ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αυτά είναι τα αποκριάτικα έθιμα που τηρούνται μέχρι και σήμερα στο νομό Λάρισας (φώτο)

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται η Λάρισα από την Τσικνοπέμπτη, οπότε και οι Λαρισαίοι του έδωσαν και κατάλαβε με ατελείωτο γλέντι στους δρόμους της πόλης.

Οι προετοιμασίες των Αρχών του νομού μας είναι πυρετώδεις, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις εκδηλώσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα στην εκάστοτε περιοχή την τελευταία Κυριακή των απόκρεων, που θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Εδώ στο νομό Λάρισας υπάρχει πλούσια παράδοση, όσον αφορά τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα που τηρούνται μέχρι και στις μέρες μας, και το onlarissa.gr τα συγκέντρωσε και σας τα παρουσιάζει, μαζί με φωτογραφικό υλικό από παλαιότερους εορτασμούς των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην περιοχή μας.

Πάμε να τα δούμε:

Τα μπουλούκια

Στη πόλη της Λάρισας οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ο δήμος, τα τελευταία χρόνια έχουν στήσει το δικό τους καρναβάλι που αρχίζει να γίνεται έθιμο. Στη Λάρισα, δεν θα δει ο επισκέπτης ούτε άρματα, ούτε καρναβαλικές παρελάσεις. Θα δει όμως να χορεύουν στους ρυθμούς παραδοσιακής μουσικής τα «μπουλούκια».

Τι είναι αυτά; Ομάδες χορευτών των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης όπου αναβιώνουν τα παραδοσιακά έθιμα της αποκριάς από κάθε σημείο της πατρίδας μας.

Μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά.

Τα παραδοσιακά «μπουλούκια» τα οποία αποτελούνται από θιάσους μεταμφιεσμένων, ξεκινούν το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς από διάφορες γειτονιές, και κατευθύνονται τραγουδώντας και χορεύοντας στην πλατεία Ταχυδρομείου της θεσσαλικής πόλης. Έπειτα παρουσιάζουν τα δρώμενα τους για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου στήνεται το παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Μεταμφιέσεις

Οι μεταμφιέσεις ήταν ένα έθιμο που τηρούνταν περισσότερο σε ορεινά χωριά του Ολύμπου και του Κισσάβου, αλλά και στις πεδινές περιοχές, όπως στα Φάρσαλα, στην Αγιά και στον Τύρναβο, σε όλη τη διάρκεια του Τριωδίου.

Τα ρούχα των μεταμφιεσμένων ήταν κωμικά και προκαλούσαν το γέλωτα. Οι μασκαρεμένοι επισκέπτονταν το βράδυ συγγενικά και φιλικά τους σπίτια και αφού γινόταν τα σχετικά πειράγματα και χορατά, αποκάλυπταν στη συνέχεια τα πρόσωπά τους και όλοι μαζί χόρευαν, έπιναν και διασκέδαζαν οικογενειακά. Παράλληλα οι νοικοκυραίοι αλεύρωναν τους μεταμφιεσμένους και έτσι προκαλούνταν γέλια και ευθυμία. Αρκετές ομάδες μασκαρεμένων είχαν μαζί τους και μουσικά όργανα, ώστε να μεγαλώνει το κέφι.

Εικονικός γάμος

Το επίσημο Καρναβάλι γινόταν την ημέρα της Αποκριάς, μετά τη Θεία Λειτουργία και είχε ως κέντρο τον Γάμο. Σχεδόν γινόταν αναπαράσταση μέρους του Γάμου, με τον παραδοσιακό τρόπο και προσέλκυε αρκετούς θεατές- θαυμαστές, αφού τα δρώμενα πρόσωπα ήταν χωρίς μάσκα.

Ο Γάμος γινόταν με όλα τα παραδοσιακά –λαογραφικά στοιχεία στα περισσότερα χωριά και ήταν η πιο ζεστή εκδήλωση της ημέρας αυτής.

Γαϊτανάκι

Το γαϊτανάκι ήταν ένα απολαυστικό παιχνίδι, που γινόταν στην περιοχή Ελασσόνας και Τυρνάβου και έδινε ιδιαίτερη λαμπρότητα στην ημέρα αυτή.

Το έθιμο της Γκαμήλας

Ένα άλλο έθιμο που προκαλούσε γέλια ήταν αυτό της Γκαμήλας, το οποίο υπήρχε στην περιοχή της Αγιάς.

 

Ο μεταμφιεσμένος που κρατούσε την ουρά της τεχνητής Γκαμήλας, έκανε τέτοιες κινήσεις που φαινόταν να πέφτουν τα κόπρανα της Γκαμήλας και προκαλούσε αυτό το θέαμα, γέλια στους θεατές.

Το έθιμο της Χάσκας

Το παιχνίδι «ΧΑΣΚΑ» παιζόταν από τα εγγόνια και τους παππούδες, οι οποίοι το έπαιζαν είτε με αβγό, είτε με Αποκριάτικο χαλβά, ο οποίος ήταν στραγαλίσιος ή σουσαμίσιος και τον κερνούσαν την ημέρα εκείνη, αντί για λουκούμι.

Τα κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού

Τα Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, είναι συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Αποκριάς. Η αθυροστομία, η καυστική σάτιρα ήταν τα κυριότερα στοιχεία της ημέρας αυτής, αλλά και τα μουτζουρώματα και αλευρώματα.

Στα ορεινά χωριά του Ολύμπου, οι μανάδες δεν έδιναν στα παιδιά τους νερό και ψωμί, αν δεν έφερναν στο σπίτι δείγμα από φωλιά σπουργιτών, γιατί θεωρούσαν καλοτυχία αυτή την πράξη.

Το Μπουρανί στον Τύρναβο

Στον Τύρναβο ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην διονυσιακή λατρεία είναι το διάσημο έθιμο του φαλλού, το «μπουρανί». Ένα έθιμο ξακουστό όπου μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας τις ημέρες των αποκριών και την Καθαρή Δευτέρα. Τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στον Τύρναβο χρονολογούνται γύρω στο 1898.

Το «μπουρανί» είναι ένα αποκριάτικο φαλλικό έθιμο, όπου στην ιστορική παράδοση συμμετείχαν μόνο άνδρες. Οι κάτοικοι κατά την διάρκεια του εθίμου μεταφέρονταν σε κάθε πλατεία και γειτονιά μεταμφιεσμένοι. Έπειτα έφτιαχναν το παραδοσιακό «μπουρανί», δηλαδή ένα φαγητό από σπανάκι, τσουκνίδα και ξύδι. Τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια, ενώ πείραζαν τους περαστικούς με χειρονομίες αλλά και με τους χειροποίητους φαλλούς από ξύλο ή πηλό.

Θοδωρής Τσέτσιλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες