ΛΑΡΙΣΑ
Ο Κόκκαλης «στρίμωξε» τον Βεσυρόπουλο στη Βουλή για το ιδιοκτησιακό σε Κουλούρα – Αλεξανδρινή
Έντονο διάλογο είχαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του μείζονος θέματος του ιδιοκτησιακού στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κουλούρας και της Αλεξανδρινής, στο νομό Λάρισας.
Ως εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ο κ. Κόκκαλης ανέδειξε για μία ακόμη φορά το θέμα που αφορά περιοχές όπου κάτοχοι εκτάσεων ενώ υπέβαλαν αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια κτηματική υπηρεσία με αίτημα την εξαγορά, η διαδικασία αυτή διακόπηκε χωρίς υπαιτιότητα ή παράλειψη τους!
Ο Λαρισαίος βουλευτής μάλιστα, υπενθύμισε στον κ. Βεσυρόπουλο δική του γραπτή απάντηση στο πρόσφατο παρελθόν με την οποία διαβεβαίωνε ότι «μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οριοθέτηση των περιοχών που χρήζουν περιβαλλοντικής προστασίας θα συνεχιστεί η διαδικασία εξέτασης των υποβληθεισών αιτήσεων εξαγοράς». Ωστόσο, το κυβερνητικό στέλεχος αρνήθηκε να σχολιάσει τα δικά του λεγόμενα, προκαλώντας την έκρηξη του κ. Κόκκαλη.
Μεταξύ άλλων η συζήτηση:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο τυπικά αφορά πράγματι σε χιλιάδες πολίτες.
Φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο τυπικά έχει να κάνει με θέματα πολύ σοβαρά που αφορούν την ιδιοκτησία του πολίτη. Αυθαίρετα, καταπατημένα, ανταλλάξιμα, κατεχόμενα, πρώην δασικά, ήταν και είναι μια μεγάλη πληγή. Εσείς ισχυρίζεστε ότι την κλείνετε αυτή την πληγή. Μήπως όμως την ανοίγετε περισσότερο;
Φέρνετε μια νομοθετική παρέμβαση για την οποία, μάλλον, πριν την οποία, απουσιάζει πρώτον, το χωροταξικό σχέδιο. Κανένας δήμος δεν έχει χωροταξικό σχέδιο. Φέρνετε μια παρέμβαση νομοθετική για την ιδιωτική περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς δασικούς χάρτες. Φέρνετε μια παρέμβαση, χωρίς αιγιαλό. Κατατίθεται μια νομοθετική παρέμβαση και αύριο θα ψηφιστεί, για την ιδιωτική περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς κτηματολόγιο, αλλά και χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για τις περιοχές Natura. Πώς μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει αυτού του είδους την παρέμβαση, όσο καλή πίστη και να έχει, χωρίς τα βασικά αυτά προαπαιτούμενα; Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι κανείς από τους φορείς δεν απάντησε θετικά, εάν κλήθηκαν για διαβούλευση στο Υπουργείο, όταν συντάσσεται το νομοσχέδιο. Κανείς, επαναλαμβάνω, από τους φορείς.
Θέλω, λίγο, να αναφερθώ σε δύο τρία συγκεκριμένα θέματα.
Το πρώτο, έχει να κάνει, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, με τις εκκρεμείς αιτήσεις οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 12 και αφορούν την περιοχή της Λάρισας και την περιοχή του νομού Ηλείας.
Γιατί, δεν δίνει η κυβέρνηση μια ξεκάθαρη, μια σαφή απάντηση, για ποιο λόγο δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων;
Γιατί, πριν από ένα χρόνο, πριν ακριβώς από ένα χρόνο, το Υπουργείο Οικονομικών απαντούσε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ότι αυτού του είδους οι αιτήσεις που σήμερα έρχονται με το άρθρο 12 και μπαίνουν στο αρχείο θα εξεταστούν μετά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις περιοχές Natura;
Είναι στη διάθεσή σας η απάντηση και η δική σας η απάντηση επί λέξει: «Συνεπώς μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οριοθέτηση των περιοχών που χρήζουν περιβαλλοντικής προστασίας θα συνεχιστεί η διαδικασία εξέτασης των υποβληθεισών αιτήσεων εξαγοράς.» Μιλάμε για τις ίδιες εκτάσεις που σήμερα τις πετάτε απ’ έξω. Μιλάμε για τις εκτάσεις στις περιοχές Κουλούρα, στις περιοχές Αλεξανδρινή. Αυτές τις εκτάσεις εσείς, σήμερα, τις βάζετε στο αρχείο.
Ποια είναι η εμπιστοσύνη που δημιουργείται στον πολίτη, όταν η επίσημη κυβέρνηση, η επίσημη πολιτεία, πριν από ένα χρόνο, τους λέει, περιμένετε θα εξεταστούν μετά την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και περιμένουν, και βλέπουν, σήμερα, μια παρέμβαση νομοθετική, καμία σχέση με αυτά τα οποία γραπτώς η ίδια η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί;
Να θυμίσω ότι αρκετοί από αυτούς, δεν είναι καταπατητές. Δεν είναι καταπατητές, ξέρετε γιατί; Διότι είχαν αγοράσει, συγκεκριμένα στην Κουλούρα, από τους προηγούμενους δικαιοπαρόχους, πριν εγείρει ενστάσεις – αμφιβολίες το δημόσιο, το 1988.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Έχουν τίτλους; Έχουν αγοράσει. Έχουν τίτλους; Εάν έχουν τίτλους καλύπτονται από το νομοσχέδιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Υπουργέ, εάν καλύπτονται από το νομοσχέδιο το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Εάν έχουν τίτλους καλύπτονται από το νομοσχέδιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Υπουργέ, επειδή προκαλείτε, εσείς ο ίδιος λέγατε σε αυτούς ανθρώπους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Συγνώμη, είναι κανείς άλλος Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος; Όχι. Εσείς ο ίδιος λέγατε, πριν ένα χρόνο, ότι οι αιτήσεις σας θα εξεταστούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τι με κοιτάτε; Ποια είναι η ισχύουσα νομοθεσία; Και σε 8 μήνες λέτε, ότι αυτές οι αιτήσεις, αυτών των κατοίκων, στην Κουλούρα και στην Αλεξανδρινή, τίθενται στο αρχείο και πάμε πάλι από την αρχή; Αυτή είναι η ισονομία; Αφορά επίσης και τον Πύργο Ηλείας».
Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση εδώ:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις