς τη πόλης, από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, την Φιλαρμονική, από τον χώρου του σύγχρονου χορού καθώς και από την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες και σημαντικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών με αφορμή το απαράδεκτο Π.Δ. 85/22.

Οι κινητοποιήσεις έθεσαν στο επίκεντρο της συζήτησης των καλλιτεχνών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, την ανάγκη μιας Ενιαίας Δημόσιας Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

Ο Πρωθυπουργός στις πρόσφατες ανακοινώσεις του μπροστά στις μεγάλες κινητοποιήσεις Σπουδαστών και Καλλιτεχνών προσπαθεί να αναδιπλωθεί και να ξεγελάσει για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του, ενώ συγχρόνως προχωρά την υποβάθμιση των σπουδών μας και των αμοιβών μας.

Απέναντι για παράδειγμα στο αίτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για Ενιαία Δημόσια και δωρεάν μουσική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα, μιλά αόριστα για μια Πανεπιστημιακή σχολή Μουσικής που θα γίνει το 2025.

Αγνοεί ότι ήδη υπάρχουν 3 Πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν πρακτική κατεύθυνση στην εκμάθηση οργάνων, χωρίς να έχουν λύσει το πρόβλημα της μουσικής εκπαίδευσης στη Χώρα μας.

Για τα Ωδεία που τα αναγνωρίζει ως τη ραχοκοκαλιά της Μουσικής Εκπαίδευσης , τα «αναβαθμίζει» ισοτιμώντας τα Ακαδημαϊκά με 2ετή ΙΕΚ!!!. Δηλαδή εξομοιώνει τη 12ετη φοίτηση με τη 2ετή και την κατάρτιση με την Εκπαίδευση.

Στο αίτημα μας για κατάταξη των αποφοίτων των Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ωδείων ανακοινώνει την ένταξη όλων των Καλλιτεχνών σε Ειδικό Μισθολόγιο!!! Δηλαδή θα καθορίσουν με απόφαση Υπουργού ένα μισθό για όλους τους Καλλιτέχνες, ο οποίος θα αποτυπώνει την ισοτίμηση στο επίπεδο των ΙΕΚ. Δηλαδή κάτι παραπάνω από το μισθό του ΔΕ, προχωρώντας σε μειώσεις σε όσους είναι ήδη καταταγμένοι ή μελλοντικά θα μπορούσαν να καταταχθούν στην κατηγορία ΤΕ και ΠΕ.

Θυμίζουμε στον Πρωθυπουργό τις μεγάλες αντιδράσεις των μουσικών απέναντι στην υποβάθμιση των σπουδών μας στο επίπεδο 5 μέσα από το «Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων» του κ.Γαβρόγλου που τον ανάγκασαν να το αποσύρει. Δε δεχόμαστε άλλη κατηγοριοποίηση. Ζητάμε ένα Πανεπιστημιακό Πτυχίο ανά ειδικότητα που να δίνει όλη τη σύγχρονη γνώση και να παρέχει όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Τώρα ξέρουμε ότι όταν αγωνιζόμαστε έχουμε δύναμη και μπορούμε να επιβάλλουμε ουσιαστικές αλλαγές

Απεργώντας διεκδικούμε:

· Κατάργηση του ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές σπουδές και μειώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μισθολογική κατάταξη όλων των αποφοίτων Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ. Καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

· Συγκρότηση Δημόσιων και Δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των Μουσικών, των Ηθοποιών, των Χορευτών, των Σκηνοθετών.

· Ανάπτυξη και διεύρυνση των αναγκαίων υποδομών για την Ανώτατη Δημόσια Καλλιτεχνική Εκπαίδευση παράλληλα με την αξιοποίηση όσων ήδη υπάρχουν. Τα υπάρχοντα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών να αποκτήσουν κατευθύνσεις δημιουργίας, εκτέλεσης και ερμηνείας ώστε να μπορούν από αυτά να βγαίνουν απόφοιτοι και σε αυτούς τους τομείς. Να μην αποσυνδέεται η θεωρία από την πράξη της μουσικής. Να μην αποσυνδέεται ο θεωρητικός από το αντικείμενο της τέχνης.

· Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Καλλιτεχνικής Παιδείας με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών υπό την ευθύνη του ΥΠΑΙΘ τα οποία θα λειτουργούν στα όρια κάθε Δήμου ή Δημοτικού διαμερίσματος, και θα παρέχουν τις απογευματινές ώρες καλλιτεχνικά και μουσικά μαθήματα. Οι υπάρχουσες δομές των Δημοτικών Ωδείων μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Να υπάγονται, να χρηματοδοτούνται και να λειτουργούν με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ. Μέσα από αυτά, να μπορούν οι μαθητές να έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με την τέχνη της μουσικής, να κάνουν όσοι επιθυμούν εκεί την προετοιμασία τους για τις αντίστοιχες ανώτατες Κρατικές σχολές. Τα κέντρα αυτά δε θα οδηγούν στην απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων. Η λειτουργία τους να γίνεται με μόνιμο προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Όσοι κατέχουν δίπλωμα οργάνου, μονωδίας ή σύνθεσης από Ωδεία που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος μέχρι και την περίοδο εφαρμογής αυτού, να μπορούν να αντιστοιχίσουν τους τίτλους σπουδών τους με αυτούς των αντίστοιχων Κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους ή με κριτήρια που θα ορίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα.

· Αξιοποίηση του σημερινού εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού δυναμικού καθώς και μικρών ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών για τη στελέχωση του Δημόσιου συστήματος Καλλιτεχνικής – Μουσικής Παιδείας παράλληλα με την ανάδειξη νέου δυναμικού.

· Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να προσφέρονται δημόσια και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα που θα καλύπτουν όλο το αντικείμενο της τέχνης.

· Απορρίπτουμε κάθε μηχανισμό πιστοποίησης, κατάργησης, κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης των πτυχίων μας.

· Πέρασμα της ευθύνης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Παιδείας.

· Αναβάθμιση και διεύρυνση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

· Κατάργηση της δυνατότητας δεύτερης ανάθεσης στους εκπαιδευτικούς. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.

· Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση επιτροπών των αντίστοιχων υπουργείων για την αναγνώριση των σπουδών που έχουν κάνει οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων.

· Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους : Λυρική, Ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο, εστίαση.

Η Ανεξάρτητη ομάδα καθηγητών Χορού από πόλεις της Θεσσαλίας καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η Λίνα Μενδώνη, δεν εμφανίστηκε στη Λάρισα, όπως ούτε κάποιος εκπρόσωπος της, όπως επίσης δεν εμφανίστηκε και κάποιος εκπρόσωπος από συλλόγους, συνεργεία αλλά και άλλους «φορείς» της πόλης του χώρου μας, μιλώντας πάντα για το χορό.

Οπότε η ομάδα ανεξάρτητων καθηγητών στο χώρο του χορού, και μετά τις πρόσφατες υποσχέσεις, χωρίς χρονοδιάγραμμα, του πρωθυπουργού «για δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στις παραστατικές τέχνες μέχρι και το 2025» στηρίζουμε τη 48η απεργία και τον καλλιτεχνικό αγώνα και διεκδικούμε:

— Την εξομοίωση με ΤΕ όλων των πτυχίων των καλλιτεχνικών κλάδων της υπάρχουσας ανώτερης εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα για το χορό, την διαβάθμιση των πτυχίων στον χώρο του Χορού που πιστοποιούνται από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού σε ΤΕ, όπως ίσχυε μέχρι και το 2003 και πριν το #Προεδρικό_Διάταγμα_85/2022 για τους απόφοιτους Ανώτερων Αναγνωρισμένων Σχολών Χορού από το κράτος. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αναιρεί την απόφαση αυτή και υποβαθμίζει όλους όσους αποφοίτησαν από δημόσιες ή/και ιδιωτικές Αναγνωρισμένες από το Κράτος Ανώτερες Σχολές Χορού σε ανειδίκευτους ΔΕ, χωρίς να δίνει καμία εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα του 2023 στον χορό! Η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αναγνωρισμένη από το κράτος, οπότε το ίδιο το κράτος έχει υποχρέωση να προβλέψει μια δίκαιη και αξιοπρεπής διαβάθμιση των πτυχίων αυτών.

— Πλάνο και ξεκάθαρη απάντηση για τους εκατοντάδες σπουδαστές που ετοιμάζονται να δώσουν προγραμματισμένες εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με στόχο να διεκδικήσουν ένα υποβαθμισμένο πτυχίο ανειδίκευτου ΔΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές, κρατικές αλλά και τις υπάρχουσες δημόσιες σχολές (ΚΣΟΤ και Εθνική Λυρική Σκηνή) σύμφωνα με το #Προεδρικό_Διάταγμα_85/2022 όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή.

Θα θέλαμε επίσης να αναφέρουμε ως συνέχεια των πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος από την περασμένη Παρασκευή είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές και ενημερωτικές δράσεις όπως αυτήν που έγινε στο Μουσικό Σχολείο. Το Σάββατο 28/1 πραγματοποιήθηκε μπροστά στην πύλη του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κινητοποίηση που καλούσαν τα σωματεία:

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος / Παράρτημα Λάρισας

Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής Δ. Λάρισας καθώς και εργαζόμενοι στον χώρο του χορού

Επίσης την Κυριακή 29/1 αντιπροσωπεία των σωματείων μας βρέθηκε στο θέατρο του Μύλου πριν την απογευματινή παράσταση του έργου “Επιθεωρητής” του Θεσσαλικού

Θεάτρου. Εκεί μοιράστηκε η ανοιχτή επιστολή με το ολοκληρωμένο μας πλαίσιο που εκτός από όσους προανέφερα συνυπογράφουν :

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Λάρισας

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Λάρισας

Ένωση Γυναικών Λάρισας (Μέλος ΟΓΕ)

Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ

Στο τέλος της παράστασης εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από το κοινό οι συνάδελφοι ηθοποιοί ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στην 48ωρη απεργία του κλάδου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας προγραμματίζοντας και άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης τις επόμενες μέρες. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προετοιμασία της 48ωρης Απεργίας στις 1 & 2 Φεβρουαρίου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απεργήσουν. Εκείνο το διήμερο 1-2/2 να πούμε όλοι μαζί «Φτάνει πια!», δεν θα γίνει κανένα live – κανένα μάθημα – καμία παράσταση – κανένα γύρισμα. Αποφάσεις έχουν πάρει η ΠΟΘΑ και τα δύο μεγαλύτερα σωματεία του κλάδου το ΣΕΗ και ο ΠΜΣ.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έπειτα από συνεδρίασή της αποφάσισε 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και την Πέμπτη 1-2/2/2023 για τους εργαζόμενους στον χώρο του Θεάματος Ακροάματος στο Ν. Λάρισας

Ζητάμε έστω και την τελευταία στιγμή από την ΑΔΕΔΥ, την Ο.Λ.Μ.Ε., τη Δ.Ο.Ε. την Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και την Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ., τα αντίστοιχα σωματεία που υπάρχουν στην περιοχή μας να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων, τους εργαζόμενους στους Δήμους, τις Ορχήστρες, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς ώστε να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του! Χωρίς κανένα δισταγμό καλούμε σε οργάνωση αυτής της απεργίας μέσα σε αυτό το τόσο μικρό χρονικό διάστημα με ευθύνη διαφόρων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να κάνει το αδύνατο – δυνατό για να συμμετάσχει στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν τα σωματεία των καλλιτεχνών :

– Πρώτη μέρα Απεργίας: Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου : Συγκέντρωση – Συζήτηση στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στις 11:00 πμ για τις εξελίξεις στον κλάδο των καλλιτεχνών.

– Δεύτερη μέρα Απεργίας: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 11:00 πμ μπροστά στο Ά Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Απεργιακό Συλλαλητήριο. Καλούμε όλα τα σωματεία καλλιτεχνών να προετοιμάσουν με τον δικό τους δημιουργικό – καλλιτεχνικό τρόπο την παρουσία τους στο συλλαλητήριο.

– Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 11:30 πμ στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ανοιχτή Γενική Συνέλευση διοργανώνει το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ με καλεσμένους συναδέλφους καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων για την εκτίμηση των εξελίξεων, των κινητοποιήσεων καθώς και τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες