ΛΑΡΙΣΑ

Αυτό είναι το σχέδιο για την αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Πολυδένδρι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση – σχεδιασμός για την αξιοποίηση του δάσους του Πολυδενδρίου και των πρώην βασιλικών κτημάτων που βρίσκονται στη περιοχή της Αγιάς Λάρισας, έχει στα σκαριά ο δήμος Αγιάς, στην προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής, της διασφάλισης του υπέροχου φυσικού τοπίου, αλλά και την προσέλκυση τουρισμού με άξονα ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των «Κτημάτων του Βασιλιά» όπως αποκαλούνται.

Το συγκεκριμένο ολιστικό σχέδιο αφορά έναν χώρο απείρου κάλλους, έκτασης 35.000 στρεμμάτων.

Αλλωστε το Μαυροβούνι Λάρισας, έχει την ανάπτυξή του από την παραλία «Παπακώστα» -μια από τις πιο αξιόλογες παραλίες του- και εκτείνεται μέχρι την κορυφή του βουνού, συμπεριλαμβάνοντας και το ονομαζόμενο «Κτήμα του Βασιλιά».

Οπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αγιάς Νίκος Ντάγκας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμος έχει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση προς την κατεύθυνση της θετικής αξιοποίησης της περιοχής, αναδεικνύοντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το ξεχωριστό δάσος του Πολυδενδρίου.

Ο κ. Ντάγκας αναφερόμενος στο τρόπο που η Πολιτεία λειτούργησε στον τομέα αυτό και κυρίως στο κομμάτι των επενδύσεων και των παρεμβάσεων, τόνισε πως «εάν είχαμε επενδύσει άμεσα με χαμηλού κόστους παρεμβάσεις ίσως σήμερα θα συζητούσαμε για έναν γνωστό προορισμό άλλα και θα είχαμε καταφέρει να περισώσουμε την κτιριακή υποδομή».

«Πιθανά κάναμε και λάθος εκτίμηση στην ιεράρχηση σχεδιασμών, έργων και οικονομίας στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της Π.Ε. Λάρισας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε την τουριστική μας ταυτότητα με μεγάλες επενδύσεις, σε μια προοπτική δημιουργίας ενός μοντέλου μαζικού τουρισμού, κάτι που σήμερα διαπιστώνουμε ότι έχει μια πτωτική τάση», είπε ο αντιδήμαρχος Αγιάς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντάγκας παρουσιάζοντας την πρόταση -σχέδιο του δήμου Αγιάς για την καλύτερη και ουσιαστικότερη αξιοποίηση του δάσους του Πολυδενδρίου και των πρώην βασιλικών κτημάτων, είπε πως «σήμερα ειδικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, κοινωνικά και οικονομικά ως απόρροια της πανδημίας αλλά και τις καινούργιες τάσεις που διαμορφώνονται, η ανάπτυξη αυτής της περιοχής φαντάζει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε».

Συγκεκριμένα, η πρόταση βασίζεται στο σκεπτικό του δήμου ότι σε συνδυασμό με την προσπάθεια που επιχειρείται στην περιοχή του Τατοΐου για την ανάδειξη της πρώην βασιλικής περιουσίας θα είναι πιο ολοκληρωμένη σε έναν σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και το Πολυδένδρι.

Ο αντιδήμαρχος Αγιάς, σημείωσε ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις που κινούνται σε συγκεκριμένους άξονες που θα περιλαμβάνουν και τη δημιουργία θεματικού πάρκου.

Το σχέδιο του δήμου Αγιάς

1. Δημιουργία ανεξάρτητου φορέας διαχείρισης με μόνο αντικείμενο το Δάσος Πολυδενδρίου με συμμετοχή Κράτους – Τ.Α. – επαγγελματικών φορέων ή δημιουργία ΑΕ με αυτούς τους φορείς για την ευελιξία η πιθανά δημιουργία μιας επιτροπής μέσα στον φορέα διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου η ΟΦΕΠΕΚΑ σήμερα.

2. Αναστύλωση κι αξιοποίηση με επιλογή της κτιριακής υποδομής και σπίτια από τον παλιό οικισμό (σύνολο 8), για περιβαλλοντική εκπαίδευση σχολείων και δημιουργία μουσείου χλωρίδας και πανίδας με αίθουσα σεμιναρίων. (Έχει γίνει εξωτερικός καθαρισμός των κτιρίων από τον δήμο ώστε να είναι εμφανή για την δυνατή επέμβαση που χρειάζονται).

3. Μερική αποκατάσταση εκκλησίας που υπάρχει μέσα στο δάσος και διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση την τοιχοποιία (μόνο σκεπή). Αποκάλυψη και καθαρισμός από τον δήμο.

4. Χρηματοδότηση για την αξιοποίηση-αποκατάσταση των δυο πολύ αξιόλογων θρησκευτικών μνημείων του 15ο αιώνα με μοναδικές τοιχογραφίες, των μοναστηριών της Παναγιάς.

5. Δημιουργία θεματικοί επισκέψιμου πάρκου που θα περιλαμβάνει:

– Περίπτερο υποδοχής – ενημέρωσης (κτίριο παλιάς πλάστιγγας)

– Κατάστημα πώλησης αναμνηστικών, σουβενίρ του χώρου και τοπικών προϊόντων της περιοχή

– Δημιουργία θεματικού επισκέψιμου πάρκου με στόχευση την πανίδα της περιοχής με ένα προτεινόμενο είδος (πχ. λύκου, η λυγά, αγριογούρουνο, ελάφι η ζαρκάδι)

– Επισκέψιμο δάσος σε οργανωμένη μορφή με συνοδεία κι ενημέρωση από το φορέα

– Δημιουργία δικτύου μονοπατιών σε όλο το Δάσος με διαφορετική διαβάθμιση δυσκολίας και χρόνου. Έχει γίνει από τον δήμο Αγιάς μια πρώτη επέμβαση σε 7 περιπατητικές διαδρομές) με συνδρομή εθελοντών)

– Ποδηλατικές διαδρομές καθώς έχει γίνει η πρώτη παρέμβαση σε 3 ποδηλατικές διαδρομές

– Ο δήμος έχει παράξει χάρτες από χαράκτη χειρόγραφο για τα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές

– Αξιοποίηση και αποκατάσταση στα ήδη υπάρχον παρατηρητήρια η Δημιουργία νέων καταφυγίων σε όλη την ανάπτυξη του που θα αποτελούν τις ενδιάμεσες στάσεις, αρχή – τέλος, μονοήμερων ή πολυήμερων πεζοπορικών διαδρομών

– Δημιουργία χώρων στέγασης και ενοικίασης, για εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού με διαφορετικές δραστηριότητες η κάθε μια, όπως ΜΤΒ, άλογα, orienteering, trekking, multi sport, bird watching, sky watching κλπ

– Διαμόρφωση του μεγάλου εξωτερικοί χώρου της Παναγιάς για την ασφαλή(για το δάσος) ημερησία στάση επισκεπτών.-Διαχειρίσεις νερού-BBQ. Έχει γίνει μερική αποκατάσταση από τον Δήμο σε στήριξη στα 3 κιόσκια, στην περίφραξη άλλα και στον καθαρισμό του χώρου

– Αποκατάσταση στα κτίρια καταφύγια και παρατηρητήρια που υπάρχουν μέσα στο κτήμα.

6. Μελέτη κι αξιοποίηση του κάτω χώρου του κτήματος διπλά ακριβός παραλία (300στρ.),που είναι μη δασικό με ελαφρές υποδομές για παιδικές η μη, θεματικές κατασκηνώσεις η διοργανώσεις που θα έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβαλλοντικό ,την διάσωση, τον αθλητισμό… ή παραθαλάσσιο σαλέ, με ανάλογο είδος και ύφος υποδομών.

7. Δημιουργία μικρών τεχνικών έργων στο δασικό οδικό δίκτυο 4 και 7 χιλιομέτρων για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλον τον χρόνο.

8. Σήμανση σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο για τον συγκεκριμένο χώρο.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο αντιδήμαρχος Αγιάς σημείωσε πως η όλη προσπάθεια θα μπορέσει να έχει σημαντικά αποτελέσματα που θα επιτύχουν, τη διαφύλαξη του κτήματος, της φύσης, της ιστορίας, των θρησκευτικών μνημείων και των κτιρίων, την προσέλευση για ψυχοπαιδαγωγικούς και ερευνά της εκπαιδευτικής κοινότητας σε εθνικό άλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της μοναδικότητας που δημιουργεί η έκταση και το περιβάλλον της φύσης. Την δημιουργία του πρώτου θεματικού πάρκου ζώων στην Ελλάδα. Τις πολλαπλές δυνατότητες δραστηριότητας που δημιουργούνται σε έναν χωρώ. Την ολοκληρωμένη πρόταση για κάλυψη της νέας τάσης και ανάγκης επισκεπτόντουσαν με ποιοτικές υπηρεσίες. Τη διαχείριση και τον εμπλουτισμό του τουριστικοί προϊόντος στο πιο κεντρικό σημείο της Ελλάδας (μεμονωμένων ατόμων, οργανωμένων ομάδων, εταιρικών προγραμμάτων). Τη συνεχή τουριστική κίνηση σε όλη την διάρκεια του χρόνου, που απαντά στο πρόβλημα της εποχικότητας.

Την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, οικονομικά με το νέο μοντέλο που δημιουργείται (αγροτουρισμού) άλλα και κοινωνικά.

Τέλος ο αντιδήμαρχος αναφερόμενος στις υπόλοιπες ενέργειες από τον δήμο που αναμένονται άμεσα να προχωρήσουν, είπε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το επόμενο διάστημα αναμένονται:

-Τελική σηματοδότηση και καθαρισμός μέχρι αρχές Μάιου σε όλες τις περιπατητικές διαδρομές ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να έχει εύκολη την πληροφορία για την διάσχιση.

-Σηματοδότηση στις ποδηλατικές διαδρομές, καλοκαίρι 2023

-Επαναλαμβανόμενος καθαρισμός στα κτίρια

-Ένταξη σε πρόγραμμα για μερική αποκατάσταση χώρων αναψυχής, και ψηφιακή αποτύπωση όλων των διαδρόμων

-Έχει υιοθετήσει ο δήμος το μοντέλο της υιοθεσίας των μονοπατιών ώστε οι διαδρομές να είναι πάντα καθαρές και ελεγχόμενες.

Αποκατάσταση σε υλικά και ενέργειες σε παρεμβάσεις για τις ζημίες.

-Πρόσκληση για υιοθεσία των διαδρόμων από επαγγελματικής και εταιρείες

-Πρόσκληση για soft ενέργειες με εθελοντές και επαγγελματικά μέσα στις διαδρομές (πχ. φωλιές πουλιών, φωλιές ζώων με αξιοποίηση των κλαδιών που βρίσκονται στο μονοπάτι-διαδρομή, κατασκευές με τα αδρανή υλικά που βρίσκονται στην διαδρομή για δημιουργία θέσεων παρατήρησης-φωτογράφησης και απεικόνισης ζώων).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες