ΛΑΡΙΣΑ

Ολοκληρώθηκε η Εκπαίδευση στην Υπολογιστική Σκέψη των Ευρωπαίων μαθητών και καθηγητών στα πλαίσια του Erasmus+

Ενθουσιασμένοι με τη χώρα μας και την εκπαίδευση τους στην Ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης (Developing Computational Thinking) από την Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Καινοτομίας Open Up, αναχώρησαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 για τις πατρίδες  τους οι καθηγητές και οι μαθητές από την Ρουμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη Λάρισα για μία εβδομάδα, προκειμένου να πάρουν μέρος στις μαθησιακές δραστηριότητες του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA220 με τίτλο «Skills to Catch the Future», κωδικός έργου 2022-1-RO01-KA220-SCH- 000088281.

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Καινοτομία OPEN UP, που ήταν ο φορέας υποδοχής της συγκεκριμένης δραστηριότητας και leading organization του δεύτερου πακέτου εργασίας του έργου, διεκπεραίωσε με τον καλύτερο τρόπο την εκπαίδευση των φιλοξενούμενων μαθητών και καθηγητών στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα μετά την εκπαίδευση τα απογεύματα παρείχε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα ξεναγήσεων τόσο στη Λάρισα, όσο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (Μετέωρα, Τρίκαλα, Μακρυνίτσα, Βόλο).

Η διάρκεια της εκπαίδευσης ήταν πέντε ημέρες, ενώ για το σχεδιασμό της όλης διοργάνωσης χρειάστηκαν 45 ολόκληρες μέρες. Οκτώ μέλη της Open Up,  τέσσερις καθηγητές από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένας υπάλληλος από το ειδικό τεχνικό προσωπικό του, συμμετείχαν στο καινοτόμο έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πακέτο εργασίας δεν είχε δοκιμαστεί ξανά σε θεσμό Erasmus+  και είχε συζητηθεί εκτενώς σε διάφορα επίπεδα, που ξεπερνούσαν τους οργανισμούς-εταίρους του συγκεκριμένου έργου Erasmus+ KA220-SCH. Τελικά δόθηκε στο Συντονιστή του έργου η έγκριση να δοκιμαστεί η πρόταση αυτή και το έργο χρηματοδοτήθηκε.

Για πρώτη φορά καθηγητές από διαφορετικές χώρες, διαφορετικούς τύπους σχολείων, διαφόρων ειδικοτήτων – εκτός πληροφορικής- και μαθητές τους έθεσαν κοινούς στόχους, οι οποίοι αφορούσαν την Υπολογιστική Σκέψη (computational thinking), ένα αντικείμενο άγνωστο σχεδόν σε όλους. Για να επιτευχθούν οι στόχοι η Open Up δημιούργησε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα με τίτλο: Developing Computational Thinking (Αναπτύσσοντας την Υπολογιστική Σκέψη).

Μέσα από διαφορετική εκπαιδευτική διαδρομή σε δύο ξεχωριστά και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια πληροφορικής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χωρίς όμως να χάσουν επαφή οι μαθητές με τους καθηγητές τους και το αντίστροφο, μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία έγινε προσπάθεια να οδηγηθούν οι εκπαιδευόμενοι σε πολύ συγκεριμένους, φιλόδοξους αλλά μετρήσιμους στόχους που αφορούσαν τις δύο ομάδες, οι οποίες πρέπει να λειτουργήσουν ως μία ομάδα στη συνέχεια του έργου και μέχρι την ολοκλήρωση του το Δεκέμβριο του 2024.

Πέρα από τους μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους, υπήρχαν και ποιοτικοί στόχοι, όπως ο βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων και η εκπλήρωση των προσδοκιών τους, οι οποίοι αποτυπώθηκαν μετά τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Πέρα όμως από τις υποχρεώσεις μέτρησης των ποσοτικών και ποσοτικών στόχων, η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή για τους διοργανωτές ήταν το χαμόγελο στα πρόσωπα των φιλοξενούμενων, τα θετικά συναισθήματα χαράς και επιτυχίας  και το βλέμμα ευγνωμοσύνης προς τους οικοδεσπότες.

Την πλήρη ικανοποίηση της από τη διοργάνωση εξέφρασε και η  συντονίστρια του έργου από τη Ρουμανία, κα Mihaela Huica, η οποία με σχόλιο της λίγες ώρες μετά το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας έστειλε τα θερμά της συγχαρητήρια στην Ελληνική ομάδα για τη φιλοξενία τους και τις υπέροχες δραστηριότητες που πρόσφεραν αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Open Up κ. Στέλιος Ορφανάκης ευχαρίστησε θερμά τη συντονίστρια του προγράμματος για τα εύσημα, καθώς και την εξαιρετική ομάδα των Ευρωπαίων εταίρων για την θαυμάσια συνεργασία. Υπογράμμισε πως ένα ηθικό δίδαγμα που προέκυψε από την όλη προσπάθεια είναι ότι δεν πρέπει κάποιος να  φοβάται να αναλάβει ένα ρίσκο για κάτι που πιστεύει. Αρκεί, αν αυτό απαιτεί ομαδική δουλειά, να έχει και μια πολύ καλή ομάδα μαζί του.

Στην υλοποίηση και στην επιτυχία του έργου συμμετείχαν τα μέλη της Open Up:

1. Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Mentor / Main Content Supervisor)2. Γεώργιος Γιάννακας (Mentor / Content Supervisor)2. Μαρία Ορφανάκη (Mentor / Content Supervisor / Volunteer)3. Απόστολος Ξενάκης (Mentor / Content Supervisor & Internal Content Evaluator)4. Κατερίνα Γκανάτσιου (Mentor / Emergency Contact / Cultural activities leader )5. Θωμάς Κυλινδρής (Content Supervisor)6. Γιάννα Χατζοπούλου (Secreterial Support)7. Σταματία Καπετάνου (Secretarial and Cultural support / Volunteer)

8. Στυλιανός Ορφανάκης (Mentor/ Content Supervisor/ Contact for Administrative matters)Επίσης από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην επιτυχία του έργου συμμετείχαν οι εμπειρογνώμονες:1. Βασίλης Γερογιάννης (Professor / External Content Evaluator)2. Ηλίας Σάββας (Professor / Mentor)

3. Όμηρος Ιατρέλλης (Assistant Professor / Mentor)4. Αποστόλης Ξενάκης (Mentor / Content Supervisor & Internal Content Evaluator)

5. Τηλέμαχος Στυλιανός (Special Technical and Laboratory Staff)

Πέρα από την εκπαίδευση, οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λάρισα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Αξίζει να σημειωθεί η τεράστια συμβολή του προγράμματος Erasmus+ στην τουριστική προβολή του νομού μας, αλλά και της πόλης μας, καθώς τα μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Open Up ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους Ευρωπαίους φιλοξενούμενους και να αναδείξουν τα πιο όμορφα αξιοθέατα της περιοχής.

Οι τριάντα Ευρωπαίοι καθηγητές και μαθητές εντυπωσιάστηκαν ιδιαιτέρως από την πόλη της Λάρισας, τους πεζοδρόμους, το αρχαίο θέατρο, τη βόλτα δίπλα στο ποτάμι και τις όμορφες γωνιές της πόλης, αλλά κυρίως από τη ζωντάνια της και τον κόσμο που γεμίζει τις καφετέριες και τις ταβέρνες ακόμα και τις καθημερινές ημέρες. Ενθουσιασμένοι ήταν επίσης από την ομορφιά της Μακρυνίτσας, του Βόλου και των Μετεώρων, αλλά και από τη φιλοξενία των Ελλήνων εταίρων τους, την άψογη διοργάνωση, την εγκαρδιότητα και το φιλικό κλίμα και δήλωσαν ότι το συντομότερο δυνατόν θα επιδιώξουν να επιστρέψουν ως τουρίστες στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες