ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Παρέμβαση ΕΦΕΤ για τις τροφικές δηλητηριάσεις στη Λάρισα – Συλλέγονται στοιχεία για τα περιστατικά που κατέληξαν στα επείγοντα το Πάσχα
Την παρέμβαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προκάλεσε ο αυξημένος αριθμός ατόμων που βρέθηκαν την Κυριακή του Πάσχα στα Επείγοντα Περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ΕΦΕΤ έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων προσπαθώντας να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη με όλα αυτά τα πρόσωπα που φέρεται να είναι από ίδιες παρέες και οικογένειες, κάτι δηλαδή που σημαίνει πως πιθανότατα κατανάλωσαν το ίδιο φαγητό. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, τόσο από τον διευθυντή του ΤΕΠ-ΓΝΛ, κ. Δημήτρη Μπαμπαλή, όσο και από τον ίδιο τον διοικητή του ΓΝΛ, κ. Γρηγόρη Βλαχάκη, ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν στο ΤΕΠ την Κυριακή του Πάσχα αγγίζει τους πενήντα και παρουσίασαν όλοι σχεδόν την ίδια κλινική εικόνα που παραπέμπει σε πρώτη φάση σε τροφική δηλητηρίαση. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν έχει καταγραφεί κάποια αντίδραση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας – δεν έχει διευκρινιστεί αν ενημερώθηκε επί- σημα- παρά το γεγονός πως ο εν λόγω
αριθμός των περιπτώσεων κρίνεται αυξημένος με βάση την απλή λογική, λαμβάνοντας ως δεδομένο και τον πληθυσμό της Λάρισας. Από την πρώτη στιγμή, σε «άβολη» θέση βρέθηκε ο κλάδος των κρεοπωλών, καθώς το βασικότερο στοιχείο του πασχαλινού τραπεζιού είναι το κρέας. Εξαρχής τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Κρεοπωλών Λάρισας, κ. Βαγγέλης Ρίζος, ζητώντας ο ίδιος να γίνουν όλες οι απαραίτητες έρευνες με σκοπό να λάμψει η αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν πως μεγάλο ρόλο στα εν λόγω περιστατικά ενδεχομένως να έπαιξε ο τρόπος μεταφοράς και αποθήκευσης του φαγητού μέχρι να καταναλωθεί.
Ο ΕΦΕΤ
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του, είναι να διενεργεί ελέγχους στα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Σκοπός των ελέγχων είναι η διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή. Οι έλεγχοι αυτοί συνίστανται ιδίως σε επιθεωρήσεις των επιχειρήσεων τροφίμων, στον έλεγχο του συστήματος παραγωγής των επιχειρήσε- ων, στη διενέργεια δειγματοληψιών και αναλύσεων τροφίμων σε δικό του ή άλλα εργαστήρια τροφίμων.
Η επιθεώρηση περιλαμβάνει ιδίως τον έλεγχο των πρώτων και πρόσθετων υλών, των τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία των τελικών προϊόντων, της τήρησης των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων τροφίμων, στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην υγεία για την υγιεινή του προσωπικού, στον καθορισμό και την απολύμανση, στην καταπολέμηση τρωκτικών και εντόμων στη συσκευασία, στην αποθήκευση και στη διανομή και μεταφορά των τροφίμων. Επίσης, κατά την επιθεώρηση ελέγχεται η τήρηση των τεχνολογικών παραμέτρων που απαιτούνται κατά την κείμενη νομοθεσία από τις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και η επισήμανση των τροφίμων. Μεταξύ των υποχρεώσεών του είναι και η διεξαγωγή συστηματικών επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων (επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων). Κατά τις επιθεωρήσεις αυτές θα πρέπει να ελέγχεται το κατά πόσον πληρούνται οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής, καθώς επίσης και τα συστηματα διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων (σύστημα H.A.C.C.P.). Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αποκλείεται να συνταχθεί σχετική έκθεση εντός των επόμενων ημερών για το τι συνέβη στη Λάρισα και να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για την πληροφόρηση των πολιτών.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Κώστας Γκιάτσας)
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις